FOLLOW US: facebook twitter

Η Ολυμπία στο διάλογο για μια Ευρώπη αλληλεγγύης

Ημερομηνία: 02-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

olympia-dialogos-evrwpi-allilegui-1

Με πολλά μηνύματα η τελετή έναρξης της Διεθνούς Συνάντησης για πόλεις χωρίς αποκλεισμούς

Στην κατάμεστη από κόσμο και με την παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας, κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  το βράδυ στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας  η  εναρκτήρια τελετή της Διεθνούς Συνάντησης με θέμα: «Πόλεις χωρίς αποκλεισμούς σε δράση για μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική ένταξης» στα πλαίσια του προγράμματος « Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020».

olympia-dialogos-evrwpi-allilegui

Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας  και στο οποίο μετέχουν επίσης και οι δήμοι Palazzo San Gervasio από την Ιταλία, ο  Δήμος Durres  από την Αλβανία και ο  Δήμος Teruel της Ισπανίας,  έχει ως γενικό  στόχο την μελέτη του φαινομένου της μετανάστευσης και των επιπτώσεων της σε  κοινωνικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό  επίπεδο, στην Ευρώπη.

Ειδικότερα το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή πρακτικών συνεργασίας μεταξύ εμπλεκομένων φορέων διαφορετικών Ευρωπαϊκών χωρών, αναλύοντας τις «τοπικές πραγματικότητες» και χτίζοντας μια διαδικασία συμμετοχικού διαλόγου των φορέων πρώτης υποδοχής. Επίσης μέσα από την ανάδειξη καλών πρακτικών και την μέχρι σήμερα εμπειρία στοχεύει στην διαμόρφωση προτάσεων που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του θεσμικού Ευρωπαϊκού πλαισίου  για την μετανάστευση.

olympia-dialogos-evrwpi-allilegui3

Η συνεισφορά της γενέτειρας του Ολυμπισμού

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ Θύμιος Κοτζιάς  στην εναρκτήρια ομιλία- καλωσόρισμα ανέφερε  ότι  «η συμμετοχή του Δήμου μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί την συνεισφορά της γενέτειρας του Ολυμπισμού στο διάλογο για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, για μια Ευρώπη ανοιχτών συνόρων για μια Ευρώπη πάνω από χρώματα,  θρησκείες και προκαταλήψεις.

Η μετανάστευση αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο σοβαρό ζήτημα, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε εκπαιδευτικό και πολιτισμικό. Γιατί είναι κυρίως αυτοί οι δύο άξονες (πολιτισμός και παιδεία), που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών και κυρίως θα συμβάλουν στην μίξη ανθρώπων διαφορετικής πολιτιστικής και κοινωνικής κουλτούρας και νοοτροπίας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για κοινωνίες συνύπαρξης και αλληλεγγύης».

olympia-dialogos-evrwpi-allilegui2

Όπως επισήμανε ο κ Κοτζιάς  «η δημιουργία δομών και η υποστήριξη δράσεων πρώτης υποδοχής είναι επίσης καθοριστικά βήματα για τον παραπάνω στόχο. Ως Ελλάδα αλλά και ως περιοχή, ξεπερνώντας τους εαυτούς μας και αντλώντας δυνάμεις από τον πανάρχαιο και πανανθρώπινο πολιτισμό μας. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα που υλοποιούμε θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη και διαμόρφωση καλών πρακτικών και θα διατυπώσει ενδιαφέρουσες προτάσεις για την βελτίωση του Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου στον συγκεκριμένο τομέα».

Παρουσίες

Στην  εναρκτήρια τελετή της Διεθνούς Συνάντησης παρευρέθησαν  μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός  Παιδείας κ. Δημήτρης  Μπαξεβανάκης , ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ Παναγιώτης Μπράμος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ Ναμπίλ Μοράντ, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ολυμπίας κ κ Γιώργος Δεββές, Νίκος Μαρούντας  και Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ Θωμάς Καραχάλιος, ο Διοικητής του Α.Τ Αρχ. Ολυμπίας κ Αντώνης  Κούλης  Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι,  ο Πρόεδρος  του  Επιμελητηρίου Ηλείας κ Κώστας Νικολούτσος,  ο Δ/ντής της Α/Βαθμιας Εκπαίδευσης  κ Παναγιώτης Ζεύλας  , ο Προιστάμενος της Β/Βαθμιας Εκπαίδευσης κ Νίκος Αγγελόπουλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου κ Κωνταντίνος Διαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πύργου κ Δημήτρης Δημητρουλόπουλος,  ο Δασάρχης Πύργου κ Παναγιώτης Λάττας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ολυμπίας κ Νίκος Ζαρόκωστας, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος