FOLLOW US: facebook twitter

Η Αρχαία Ολυμπία ταξιδεύει στα Ηνωμένα Έθνη!

Ημερομηνία: 24-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Προσκεκλημένος του Γ.Γ του Ο.Η.Ε ο δήμαρχος Θ. Κοτζιάς για να υπογράψει στην Ν. Υόρκη την Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Η προσπάθεια διεθνούς καταξίωσης και κατοχύρωσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας επιβραβεύεται με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. κος Αντόνιο Γκουτέρες ανταποκρινόμενος στην σχετική επιστολή  του Δημάρχου Ολυμπίας κου Κοτζιά για υπογραφή της Διακήρυξης Ολυμπιακής Εκεχειρίας προσκαλεί τον δήμαρχο για συνυπογραφή του κειμένου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη, στις 5 Φεβρουαρίου.

Η απάντηση του Γενικού Γραμματέα στην επιστολή του Δημάρχου Ολυμπίας έχει ως εξής:

«Σχετικά με το αίτημα για υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να υπογράψει την Ολυμπιακή Εκεχειρία με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 15.45 στον 38ο όροφο του κτιρίου της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στην 42η οδό και 1η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο αυτό θα ήμουν ευγνώμων να λάβω την επιβεβαίωση από πλευράς σας».

Παγκόσμια αναγνώριση του ρόλου της Αρχαίας Ολυμπίας

Το γεγονός αυτό αποτελεί παγκόσμια αναγνώριση του ρόλου που μπορεί ο Τόπος αυτός να παίξει στην ανάδειξη και προώθηση των Ολυμπιακών αξιών, ως βασικό συστατικό των Ολυμπιακών αγώνων, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή. Αποτελεί ακόμα αναγνώριση του πανανθρώπινου ελληνικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε με βάση τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η προσπάθεια αυτή του Δήμου για την Ολυμπιακή Εκεχειρία ξεκίνησε  από την τελετή αφής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016 με την στήριξη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η σχετική τελετή υπογραφής της σύγχρονης Ολυμπιακής Εκεχειρίας σύμφωνα με τα αρχαία πρότυπα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά  μπροστά στον ναό της Ήρας, εκεί όπου φυλασσόταν ο δίσκος του Ίφιτου πάνω στο οποίο είχε χαραχτεί η Ιερή Εκεχειρία των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων, η μακροβιότερη πράξη ειρήνης όλων των εποχών που διατηρήθηκε για περισσότερο από χίλια χρόνια. Την αυθεντικότητα του ιερού κειμένου επικύρωσαν  με τις υπογραφές τους οι Δήμαρχοι των πόλεων Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης, εκπροσωπώντας συμβολικά τις τρείς αρχαίες πόλεις που είχαν υπογράψει την ιερή Εκεχειρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

 

Στην τελετή που έλαβε χώρα το 2016 συνυπέγραψε το κείμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος,  ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, οι πρέσβεις της Κίνας, Ιαπωνίας και Κορέας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Καπράλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας  αλλά και άλλες προσωπικότητες και εκπρόσωποι φορέων που παρευρέθηκαν.

Η προσπάθεια επανελήφθη με την ευκαιρία της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους ΧΧΙΙΙ Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Pyeong Chang της Νοτίου Κορέας. Την διακήρυξη υπέγραψαν  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. κ. Thomas Bach, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Lee Nak-yeon, φορείς κ.λ.π.

Παράλληλα ο Δήμος διοργάνωσε σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος,  ημερίδα  και υπέγραψε κοινή διακήρυξη αρχών για την προώθηση της  Εκεχειρίας σε επίπεδο Πόλεων. Ήδη η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και τα δημοτικά συμβούλια της Χώρας παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Όλο αυτό το διάστημα η δημοτική αρχή με στοχευμένες κινήσεις προωθούσε το μήνυμα και την σημασία της  Διακήρυξης της  Ολυμπιακής Εκεχειρίας, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει αλλά και να κάνει κοινωνούς της ιδέας αυτής θεσμικούς φορείς,  αλλά και  προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους. Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του Μακαριώτατου Χρυσοστόμου Β΄ στο Δημαρχείο της Ολυμπίας, ο επικεφαλής της Κυπριακής Εκκλησίας συνεπικουρούμενος από τον Μητροπολίτη Ηλείας υπέγραψε το σχετικό κείμενο, όπως επίσης υπέγραψαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός και ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ.κ. Μπαχός Αθανάσιος.

Επισφράγιση όλων αυτών των  προσπαθειών  αποτελεί η επικείμενη υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ  κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Για να συνεχιστεί η προσπάθεια έως την επόμενη Ολυμπιάδα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Κυρίαρχος στόχος είναι η παρουσία του Γ.Γ του ΟΗΕ στην εκάστοτε Τελετή Αφής και η έκκληση από το Ναό της Ήρας για ειρήνη κατά την διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων.  Έχουμε υποχρέωση ως Ηλείοι για την ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του Τόπου. Το οφείλουμε απέναντι στη νεολαία του Τόπου, της Χώρας, του Κόσμου ολόκληρου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος