FOLLOW US: facebook twitter

Ζωές που περνούν μέσα από συμπληγάδες: Βιβλιοπαρουσίαση από την συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου στο βιβλιοπωλείο Κορκολής

Ημερομηνία: 13-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Σε έναν πολύ ωραίο διάλογο για όλους τους φόβους της εποχής μας αλλά και το πώς θα τους υπερβούμε τόσο ατομικά όσο και κοινωνικο-πολιτικά, εξελίχθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ελένης Πριοβόλου «Μετά φόβου» το απόγευμα της Παρασκευής στον κατάμεστο χώρο του βιβλιοπωλείου Κορκολής. Πολλοί βιβλιόφιλοι του Πύργου αλλά και προσωπικοί της γνωστοί και φίλοι κυρίως εκπαιδευτικοί που την γνώρισαν το 2015 όταν είχε έρθει ξανά στον Πύργο όπου μαθητές του 3ου γυμνασίου Πύργου είχαν ανεβάσει το νεανικό της μυθιστόρημα “Οι φύλακες των αστεριών” στο θέατρο Απόλλων, βρέθηκαν κοντά της στην εκδήλωση.

Ένας από αυτούς είναι και ο πρ. πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου Γιώργος Αγγελόπουλος, προσωπικός της φίλος από εκείνη την θεατρική παράσταση, ο οποίος προλόγισε και την συγγραφέα και παρουσίασε το βιβλίο της, μιλώντας για την σοβαρή παρουσία της στα Ελληνικά Γράμματα και την 30χρονη συγγραφική της πορεία. Τόνισε δε, ότι στο καινούργιο της βιβλίο, υπογράφει μια ελεγεία για τον φόβο της ελευθερίας, την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν την ζωή μας, μέσα από τα δύο πρόσωπα του έργου, την Διαλεχτή και την Αρίστη.  Σε μια εποχή μάλιστα πολύ ενδιαφέρουσα λογοτεχνικά και ιστορικά, αφού τα γεγονότα αρχίζουν το 2016 σε μια περιοχή της Αιτωλίας αλλά η ιστόρηση κυκλώνει όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Με την σειρά της η βραβευμένη συγγραφέας – το 2010 βραβεύτηκε με το βραβείο αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ για το βιβλίο της «Όπως ήθελα να ζήσω»- αναφέρθηκε στα δύο κεντρικά πρόσωπα του νέου της βιβλίου, την Αρίστη, που είναι ό,τι λέει το όνομά της και η Διαλεχτή επίσης. Οι ζωές τους περνούν από συμπληγάδες, από την εποχή του Εθνικού Διχασμού μέχρι την αρχή του Εμφυλίου, καθώς τα γεγονότα συγκλονίζουν την Ελλάδα, που πασχίζει να βγει από τις παλιές φεουδαρχικές της δομές και να αστικοποιηθεί.

«Και οι  δυο εκφράζουν τις δυο τάσεις της ίδιας της κοινωνίας. Η Αρίστη της μαχόμενης και ανατρεπτικής και η Διαλεχτή αυτής που επαναπαύεται στα κεκτημένα, εγκλωβίζεται στο φόβο, καθαγιάζει τα μέσα και ως εκ τούτου δεν εξελίσσεται. Δεν τις επέλεξα. Μάλλον με επέλεξαν για να υποδυθούν τα μοντέλα δράσης και αντίδρασης. Για να γίνει η σύγκριση των δυο επιλογών.

Της υποταγής στο φόβο και της διαρκούς πάλης αλλά και έρευνας για την αναζήτηση των πηγών και αιτίων του φόβου και ένεκα αυτού της υποταγής. Η Αρίστη επιλέγει το δρόμο αναζήτησης της ατομικής και κοινωνικής ελευθερίας όχι σαν γυναίκα, αλλά κυρίως σαν άνθρωπος και σαν πολίτης. Η Διαλεχτή οχυρώνεται στο φόβο και ζητάει κουκούλι προστασίας. Η Αρίστη συνθλίβεται στις μυλόπετρες των γεγονότων αλλά έχει εξελίξει τον εαυτό της και συνέβαλε στην εξέλιξη της κοινωνίας. Η Διαλεχτή έμεινε στάσιμη, πάντα φοβισμένη και πάντα αδρανής μέχρι που ο φόβος της έγινε φοβία και φυσικά διαταραχή.»

Η Ελένη Πριοβόλου απάντησε και σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος