FOLLOW US: facebook twitter

Η ελπίδα ενός μεγάλου σεισμού

Ημερομηνία: 07-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

hillary-trump

Στο δίλημμα Τραμπ ή Χίλαρι, η ενστικτώδης αντίδραση του μέσου πολίτη (ο οποίος δεν κρύβει την επιλογή του) είναι Χίλαρι. Οι ακραίες δηλώσεις, ο δηλητηριώδης ρατσισμός, ο άκρατος σεξισμός, η ξιπασιά και η διάχυτη, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «καφρίλα» του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών, έχουν κάνει πολλούς να ανατριχιάζουν στο όχι τόσο απίθανο ενδεχόμενο της επικράτησής του. Σε αυτό το πλαίσιο, άνθρωποι από όλο τον κόσμο, με πρώτους τους λεγόμενους «celebrities», έσπευσαν να δηλώσουν την απερίφραστη προτίμηση και στήριξή τους στην Χίλαρι Κλίντον. Ειδικά στο εσωτερικό των Η.Π.Α., από καθηγητές πανεπιστημίου μέχρι διεθνώς αναγνωρίσιμους τραγουδιστές και ηθοποιούς, σχεδόν άπαντες παροτρύνουν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν την υποψήφια των Δημοκρατικών προκειμένου η Αμερική και ο πλανήτης ολόκληρος, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, να γλυτώσουν από τον εφιάλτη του Τράμπ.

Slavoj Zizek, filosof. En dag v¬gner Luke Skywalker op og finder ud af, at det er ham, der er skurken. Det samme vil ske for pr sident Bush. Det mener den slovenske filosof Slavoj Zizek, som er inspireret af 'Star Wars' og James Bond i sine provokerende analyser af samfundsudviklingen.

Σε πείσμα των «πεπεισμένων», μόλις πριν λίγες μέρες ακούστηκε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και αναπάντεχη παραφωνία. Ήταν αυτή του Σλοβένου φιλόσοφου Σλάβοϊ Ζίζεκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι εάν ήταν Αμερικανός θα ψήφιζε τον Τραμπ, επειδή συνιστά συγκριτικά μία σοφότερη επιλογή του εχθρού από την Χίλαρι. Μιλώντας στο βρετανικό Channel 4, ο Ζίζεκ δήλωσε «τρομοκρατημένος» από τον Τραμπ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η Χίλαρι είναι ο αληθινός κίνδυνος», λόγω των διασυνδέσεών της με την Wall Street και τον μανδύα του προοδευτισμού που φορά. Προέβλεψε δηλαδή ότι με νίκη του Τραμπ το σύστημα θα καταρρεύσει και τα δύο κόμματα, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, θα πρέπει να καθίσουν, να σκεφτούν και να επανεφεύρουν εαυτούς, να επαναπροσδιοριστούν κι ίσως προκύψει κάτι θετικό απ’ όλο αυτό. Ακούγεται ανορθόδοξη σαν άποψη αλλά σε κάθε περίπτωση ξεφεύγει από τις ιδεοληψίες που συνοδεύουν την σύγκριση τον δύο υποψηφίων και θέλουν τον Τράμπ διάβολο και την Χίλαρι αγγελούδι. Το επιχείρημα του Ζίζεκ είναι απλό. Για να αλλάξουν τα πράγματα στις Η.Π.Α. χρειάζεται ένας σεισμός και  υπ’ αυτήν την έννοια θεωρεί ότι η εκλογή ενός τόσο ανοιχτά ακραίου τύπου μπορεί να τον προκαλέσει. Ίσως ο Ζίζεκ να έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει την επαληθευσιμότητα της παράδοξης θεωρίας του, αφού οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της κρυφής ψήφου –πολλοί υποστηρικτές του Τραμπ αποφεύγουν να ομολογήσουν την στήριξή τους– όλα είναι ανοιχτά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος