FOLLOW US: facebook twitter

Η φωτιά στο επίκεντρο για το 2016

Ημερομηνία: 19-10-2016 | Συντάκτης:

xlemoutsi

Ξεκινούν από αύριο οι δράσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στα Μουσεία Ολυμπίας και Χλεμούτσι

Εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο “Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς”.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, συμμετέχει αυτήν την εβδομάδα με μια σειρά δράσεων στην πανελλαδική δράση “Περιβάλλον και Πολιτισμός”, που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θέμα της δράσης για το 2016 είναι η φωτιά, με τίτλο “Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς”. Ο τίτλος της δράσεης εμπνέεται από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Οι δράσεις αφορούν επομένως στις μεταμορφώσεις της φωτιάς, διαχρονικού συμβόλου δημιουργικής δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας.

Επίκεντρο των δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και το Κάστρο Χλεμούτσι στα οποία έχει προγραμματίσει εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές ξεναγήσεις. Οι δράσεις και στους δύο αρχαιολογικούς χώρους, ξεκινούν αύριο Πέμπτη 20 Οκτώβρη και θα συνεχιστεί και την Παρασκευή για σχολεία, ενώ την Κυριακή 23 Οκτώβρη αφορούν το ευρύ κοινό. Η δράση που αφορά την Ολυμπία αφορά την βαθύτερη γνωριμία με την Ολυμπιακή Φλόγα ενώ στο Κάστρο Χλεμούτσι αφορά την γνωριμία που διάφορα εκθέματα που έχουν σχέση με την φωτιά και εκτίθενται στο Μουσείο. Για την μεν πρώτη υπεύθυνος της εκδήλωσης είναι ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος για την δε δεύτερη που αφορά το Χλεμούτσι υπεύθυνη είναι η Νάνσυ Ράλλη.

olympia

Το πρόγραμμα των δράσεων σε Ολυμπία και Χλεμούτσι

Α. Με τον επιμέρους τίτλο: ‘Γνώριζες ότι η Ολυμπιακή Φλόγα….;’ οργανώνονται θεματικές εκπαιδευτικές περιηγήσεις – επισκέψεις σε επιλεγμένα μνημεία του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου της Ολυμπίας που σχετίζονται με την καταγωγή και την ιστορία του υπέρτατου συμβόλου του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος.

Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 για σχολικές τάξεις (από Δ’ Δημοτικού ως Γ’ Λυκείου – ώρες 09.00-13.00).

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 για το ευρύ κοινό (10.00-13.00).

Υπεύθυνος εκδήλωσης: Κωνσταντίνος Β. Αντωνόπουλος

Β. Στο  Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι υλοποιείται θεματική περιήγηση βασισμένη σε επιλεγμένα εκθέματα (τζάκια, μαγειρικά σκεύη, λυχνάρια) μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η σημασία της φωτιάς και οι πολλαπλές χρήσεις της σε ένα μεσαιωνικό κάστρο.

Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 για σχολικές τάξεις Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού (09.00-13.00).

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 για το ευρύ κοινό (10.00-12.00).

Υπεύθυνη εκδήλωσης: Νάνσυ Ράλλη

Τηλέφωνο επικοινωνίας για δηλώσεις συμμετοχής 2623095033 | Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή, καθώς θα τηρηθεί αυστηρώς σειρά προτεραιότητας. | Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά θεματική περιήγηση: 30 άτομα. Οι δηλώσεις συμμετοχής τυπικά ολοκληρώθηκαν χθες για τα σχολεία.| (Το πρόγραμμα κατόπιν συνεννόησης θα προσφέρεται μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς 2016 -2017).
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος