FOLLOW US: facebook twitter

Η κυβέρνηση προωθεί λύσεις σε 12 αιτήματα των αγροτών

Ημερομηνία: 21-02-2017 | Συγγραφέας:

agrotes-12aitimata-kuvernisi-luseis

Eχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις στα συναρμόδεια Υπουργεία

«Ατζέντα» 12 σημείων έχει διαμορφωθεί για το αγροτικό, με την κυβέρνηση να εξετάζει ένα πα­κέτο μέτρων με οικονομικές, ασφαλιστικές και φορολογικές διατάξεις. Τα δώδεκα αυτά θέ­­ματα έχουν τεθεί από τους αγρότες, σε αυτήν τη φάση εξειδικεύονται οι προτεινόμενες ρυθμίσεις και σύντομα θα υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν συσκέψεις στα συναρμόδια υπουργεία για να χαραχθεί το πλαίσιο και να καθοριστεί ποιες διατάξεις μπορούν να πάρουν άμεσα τον δρόμο για τη Βουλή. Τη μερίδα του λέοντος έχει το υπουργείο Οικονομικών, όπου αναζητείται λύση για οκτώ θέματα. Δύο ζητήματα θα εξεταστούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλα δύο θέματα ζητούν λύση από το υπουργείο Εργασίας.

Η γενική νομοθεσία σε ασφαλιστικά και φορολογικά δεν είναι δυνατόν να αλλάξει, ωστόσο λύσεις μπορούν να βρεθούν άμεσα σε συγκεκριμένα προβλήματα των αγροτών. Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες διαβουλεύσεις στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να μην τραβήξει σε μάκρος η επίλυση μιας σειράς θεμάτων. Αναλυτικά η ατζέντα που εξετάζει η κυβέρνηση με βάση και τις προτάσεις των αγροτών περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

-Το θέμα της παρακράτησης χρημάτων από όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση και είναι οικονομικά ενήμεροι. Για το ζήτημα αυτό υπάρχει ήδη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στόχος είναι ο μεγαλύτερος δυνατός συμψηφισμός οφειλών του Δημοσίου και των αγροτών (για παράδειγμα πιστωτικός ΦΟΑ), ώστε να μην παρακρατείται όλο το ποσό από τους φορολογικά συνεπείς αγρότες.

-Επανεξέταση της φορολογίας στο κρασί.

-Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τις εισφορές. Το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και ήδη αναζητείται φόρμουλα. Στόχος είναι να βρεθεί λύση ώστε να μην κληθούν οι αγρότες να πληρώσουν μέσα στη χρονιά τόσο τις εισφορές του δεύτερου εξαμήνου του 2016 όσο και του 2017. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και αναμένονται το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις.

– Την τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων για τη βελτίωση του τρόπου εφαρμογής του εργόσημου.

-Τη σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου στους αγρότες μέχρι να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

-Τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στα ακατέργαστα είδη ζωοτροφών και κρεάτων. Αυτό που ζητήθηκε είναι η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% σε 13%. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κρέατα εισαγωγής. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως εισάγονται με μηδενική φορολόγηση (ως ενδοκοινοτική συναλλαγή) και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με συντελεστή 13%.

-Τη δυνατότητα αύξησης του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας. Δηλαδή από 10% που είναι σήμερα στο 20%.

-Τη δυνατότητα απόσβεσης της αξίας αγοράς γης για καλλιέργεια ή έκπτωσής της από τα έσοδα.

-Τη δυνατότητα απόσβεσης της αξίας αγροτικού μηχανήματος, ως διαφορά μεταξύ της αγοράς νέου μηχανήματος και της πώλησης παλαιού, σε περίπτωση αντικατάστασης.

-Τα αγροτεμάχια να δηλώνονται με ενοικιαστήριο, τον 13ψήφιο κωδικό και τον αριθμό διανομής ή σχετικό έγγραφο (σε περιοχές όπου υπάρχει αναδασμός ή διανομή).

-Τη διευκόλυνση της διαδικασίας συλλογής του γάλακτος χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση των παραγωγών. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει συνεννόηση με τη γαλακτοβιομηχανία. To θέμα απασχολεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Το καθαρό εισόδημα στο οποίο υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές θα εξεταστεί να μοιράζεται στα μέλη της οικογένειας που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Στόχος είναι να εξασφαλίζεται η ελάχιστη εισφορά. Το συγκεκριμένο θέμα εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας. Γυρίστε σελίδα

Οσον αφορά στην εφαρμογή της κάρτας αγρότη, αυτή θα γίνει άμεσα μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ