FOLLOW US: facebook twitter

Ζαχάρω: Διαμάχη για την ενσωμάτωση της ΔΕΥΑΖ στο δήμο

Ημερομηνία: 03-01-2018 | Συντάκτης:

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης έχει ανοίξει στο δήμο Ζαχάρως με αφορμή την πρόθεση του δήμου να ενσωματώσει την ΔΕΥΑ. Μια κίνηση που θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση για τον δήμο αλλά κυρίως για τους πολίτες καθώς τα τιμολόγια θα μειωθούν σημαντικά. Στην συνεδρίαση του ΔΣ Ζαχάρως την Παρασκευή, που ξεκίνησε με απαρτία παρόντων των μελών της αντιπολίτευσης, κατέληξε χωρίς απαρτία, λόγω αποχώρησής τους, σκόπιμης όπως καταγγέλλει η δημοτική αρχή. Απόντες ήταν και δημοτικοί σύμβουλοι που διαφωνούν με την ενσωμάτωση για δικούς τους λόγους.

Ο δήμος έβγαλε ανακοίνωση για το θέμα, ενώ η αντιπολίτευση σκοπεύει να καταγγείλει την απόφαση του ΔΣ ως μη νόμιμη στον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου:

Λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία διέρχεται η χώρα, καθώς και η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μας, ως αποτέλεσμα των πολλών και μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε την ενσωμάτωση της ΔΕΥΑΖ στο Δήμο Ζαχάρως, ώστε το τιμολόγιο της ύδρευσης να μειωθεί κατά 60% για την ανακούφιση των συμπολιτών μας.

  1. Η ενσωμάτωση αυτή της ΔΕΥΑΖ από το Δήμο Ζαχάρως, επιτρέπει την στήριξη και την επιχορήγηση της, διότι μέχρι σήμερα ήτο παθητική και ζημιογόνος και ο νόμος απαγόρευε ρητώς οποιαδήποτε ενίσχυση, με αποτέλεσμα το κόστος αυτό να βαρύνει τους πολίτες.
  2. Ενόψει της κατασκευής νέων βιολογικών σταθμών στις κοινότητες Κακοβάτου, Νεοχωρίου, Θολού-Ταξιαρχών, Ξηροχωρίου και Λεπρέου, οι οποίοι ευρίσκονται προς χρηματοδότηση ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων Ευρώ, η ΔΕΥΑΖ θα έπρεπε να καταβάλει το εν λόγο ΦΠΑ ύψους 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ, ενώ ο Δήμος απαλλάσσεται του ποσού αυτού, με αποτέλεσμα την κατασκευή των έργων. Σε αντίθετη περίπτωση η ΔΕΥΑΖ δεν θα μπορούσε να καταβάλει το ποσό αυτό.
  3. Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΖ, ενσωματώνονται απευθείας στο Δήμο σε προσωποπαγείς θέσεις, έτσι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας τους, σύμφωνα με την ρητή αναφορά του Νόμου και τις κείμενες διατάξεις.
  4. Η παράταξη του κου Αλεξανδρόπουλου, για ακόμα μια φορά τορπιλίζει και προσπαθεί για την ακύρωση της εν λόγω αποφάσεως. Η εξουσία πηγάζει από τον λαό, για τον λαό, με το λαό.

Η μη ψήφιση της ενσωμάτωσης της ΔΕΥΑΖ από τον Δήμο Ζαχάρως, μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες κρύβει. Να ερωτηθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του κου Αλεξανδρόπουλου και της ΝΕΔΑ, καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων Ξηροχωρίου, Σχίνων και Νέας Φιγαλείας, γιατί δεν ψηφίζουν;

Ο Λαός κρίνει, όπως πάντα το έκανε» καταλήγει η ανακοίνωση…

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του κ. Αλεξανδροπουλου, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Η δημοτική αρχή στη συνεδρίαση της Τετάρτης 20/12/2017 όπου συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα η ενσωμάτωση της ΔΕΥΑ Ζαχάρως στο Δήμο ορθά δεν κλήθηκαν να ψηφίσουν οι τοπικοί σύμβουλοι. Μετά τη συζήτηση το θέμα δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των 3/4 των δημοτικών συμβούλων, όπως επιθυμούσε η συμπολίτευση γιατί σύσσωμη η μείζονα και η ελάσσονα αντιπολίτευση καταψηφίσαμε τo εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα που το φέρανε αιφνίδια, χωρίς στοιχειώδη οικονομικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι σύμβουλοι προκειμένου να κρίνουμε σωστά, αν είναι προς το συμφέρον των δημοτών να διαλυθεί ή όχι η Εταιρία».

Τέλος αναφέρθηκε πως η Μείζων Αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση στο δήμαρχο του Δήμου Ζαχάρως στην επόμενη συνεδρίαση να αποφασιστεί η άμεση διακοπή του Ειδικού Τέλους που επιβαρύνει με 80% τους λογαριασμούς των δημοτών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος