FOLLOW US: facebook twitter

«Η ανακύκλωση θέλει ακόμα πολύ δρόμο…»: Ενδιαφέρουσα ημερίδα με Τσιρώνη στον Πύργο

Ημερομηνία: 11-06-2018 | Συντάκτης:

Η Ελλάδα στο δρόμο της κυκλικής οικονομίας-Νέα επιχειρησιακά σχέδια με τους δήμους

«Στην Ελλάδα έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για την ανακύκλωση, από τους 160.000 τόνους σκουπιδιών μόλις το 4- 5%  ανακυκλώνεται ενώ οι  δήμοι θα πρέπει πλέον να ανεβάσουν ρυθμούς και να συμμετάσχουν με τον νέο νόμο στα επιχειρησιακά σχέδια που θα αναπτυχθούν με την συνεργασία και άλλων κοινωνικών φορέων –  όπως η ΚΟΙΝΣΕΠ- και πολιτών για να προωθηθεί η κυκλική οικονομία που είναι σε ένα βαθμό η μετεξέλιξη της ανακύκλωσης. Όλοι οι διαχειριστές είναι υποχρεωμένοι είτε να οργανώσουν είτε να συμμετέχουν σε συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι ».

Αυτά τόνισαν μεταξύ άλλων ο αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος .στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις της ανακύκλωσης στην Ελλάδα και στην Ηλεία,  που διοργάνωσαν το Σάββατο το πρωί στον Πύργο οι Οικολόγοι Πράσινοι του νομού με την παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας.

Ο κ. Τσιρώνης στην ομιλία του που είχε σαν θέμα  «Πύργος… από τον εφιάλτη προς μια βιώσιμη διαχείριση», τόνισε ότι δεν επιθυμούσε να ξεκινήσει από την αρνητική εμπειρία των σκουπιδιών στην Ηλεία που είναι στην ουσία μια μικρογραφία της κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα όπου τα προβλήματα θάβονται κάτω από το χαλί, αλλά στα σχέδια που θα πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε να γλιτώσουμε μια για πάντα από αυτήν την κατάσταση. Έτσι αναφέρθηκε εκτενώς στον νέο σχεδιασμό που κάνει  πραγματικότητα την «κυκλική» οικονομία, έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου δίνεται έμφαση στην χωριστή διαλογή των βιοαποδομήσιμων υλικών και στην περαιτέρω αξιοποίησή τους. Όπως τόνισε ο αν. υπουργός, η Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα δύναται να συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της αλλαγής από το  γραμμικό μοντέλο «προμήθεια, παραγωγή, κατανάλωση, απόρριψη», σε ένα νέο κυκλικό μοντέλο βασισμένο στη «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακύκλωση και ανάκτηση». Δεν πετάμε τίποτα, κάθε υλικό όταν παλιώσει γίνεται ξανά πρώτη ύλη, ένα άλλο δηλαδή προϊόν.

Ωστόσο ο κ. Τσιρώνης επισήμανε ότι για την επαναχρησιμοποίηση πολλών υλικών υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία αυτή τη στιγμή, αφού οι λεγόμενοι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης είναι λάθος, καθώς  τα ανακυκλώσιμα μεταφέρονται στα ΚΔΑΥ , δεν μπορούν εύκολα να διαχωριστούν γιατί γυαλί πλαστικό και αλουμίνιο κλπ μπαίνουν όλα μαζί σε έναν κάδο και ένα μέρος αυτών αχρηστεύεται. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να γίνεται διαλογή στην πηγή, μια δουλειά που εύκολα μπορεί  και να αποφέρει κέρδη είτε σε απλούς πολίτες είτε στους δήμους , μια «πράσινη» όπως την χαρακτήρισε δουλειά που δεν απαιτεί κεφάλαιο, αλλά μια νέα λογική στην διαχείριση των απορριμμάτων. Όσον αφορά την επαχρησιμοποίηση υλικών, ο κ. Τσιρώνης έφερε ενδιαφέροντα παραδείγματα όπως της Rolls Royce η οποία πλέον δεν πουλάει κινητήρες αεροπλάνων, όπως έκανε παλιά, έχει μια ισόβια σύμβαση με τους πελάτες της, άρα συνεχώς παίρνει πίσω κινητήρες που έχουν παλιώσει, τους εκσυγχρονίζει και τους παραδίδει πίσω. Το ίδιο μπορεί κάλλιστα να συμβεί στην απλη περίπτωση ενός ψυγείου, όπου σε τακτά χρονικά διαστήματα, αυτή η εταιρεία παίρνει πίσω το παλιό σας ψυγείο, σας δίνει ένα άλλο ψυγείο, της τελευταίας τεχνολογίας. «Αυτό το μοντέλο εάν το επεκτείνουμε σε όλη την αγορά, θα διαπιστώναμε ότι δημιουργείται ένας κύκλος εργασιών που ποτέ δεν τον είχαμε ονειρευτεί

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του  Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στον νέο νόμο για την ανακύκλωση που απαιτεί δουλειά στα λεγόμενα 4 ρεύματα της ανακύκλωσης και στο επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο θα μετέχουν δήμοι, κοινωνικοί φορείς και πολίτες με συγκεκριμένη στόχευση και κίνητρα, μπόνους σε όσους ΟΤΑ φέρνουν καλά αποτελέσματα και αντίμετρα, ποινές σε όσους δεν πιάνουν το στόχο, τονίζοντας ότι οι χωματερές πρέπει να κλείσουν σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό που θα γίνει υποχρεωτικό για τους δήμους, για να βοηθηθούν, θα πρέπει να αυξηθούν τα ΚΔΑΥ, που αυτή τη στιγμή είναι 34 σε όλη την Ελλάδα και σκέψη τους είναι να δημιουργηθούν δημοτικά ΚΔΑΥ χαμηλού κόστους αλλά και μια ΚΟΙΝΣΕΠ ανά δήμο για να μπορέσει να αποδώσει το σύστημα αυτό που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των επιχειρήσεων, των δήμων (ΟΤΑ), αλλά και των νοικοκυριών.

«Στόχοι μέχρι το 2020 αποτελούν η ανάκτηση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση σε τοπικό επίπεδο σε ποσοστό 50%, ενώ κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό το κομμάτι της διαλογής στην πηγή και η ανάκτηση του βιοαποδομήσιμου υλικού στον κάδο.»

Μειώθηκε η ανακύκλωση στο δήμο Πύργου

Παρ΄ολίγον «θερμό επεισόδιο»

Ωστόσο ο κ. Πολιτόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του, έκανε ειδική αναφορά  στην εξέλιξη της ανακύκλωσης στον δήμο Πύργου, τονίζοντας ότι ενώ ξεκίνησε αισιόδοξα τα δύο πρώτα χρόνια, στην πορεία έκανε μια μεγάλη κάμψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2014 είχαμε ανακυκλώσιμα υλικά 238 τόνους, το 2016 είχαμε 1002 τόνους και από το 2017 μόλις 690 τόνους, αποδίδοντας την αρχική επιτυχία  της ανακύκλωσης στον πρώην αντιδήμαρχο Δ. Μπέλτσο και την μείωσή της στην παύση της ενασχόλησής του με αυτόν τον τομέα. Το συμπέρασμα αυτό φαίνεται όμως προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Πύργου Γ. Λιατσή που ήταν παρών, τονίζοντας ότι τα μειωμένα ποσοστά της ανακύκλωσης δεν είναι θέμα προσώπων αλλά άλλων παραγόντων,  όπως έλλειψη προσωπικού και οχημάτων αλλά και της λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ. Το γεγονός σχολίασε και ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, τονίζοντας ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν μπορεί με τις υπάρχουσες συνθήκες να λειτουργήσει το ΚΔΑΥ στη Γαστούνη και ότι η εταιρία διαχείρισης των ανακλώσιμων στον Πύργο δεν έχει αποδεχθεί να αναλάβει το κόστος μεταφοράς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος