FOLLOW US: facebook twitter

Η καρδιά του Κουμπερτέν

Ημερομηνία: 21-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

«Ο ρόλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας μέσα στο Ολυμπιακό Κίνημα είναι η συντήρηση και η ενδυνάμωση της Ολυμπιακής Παιδείας και η διάδοση με κάθε πρόσφορη δράση των Αξιών και των Ιδεωδών του Ολυμπισμού, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε παρεκτροπή από τις βασικές Αρχές του. Αυτό οραματίστηκε ο Pierre de Coubertin, αυτό μας ανέθεσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να κάνουμε και αυτό προσπαθούμε μεθοδικά να υλοποιήσουμε». Και αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Κούβελος σε μία εκδήλωση όπου μάλλον περίσσεψαν τα μεγάλα λόγια και υπερβολές.

Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα θετικά γιατί η «58η Διεθνής Σύνοδος για Νέους Μετέχοντες» που διεξάγεται στα ιερά εδάφη της Αρχαίας Ολυμπίας και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου, συνιστά αναμφίβολα ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός. Επιπροσθέτως, είναι καταρχήν πολύ ενδιαφέρουσες και οι καθορισμένες θεματικές, ήτοι «Ο Αθλητής ως Πρότυπο» και «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας Ολυμπιακός αθλητής προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ως προτύπου», τις οποίες θα παρακολουθήσουν 170 νέοι και νέες από 90 χώρες! Τέλος, έχει πάντα ιδιαίτερη σημασία όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσει ο ίδιος την έναρξη των εργασιών οποιασδήποτε ημερίδας.

Πέρα όμως από τα θετικά όσο και από τα τυπικά αυτής της υπόθεσης, διατηρώ μία ισχυρή αμφιβολία για το κατά πόσον αυτές τις μέρες θα ακούσουμε ουσιαστικές τοποθετήσεις από τους διακεκριμένους ομιλητές. Και μάλλον δεν είναι ότι δεν έχουν σημαντικά πράγματα να πουν, αλλά ότι δεν μπορούν να τα πουν, για τον απλούστατο λόγο ότι το πολιτικώς ορθό όταν μιλούμε δημόσια για τους ολυμπιακούς αγώνες και τον ολυμπισμό είναι να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αφήνοντας στην άκρη την φρενήρη κούρσα του ντόπινγκ, την ακραία εμπορευματοποίηση των αγώνων, τις υπέρογκες δαπάνες των κρατών κλπ.

Αν κρίνω δε απ’ όσα είπε ο κ. Κούβελος και ορισμένοι άλλοι θεσμικοί παράγοντες (όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Καπράλος) στο Μέγαρο Μουσικής, όπου έγινε η έναρξη των εργασιών, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το πλαίσιο τίθεται εξαρχής σε λανθασμένη βάση και είναι απίθανο αυτό να μην γίνεται σκοπίμως. Πώς θα αμφισβητήσεις ανοιχτά ένα σύστημα από το οποίο ρέει πακτωλός χρημάτων από και προς όλες τις κατευθύνσεις;

Και για να το θέσω όσο πιο ειλικρινά μπορώ: Την Ηλεία δεν την «χαλάει» καθόλου οτιδήποτε έχει να κάνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορεί να είναι φτωχή αλλά από την Ολυμπία μόνο οφέλη εισπράττει. Από εκεί και πέρα όμως είναι τουλάχιστον αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι το όραμα και το πνεύμα του Κουμπερτέν έχει επιζήσει. Μόνο η καρδιά του υπάρχει και αυτή έχει πάψει από καιρό να χτυπά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος