FOLLOW US: facebook twitter

Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία

Ημερομηνία: 21-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Η ανοιχτή διαδικασία για την ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα της κεντροαριστεράς σημαδεύτηκε από την ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή πολιτών.

Οι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι που πήγαν στις κάλπες να ψηφίσουν είναι ένα μέγεθος που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ειδικά, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Κεντροαριστερά έχει συρρικνωθεί εκλογικά σε σχέση με το πάλαι ποτέ ένδοξο παρελθόν της, έχει υποστεί φθορά λόγω των πολλών ετών παραμονής της στην εξουσία και έχει απαξιωθεί από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, εξαιτίας «αμαρτιών» κορυφαίων στελεχών της και λανθασμένων πολιτικών επιλογών.

Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος που διαχρονικά τη στήριζε, εμφανίζεται διατεθειμένος να της δώσει άλλη μία ευκαιρία. Η κάλπη έστειλε ένα μήνυμα για ενότητα, επανασυσπείρωση και για τερματισμό της λογικής των φέουδων στον χώρο.

Ήταν παράλληλα ένα μήνυμα αγωνίας για την προοπτική μιας παράταξης, τμήμα της οποίας διεκδικούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ.

Με αυτή την έννοια, η επόμενη ημέρα του νέου φορέα και του νέου αρχηγού που  ανελάβε την ηγεσία του είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς από τις αποφάσεις που θα λάβει, στην πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο, θα εξαρτηθεί αν το ενδιαφέρον των πολιτών θα διατηρηθεί ζωντανό ή θα φυλλορροήσει.

Η συμμετοχή και η ενότητα ήταν ένα πρώτο στοίχημα. Δεν αρκούν όμως για να ξαναγίνει η Κεντροαριστερά σοβαρός και υπολογίσιμος παράγοντας στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών.

Απαιτούνται καθαρές επιλογές σε κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Σαφές προοδευτικό πολιτικό στίγμα και στήριξη στην πράξη θέσεων και πρωτοβουλιών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Να εγκαταλειφθούν οι διακηρύξεις χωρίς περιεχόμενο για ίσες αποστάσεις, που δίνουν την εντύπωση ενός συμπληρωματικού φορέα, απλά και μόνο για τον σχηματισμό κυβερνήσεων. Να εγκαταλειφθούν πρακτικές που τιμωρήθηκαν από τον λαό και έφεραν τον χώρο της Κεντροαριστεράς στα όρια της επιβίωσης.

Υπάρχει η βούληση για όλα αυτά; Σύντομα θα φανεί. Η τωρινή, πάντως, διαδικασία είναι ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος