FOLLOW US: facebook twitter

«Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο»: Θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Δημήτρη Σπύρου με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Καλαντζόπουλο

Ημερομηνία: 27-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Δευτέρα 30 Οκτώβρη στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

Επίσημη πρεμιέρα κάνει την Δευτέρα 30  Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138-  η παράσταση «Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο»  , μια θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Ηλείου σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικού Δ/ντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Δημήτρη Σπύρου. Η σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή είναι του Νικορέστη Χανιωτάκη.

Στον ρόλο του αφηγητή ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Καλαντζόπουλος και στο ρόλο του Μίκη Θεοδωράκη ο Γεράσιμος Σκαφίδας.  Παίζουν ακόμα η Μπέτυ Αποστόλου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Φάνης Μιλλεούνης, Ελισάβετ Μπούρα, Στέφανος Παπατρέχας και Δημήτρης Σταματελόπουλος. Την επίσημη πρεμιέρα διοργανώνουν οι καλλιτεχνικές εταιρίες Μυθωδία και PRO4. Η παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο της νεανικής «περιφερόμενης σκηνής» που ίδρυσαν οι Οργανισμοί Μουσείο Μπενάκη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και «Θησείο» ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ.

Το μυθιστόρημα «Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο» έχει αγαπηθεί ήδη από τους αναγνώστες (Εκδόσεις Πατάκη) και έχει γίνει αφορμή για πολλές εργασίες στο σχολικό περιβάλλον. Ήταν μάλιστα υποψήφιο στην κατηγορία “καλύτερο βιβλίο για εφήβους” στα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας και στο λογοτεχνικό περιοδικό “Διαβάζω”.

Απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους 12-18 ετών και έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα καθώς οι μαθητές έρχονται σε επαφή με μία ιστορική περίοδο για την Ελλάδα (1966-1974). Γνωρίζουν σημαντικές προσωπικότητες (Μ. Θεοδωράκης, Γ. Ρίτσος, Γ. Σεφέρης, Ο. Ελύτης κ.α.), χωρίς η παράσταση να παίρνει πολιτική θέση πάνω στα γεγονότα. Επίσης, τα παιδιά θα δουν πως ζούσαν οι συνομήλικοί τους πριν 40 χρόνια στην περιφέρεια, τι παιχνίδια έπαιζαν κτλ. Τέλος, θα ακούσουν ζωντανά υπέροχα δημοτικά τραγούδια και αξέχαστες δημιουργίες του Μίκη (“Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ”, “Άξιον Εστί”, “Άρνηση”, “Νύχτα μαγικιά”” κ.α.)

Είναι μια ωια ωδή στην ελευθερία, την ειρηνική συνύπαρξη και τις ξεχασμένες αξίες διανθισμένη από δημοτικά τραγούδια και την αυθεντική μουσική του Μίκη. Σ’ ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας βλέπουμε, μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών, μια σημαντική περίοδο απ’ την εξόριστη ζωή του «αιώνιου έφηβου» Μίκη Θεοδωράκη.

Η μουσική του γεμίζει τις ψυχές των νέων, οι οποίοι αφήνουν τις πέτρες για να ακούσουν τις μελωδίες του, που έμελλαν να σημαδέψουν ολόκληρη την Ελλάδα. Η παράσταση παίζεται ήδη κάθε Κυριακή στις 16.30 στο θέατρο “θησείο, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ” από τις 22.10.17 έως 01.04.17 και έχει εισπράξει εξαιρετικές κριτικές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος