FOLLOW US: facebook twitter

«Η βρύση του χωριού» και το τσάκισμα της στάμνας: Εξαιρετική εκδήλωση του Συλλόγου Αγίου Ιωάννη «Αστρινιά» Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 26-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Εξαιρετική η λαογραφική και πολιτιστική εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη «Αστρινιά» Αμαλιάδας

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου και  επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ  η ετήσια εορταστική εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη «Αστρινιά» Αμαλιάδας με σημαντικές αναφορές στην παράδοση, που ήταν αφιερωμένη στην «Βρύση του χωριού», μια σύνθετη εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και λαογραφικά στοιχεία, αλλά και ένα εξαιρετικό δρώμενο, το «Τσάκισμα της στάμνας». Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η κ. Ροϊδούλα Αντωνοπούλου, Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν χορευτικοί σύλλογοι της Ηλείας.

Η κ. Ροϊδούλα Αντωνοπούλου στην ενδιαφέρουσα ομιλία της αναφέρθηκε στο νερό, ως στοιχείο ζωτικής σημασίας για όλους τους έμβιους οργανισμούς, στην διαδρομή του ανά τους αιώνες και την διασύνδεσή του με τις κρήνες.  Η βρύση του χωριού, είχε την τιμητική της στο παραδοσιακό δρώμενο με το τσάκισμα της στάμνας, όπου οι γυναίκες τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι «Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ», με τις στάμνες στον ώμο πήγαν τραγουδώντας ως την κρήνη μέσα από τον κόσμο για να τις γεμίσουν νερό και να συνεχίσουν το δρώμενο τους που είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Τις κεραμικές στάμνες  και αυτές που είχαν οι γυναίκες στο δρώμενο και εκείνες που στόλιζαν το χώρο της εκδήλωσης, φιλοτέχνησε η κ. Στέλα Φίνου.

Παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, χόρεψαν οι χορευτές ενήλικες και παιδιά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά» με τον χοροδιδάσκαλό τους Νίκο Χρυσανθόπουλο, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου  Στρουσίου «Ο Περικλής» με τον χοροδιδάσκαλό τους Τέλη Κλαμαριά και του Χορευτικού Ομίλου Γαστούνης και Περιχώρων «Η Τερψιχόρη» με την χοροδιδασκάλισά τους Γεωργία Λάττα και ο Χορευτικός Όμιλος Πύργου «Ηλείων Παράδοσις» που τίμησε την εκδήλωση με το χορευτικό του τμήμα και την αντιπρόεδρο Μαίρη Μιχαλακοπούλου.

Ο χώρος στον οποίο έγινε η εκδήλωση ήταν πραγματικά κατάμεστος και χειροκροτήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες στα χορευτικά και στα δρώμενα, ενώ η διοργάνωση ήταν πράγματι άψογη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος