FOLLOW US: facebook twitter

Η «υπεραξία» του Αυγούστου!

Ημερομηνία: 26-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

diakopes

Του Μιχάλη Τζανάκη*

Ήταν να μην τον «τραγουδήσουμε» πολύ τον Αύγουστο! Να οι «παροιμίες», να τα «αποφθέγματα», να τα «αυγουστιάτικα φεγγάρια», όλα τούτα μας γύρισαν μπούμερανγκ!

Δηλαδή επειδή το «αυγουστιάτικο φεγγάρι» είναι φωτεινότερο από την πανσέληνο του Απριλίου πρέπει να πληρώνουμε πέντε ευρώ τον καφέ και τέσσερα το αναψυκτικό; Δηλαδή αν έχουμε και τη «φαεινή» ιδέα να δειπνήσουμε περί τα τέλη Αυγούστου πρέπει να ελεγχθούν οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί λόγω «πόθεν έσχες»;

Αμ, το «ηλιοβασίλεμα» του Αυγούστου, πού το πάτε; Εκεί κι αν τινάζουμε την «μπάνκα» και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αν κάποιο πιτσιρίκι της οικογένειας θελήσει δυο «μπάλες» παγωτό την ώρα που το έχουμε πείσει πως ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου! Το «δεκαπεντάρι» -σε ευρώ εννοείται- δε μας φτάνει! Αν δηλαδή, μια μικρομεσαία οικογένεια το ρίξει στο «ρομάντζο» καταστράφηκε ολοσχερώς! Λίγο «ηλιοβασίλεμα», λίγο «πανσέληνος» πάνε δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ!

Υπάρχει βέβαια και πιο «ακραίο» σενάριο! Η ίδια «μικρομεσαία» οικογένεια να θέλει και κολύμβηση σε οργανωμένη παραλία! Εκεί πια τα πράγματα ξεφεύγουν εντελώς και ο ενεχυριασμός κινητών και ακινήτων είναι πλέον πολύ πιθανός! Δυο-τρία «εικοσάρικα» και να δούμε, αν μπορέσουμε, αφού γλιτώσουμε την ηλίαση, να αποφύγουμε και το «εγκεφαλικό» εκεί στις κατάξανθες κυκλαδίτικες αμμουδιές και τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά! Κατανοητό ότι δεν πρέπει να τσουρουφλιστούμε και να αφυδατωθούμε στην παραλία, αλλά ένα τετραγωνικό ίσκιος και δυο μικρά εμφιαλωμένα τον Αύγουστο στοιχίζουν όσο τα χρήματα που θα δώσουμε στον κρεοπώλη παραμονές του … Πάσχα!

Η μεγάλη «πλάκα» είναι όταν κάποιο μέλος της οικογένειας θέλει να κρατά και «σουβενίρ» σε γνωστούς και φίλους! Ε, τότε θα πληρώσει το κινέζικο «μαγνητάκι» με το όνομα του νησιού που παραθέριζε περίπου όσο ένα «βαφτιστικό» σταυρό!

Δεν ξέρω τελικά αν ισχύει το περίφημο «Αύγουστε καλέ μου μήνα, να ‘σουν δυο φορές το χρόνο», αλλά ως προς το οικονομικό σκέλος του μήνα, καλύτερα να μας έλειπε!!!

*Ο Μιχάλης Τζανάκης είναι φιλόλογος-συγγραφέας

istor.tzanakis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος