FOLLOW US: facebook twitter

Η ΚΕΔΕ «αγκαλιάζει» και στηρίζει την Ολυμπία

Ημερομηνία: 20-10-2017 | Συντάκτης:

Κοινή συνεδρίαση του ΔΣ της, με το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης

Σημαντική συμμετοχή θα έχει η ΚΕΔΕ και σε αυτή την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Μετά τους Θερινούς Αγώνες της Βραζιλίας, ακολουθούν οι Χειμερινοί Αγώνες της Κορέας. Και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στηρίζει ηθικά και οικονομικά τις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας. Πέραν του ποσού των 25.000 ευρώ με το οποίο συνεισφέρει οικονομικά, υπάρχει και η μεγάλη και ουσιαστική στήριξη των θέσεων της Ολυμπίας.

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την προσεχή Κυριακή και αμέσως μετά η κοινή συνεδρίαση με το Δημοτικό Συμβούλιο της Αρχ. Ολυμπίας είναι μια κίνηση με έντονους συμβολισμούς, αλλά και με ουσία ως προς τη θεσμική στήριξη στο θέμα της ανάδειξης των Ολυμπιακών Αξιών και της Εκεχειρίας.

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς ως οικοδεσπότης, μίλησε με θερμά λόγια για τους δύο αυτοδιοικητικούς και την πρωτοβουλία που έρχεται μέσω της ΚΕΔΕ. «Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η προστασία, η προβολή και η ανάδειξη των αξιών του Ολυμπισμού, με έμφαση στην Εκεχειρία. Στην προηγούμενη αφή της Ολυμπιακής Φλόγας που έγινε για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας είχε στο αρχαίο στάδιο, στο ναό της Ήρας είχε μια σπουδαία τελετή, ξεκίνησε μια προσπάθεια για αυτό το σκοπό.

Την προβολή και την ανάδειξη των Ολυμπιακών Αξιών…. Πιστεύουμε ότι μέσα από το κίνημα της αυτοδιοίκησης και την ΚΕΔΕ που μας στηρίζει και μας βοηθά σε αυτό, αυτό το μεγάλο ζήτημα των Ολυμπιακών Αξιών μπορούμε να το πάμε ψηλά. Και αντιλαμβάνεστε πως ένας φορέας όπως είναι η ΚΕΔΕ είναι πάρα πολύ σημαντικός για να βοηθήσει και να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια. Και όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και Πανευρωπαϊκά σε διεθνή επίπεδο. Αυτή είναι η φιλοδοξία του κ. Πατούλη και του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου αυτό το μεγάλο ζήτημα που αναδεικνύει και την Ολυμπία και τη χώρα μας γενικά, να το πάμε πολύ ψηλά» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο δήμαρχος Πηνειού και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, Αλέξης Καστρινός, μίλησε με θερμά λόγια για τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, αλλά και τη στήριξη που παρέχει στην Αρχ. Ολυμπία. «Μας πιάνει δέος όταν βρισκόμαστε στην Ολυμπία. Είμαι περισσότερο ρεαλιστής και θα σημειώσω πως χάρη στο πείσμα του Γ. Λυμπέρη εισήχθη στο ΔΣ της ΚΕΔΕ το θέμα της στήριξης του δήμου για τις εκδηλώσεις της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Στηρίζω τον πρόεδρο κ. Πατούλη στις κινήσεις του, γιατί έδωσε περισσότερη εξωστρέφεια στην ΚΕΔΕ. Και ο ίδιος μας έδωσε να καταλάβουμε πως το τεράστιο όνομα της Ολυμπίας δεν πρέπει να πάει χαμένο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός η συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ στην Ολυμπία και η κοινή συνεδρίαση έπειτα με το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και η ΚΕΔΕ να στηρίζει την Αρχαία Ολυμπία. Εάν την επόμενη θητεία επανεκλεγούμε, τότε σίγουρα θα προσπαθήσουμε παραπάνω. Εμείς έχουμε στόχο, αυτό το πολύ μεγάλο να το βοηθήσουμε και εμείς με τις λιγοστές μας δυνάμεις» σχολίασε ο κ. Καστρινός.

Διπλή η στήριξη στην Ολυμπία

Ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ σε δηλώσεις του τόνισε πως η οικονομική στήριξη που ήρθε μέσα από την Οικονομική Επιτροπή που προεδρεύει ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, είναι το ένα σκέλος της βοήθειας της ΚΕΔΕ προς την Ολυμπία. Η στήριξη επεκτείνεται και θεσμικά με την διπλή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

«… Η Εκεχειρία πρέπει να εμπεδωθεί από εμάς τους Ηλείας, κι αυτό δεν είναι αυτονόητο παρά μόνο στα λόγια και πολλοί το λένε χωρίς να το μετουσιώνουν σε κάποια πράξη – ενέργεια. Εμείς, με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας προσπαθήσαμε και έτσι όλη η Αυτοδιοίκηση της χώρας θα είναι εδώ, ενόψει της Αφής, να εμπεδώσει και να υπογράψει την Εκεχειρία και να δώσει την υπόσχεση ότι ως ΚΕΔΕ θα το επεκτείνει μαζί με τον δήμο σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Ήλιδα, Ολυμπία και Επικούρειος, είναι τα Παγκόσμια Μνημεία με brand name την Ολυμπία, τα οποία, ο καθένας από τη μεριά και τη θέση του, θα προσπαθούμε να βοηθήσουμε να καταξιωθούν» δήλωσε ο κ. Λυμπέρης και ευχήθηκε το 2024 με αφορμή τη συμπλήρωση 2800 χρόνων από την διοργάνωση των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, να πραγματοποιηθεί στην Ολυμπία η Σύνοδος των Αυτοδιοικητικών της Ευρώπης. «Τότε, το λιθαράκι που βάζουμε εμείς ως εκκίνηση, θα έχει πιάσει τόπο πραγματικά» σχολίασε.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 11 το πρωί της Κυριακής θα συνεδριάσει η Επιτροπή Πολιτισμού της ΚΕΔΕ, έπειτα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και τέλος θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνεδρίαση με το Δημοτικό Συμβούλιο της Ολυμπίας. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα υπογραφεί μια συμφωνία για την κατοχύρωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η οποία θα προωθηθεί και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα στις αρχές Δεκεμβρίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος