FOLLOW US: facebook twitter

«Η Βιολογική καλλιέργεια αντέχει ακόμα στην κρίση και έχει προοπτικές»

Ημερομηνία: 06-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

biokallierghtes-krisi-antoxi-1

Ετήσια Γ.Σ. του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Ν. Ηλείας Η ΔΗΜΗΤΡΑ

-Σημαντικό χρηματοδοτική εργαλείο το νέο CLLD/LEADER με προϋπολογισμό για την Ηλεία συνολικά 950.000 ευρώ

-Ευνοούνται οι συνέργειες και τα cluster όπως και η γυναικεία επιχειρηματικότητα

Μια σειρά από σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας στην Ηλεία και την στήριξη των 80 και πλέον πιστοποιημένων βιοκαλλιεργητών του νομού, συζητήθηκαν χθες στην ετήσια Γ.Σ. της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας Η ΔΗΜΗΤΡΑ που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό της ΠΕΔ στον Πύργο.  Σήμερα στην Ηλεία ο αριθμός των ενταγμένων εκμεταλλεύσεων στο καθεστώς πιστοποιησης της βιολογικής γεωργίας ξεπερνά τις 165 ενώ στην βιολογική κτηνοτροφία είναι ενταγμένες περίπου 24 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που είναι μονάδες αιγοπροβατοτροφίας. Το μεγαλύτερο μέρος των ενταγμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι καλλιέργειες ελιάς, ακολουθεί η καλλιέργεια αμπέλου ενώ υπάρχει και μικρός αριθμός καλλιεργειών με σιτηρά, μηδική και κηπευτικά.

Τους βιοκαλλιεργητές του νομού, καλωσόρισε ο πρόεδρος κ. Α. Βαρώτσος που ανέφερε ότι η βιολογική γεωργία αντέχει και εξελίσσεται μέσα στην κρίση και στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον όχι μόνο ως διέξοδος στην απασχόληση, αλλά γιατί παράγει την τροφή μας κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και κυρίως χωρίς φάρμακα.

 biokallierghtes-krisi-antoxi-5

«Μέσα σε αυτή την κρίση εμείς οι βιοκαλλιεργητές είμαστε σε σχετικά καλύτερη  θέση γιατί δραστηριοποιούμαστε στην πραγματική οικονομία, στον πρωτογενή τομέα, τον πιο σημαντικό τομέα της οικονομίας (κάθε 1 € που παράγεται στον πρωτογενή τομέα στην ύπαιθρο, αυξάνει το εθνικό εισόδημα κατά 7 €. Είναι η δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα). ενώ παράλληλα διαχειριζόμαστε και το περιβάλλον. Ασκούμε την πιο προωθημένη, καινοτόμα και πιο ελπιδοφόρα μέθοδο παραγωγής, η οποία δεν χρειάζεται φάρμακα και λιπάσματα, και γενικά πολλές εξωτερικές εισροές, αλλά κυρίως γνώση και εργασία -και έχουμε τα μέσα και τα εργαλεία να προωθήσουμε τη δραστηριότητά μας» .

Παράλληλα επισήμανε ότι η Βιολογική καλλιέργεια στην Ηλεία, μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω και να γίνει ακόμα πιο αποδοτική με τα νέα προγράμματα ενίσχυσης, της Βιολογικής καλλιέργειας που είναι σε εξέλιξη, του leader που ανοίγει τώρα και της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που όπως τόνισε «δεν θα μας σώσουν βεβαίως, αλλά  σίγουρα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επενδυτικές ευκαιρίες» συμπληρώνοντας ότι  η Ένωση Βιοκαλλιεργητών μπορεί να στηρίξει τους βιοκαλλιεργητές, διαθέτει επιστημονικό προσωπικό, ωστόσο χρειάζεται και την δική τους στήριξη.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το  νέο πρόγραμμα LEADER 2014-2020, όπου παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο της ΑΝΟΛ που διαχειρίζεται το πρόγραμμα κ. Γιαννη Μαυροειδή,, παρουσίαση του προγράμματος ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας που βρισκεται σε εξέλιξη, ενώ συζητήθηκε η δημιουργία ενός κοινού brandname, για την παρουσία των Ηλείων βιοκαλλιεργητών στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Ιαπωνία, αφού οι επόμενοι ολυμπιακοί αγώνες θα γίνουν το 2020 στο Τόκιο. Παράλληλα έγινε απολογισμός της

τελευταίας ελαιοκομικής περιόδου και συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι δυσκολίες για την διάθεση του ελαιολάδου, προβλήματα στην καλλιέργεια και προοπτικές της βιολογικής γεωργίας καθώς και της διάθεσης των βιολογικών προϊόντων, όπως και η παρουσία τους στις εκθέσεις.

biokallierghtes-krisi-antoxi-3

Το νέο leader για την Ηλεία, κριτήρια και βαθμολογία  

Ωστόσο οι βιοκαλλιεργητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προγράμματα επιδοτήσεων και ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και υπέβαλλαν αρκετές ερωτήσεις κυρίως για το νέο leader που όπως είπε και ο κ. Μαυροδειδής».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Ολυμπίας ΑΝΟΛ ΑΕ τόνισε ότι για την Ηλεία ο Προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης ΕΓΤΑΑ είναι 6.850.000 ευρώ, ενώ για την αλιεία που φέτος μπήκε για πρώτη φορά, ο προϋπολογισμός για την Ηλεία είναι 2.100.000 ευρώ, σύνολο για το νομό 8.950.000 ευρώ με ολοκλήρωση το 2020, ενώ όπως τόνισε εκτίμησή του είναι ότι μπορεί να φτάσει και ως το 2022.

Επιλέξιμος είναι όλος ο νομός πλην των Δ.Κ Πύργου και Αμαλιάδας- μόνο των πολεων που εξαιρούνται, ενώ για το leader αλιείας επιλέξιμες είναι όλες οι παράκτες περιοχές της Ηλείας 10 χιλιόμετρα από την ακτή και δραστηριότητες στη λίμνη Πηνειού. Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται πλέον από πολλά ταμεία, αναμένεται να ανοίξει το Μάρτιο του 2017 και θα υπάρξει προθεσμία ως τον Μάιο για την κατάθεση των προτάσεων με τεκμηριωμένο και πλήρη φάκελο. Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Μαυροειδής, όσο καλύτερα είναι σχεδιασμένη η πρόταση, τόσο καλύτερο και γρηγορότερο θα είναι το αποτέλεσμα στην χρηματοδότηση εφόσον βέβαια εγκριθεί.

Παράλληλα, παρουσίασε τα κριτήρια επιλεξιμότητας και την βαθμολογία των μορίων που παίρνουν οι ενδαιφερόμενοι που κυμαίνεται μεταξύ 45 έως και 65% του προϋπολογισμού της επένδυσης χωρίς το ΦΠΑ ο οποίος δεν συμεριλαμβάνεται στην επιδότηση.

Το σημαντικό που πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερομενοι να ενταχθουν στο πρόγραμμα, είναι ότι για  πρώτη φορά στο νέο CLLD/LEADER δόθηκε έμφαση στη συμπληρωματικότητα και τις συνέργειες και υιοθετήθηκε η δυνατότητα της πολυταμειακότητας και της πολυτομεακότητας με αξιοποίηση και επιπλέον καθεστώτων ενίσχυσης για την ευνοϊκότερη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Γι αυτό και ο κ. Μαυροδειδής επισήμανε ότι οι συνεργασίες παίρνουν περισσότερα μόρια – πχ ομάδες παραγωγών,  ΑΕ. Κλπ όπως και η γυναικεία επιχειρηματικότητα και πρέπει τη βαθμολογία να την λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

biokallierghtes-krisi-antoxi-4

Στο νέο leader επιδοτούνται:

-Mικρά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία (μέχρι 40 κλίνες) και campings.

-Eπισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων).

-Eστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.

-Bιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής – υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).

-Bιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων (όπως δημητριακά, οίνος, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αβγά, μέλι, ελιές, πατάτες, άνθη, σπόροι, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά).

-Mεταποίηση και εμπορία δασοκομικών προϊόντων (ξυλεία, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα).

-Mικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄ μεταποίηση (π.χ. αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά κ.λπ.).

-Eπιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, παντοπωλεία κ.λπ.).

-Eπιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).

Τέλος όσον αφορά την αλιεία, μπορούν να λάβουν επιχορήγηση όσοι επιθυμούν να βελτιώσουν τα αλιευτικά τους σκάφη, να τα μετατρέψουν σε τουριστικά για εκδρομείς, να ανοίξουν ή να βελτιώσουν κατάστημα ψαράδικο κλπ.

biokallierghtes-krisi-antoxi-2

Μετά την ενημέρωση και το πέρας της Γενικής Συνέλευσης, τα μέλη της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, έκοψαν και την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και ευχήθηκαν να έχουν μια καλή χρονιά και για τα βιολογικά προϊόντα να ανοίξουν νέοι δρόμοι στην αγορά κυρίως στις αγορές του εξωτερικού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος