FOLLOW US: facebook twitter

Ζημιές από παγετό και πλημμύρα “βλέπει” ο ΕΛΓΑ σε Μακρίσια-Καλυβάκια

Ημερομηνία: 16-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

Το ένα μετά το άλλο φτάνουν τα κλιμάκια του Οργανισμού στον κάμπο του Αλφειού – Νέα αυτοψία αναμένεται σήμερα από τον ΕΛΓΑ Πάτρας

 

Το ένα μετά το άλλο φτάνουν στον κάμπο του Αλφειού τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να αποτυπώσουν τις ζημιές που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από την κακοκαιρία.  Η πρώτη εικόνα που υπάρχει είναι ζημιές τόσο από τον ισχυρό παγετό της περασμένης εβδομάδας, όσο και από τις πλημμύρες που ακολούθησαν, ολοκληρώνοντας το καταστροφικό έργο της βαρυχειμωνιάς.

Προχθές κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Πάτρας με επικεφαλής την κα Πανταζοπούλου επισκέφθηκε τις περιοχές που έχουν πληγεί σε Μακρίσια και Καλυβάκια. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που είδαν οι γεωπόνοι είναι το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκληθεί από τον παγετό, που “στέγνωσε” από χυμούς τα εσπεριδοειδή με αποτέλεσμα να πικρίσουν και να χαθεί έτσι η παραγωγή για τους αγρότες της περιοχής. Από την άλλη όσα πορτοκάλια έμειναν πάνω στα δέντρα μέσα στους πλημμυρισμένους προτοκαλαιώνες σαπίζουν μέσα το νερό, δίνοντας έτσι το τελειωτικό χτύπημα στους παραγωγούς.

Νέες αυτοψίες αυτή τη φορά από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πάτρας κ. Κεχαγιά, αναμένεται να γίνουν σήμερα, εστιάζοντας αυτή τη φορά στις συνέπειες των πλημμυρών στην τοπική παραγωγή. Τα νερά του ποταμού Αλφειού εντός της κοίτης μπορεί να έχουν υποχωρήσει όμως παραμένουν στάσιμα εκείνα που πέρασαν πίσω από τα αναχώματα, με αποτέλεσμα τα πορτοκάλια να “κολυμπάνε”…

Αυτοψίες και για τα ΠΣΕΑ

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας κατά την επίσκεψή του στα Μακρίσια το περασμένο Σάββατο, έκανε γνωστό πως επιτέλους θα δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις για τα ΠΣΕΑ του 2013 από την κακοκαιρία εκείνης της περιόδου που οδήγησε στην κοπή ή το ξερίζωμα χιλιάδων πορτοκαλόδεντρων στην περιοχή Καλυβακίων και Μακρισίων. Στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να καταβληθούν αποζημιώσεις σε περίπου 25 παραγωγούς από τα Μακρίσια και 20 από τα Καλυβάκια. Λίγο πριν αναμένεται επιθεωρητής του ΕΛΓΑ για διενεργήσει τους τελευταίους ελέγχους πριν προχωρήσουν και οι υπόλοιπες αποζημιώσεις, ενώ θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και νέοι έλεγχοι για τα ΠΣΕΑ του 2014 για τις πλημμύρες σε καλλιέργειες στα Μακρίσια εκείνη την περίοδο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος