FOLLOW US: facebook twitter

Εύσημα στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 26-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα

afi-dromena2

Αφή Ολυμπιακής Φλόγας – παράλληλες εκδηλώσεις

Ιδιαίτερα θετικός είναι ο απολογισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στα πλαίσια της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους ΧΧΧΙ Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν, ιδίως τις δύο τελευταίες ημέρες, πλήθος προσωπικοτήτων της πολιτικής, της διπλωματίας, της τέχνης, της αυτοδιοίκησης, ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, αντιπροσωπίες αδελφοποιημένων πόλεων και πλήθος κόσμου που έδωσαν τα εύσημα στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας τόσο για το πλούσιο πρόγραμμα όσο και για την άρτια διοργάνωση. Δέσμευση της δημοτικής Αρχής είναι οι εκδηλώσεις αυτού του είδους να θεσμοθετηθούν σε κάθε τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

olympic-idea2

Εκατοντάδες μαθητές στην Ολυμπία

Οι εκδηλώσεις που άρχισαν την Τρίτη 12 Απριλίου, περιελάμβαναν δύο σκέλη. Το ένα σκέλος περιελάμβανε εκδηλώσεις στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας για τα 80 χρόνια από την πρώτη τελετή Αφής του 1936, σε συνεργασία με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία. Ειδικότερα, ξεκινώντας από την Τρίτη 12 Απριλίου παρουσιάστηκαν ποιήματα και χορευτικά – θεατρικά δρώμενα από μαθητές των σχολείων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας με τίτλο: «Ολυμπιακή Κληρονομιά». Εγκαινιάστηκε επίσης μια έκθεση με δάδες απ’ όλες τις Ολυμπιακές λαμπαδηδρομίες, οι οποίες είχαν κατασκευαστεί από μαθητές.

olympic-ideaΤην Τετάρτη 13 Απριλίου ξεκίνησε το αθλητικό πρόγραμμα «Ευ Αγωνίζεσθαι – Άννα Πολλάτου» με επίδειξη και πρακτική εξάσκηση σε ολυμπιακά αθλήματα όπως τοξοβολία, άρση βαρών, χάντμπολ, μπιτς χάντμπολ και ποδόσφαιρο. Γνωστοί Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές βρέθηκαν στην Ολυμπία και δίδαξαν στα παιδιά από διάφορα σχολεία της Ηλείας τα μυστικά κάθε αθλήματος. Την ίδια μέρα έγινε και η απονομή του βραβείου «Αριστεία και Αλληλεγγύη 2015, όπου οι μαθητές, επιδεικνύοντας μια πρωτόγνωρη ωριμότητα και συναίσθηση των πραγμάτων, αποφάσισαν να δώσουν το βραβείο στους κατοίκους της Λέσβου, για την βοήθεια και αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες. Το βραβείο παρέλαβε από τον πρόεδρο της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρο Κούβελο ο αντιδήμαρχος Λέσβου Παναγιώτης Κατσαβέλης.

olympia-samba6

Την Πέμπτη 14 Απριλίου συνεχίστηκε το αθλητικό πρόγραμμα «Ευ Αγωνίζεσθαι – Άννα Πολλάτου» με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών από σχολεία της Ηλείας. Την Παρασκευή 15 Απριλίου έγινε και πάλι παρουσίαση ποιημάτων και χορευτικών – θεατρικών δρώμενων από μαθητές σχολείων του νομού που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας.

olympia-samba3

Την Δευτέρα 18 Απριλίου το πρόγραμμα ήταν κυρίως ψυχαγωγικό, καθώς οι εκατοντάδες συμμετέχοντες μαθητές από διάφορα σχολεία της Ηλείας είχαν την ευκαιρία να χορέψουν σε βραζιλιάνικους ρυθμούς, σε μια παράσταση αφιερωμένη στη διοργανώτρια χώρα, με την επιμέλεια της σχολής χορού «Dancing Steps» της Μαρίας Πολίτη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης συναυλία για παιδιά και εκπαιδευτικούς από την Εθνική Λυρική Σκηνή, με τις σολίστ Κάτια Πάσχου, Ντόρα Λοΐζου, Λυδία Αγγελοπούλου και Δανάη Μπερή, σε μουσική επιμέλεια Βενιαμίν Χατζηκουμπαρόγλου.

Οι μαθητικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 19 Απριλίου με επίδειξη παραδοσιακών χορών από χορευτικά συγκροτήματα των δημοτικών σχολείων Αρχαίας Ολυμπίας, Πελοπίου και Πλατάνου. Μαθητές από την αδελφοποιημένη πόλη Yakutsk της Σιβηρίας έκαναν επίδειξη εθνικών χορών τους ενώ μαθητές από τοπικά σχολεία επικοινώνησαν μέσω skype με σχολείο του Βερολίνου, της πόλης που 80 χρόνια πριν δέχθηκε την πρώτη Ολυμπιακή Φλόγα. Στο κλείσιμο του προγράμματος ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές τίμησε στο πρόσωπο του κ. Κούβελου την ΕΘΝΟΑ ενώ αντίστοιχα ο κ. Κούβελος απένειμε ειδικό μετάλλιο στον κ. Δεββέ για την άριστη συνεργασία στις εκδηλώσεις. Σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα καθώς και δώρα, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η προσφορά δωρεάν εμφιαλωμένων νερών σε παιδιά και εκπαιδευτικούς καθημερινά από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Το Σάββατο 16 Απριλίου το απόγευμα, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε διάλεξη του καθηγητή της Αστροφυσικής Ξενοφώντα Μουσά με θέμα επίκαιρο λόγω της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας «Ο Μηχανισμός των Αντικηθύρων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Ακολούθησε καλλιτεχνικό δρώμενο, βασισμένο στον πρώτο Δελφικό παιάνα- ύμνο στον Απόλλωνα, από την Ομάδα Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», με συνοδεία αρχαίας ελληνικής κιθάρας, υπό την επιμέλεια της Άννας Λάζου.

ignatiou-epitimi4Λίγο αργότερα, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, η δημοτική Αρχή ανακήρυξε επίτιμη δημότη την χορογράφο της τελετής Αφής Άρτεμη Ιγνατίου. Τίμησε επίσης την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, τις ιέρειες καθώς και τους βασικούς συντελεστές της τελετής Αφής.

Την Κυριακή 17 Απριλίου το μεσημέρι, έγινε μπροστά από το δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας η απονομή των μεταλλίων στους τερματίσαντες αθλητές της ποδηλατικής Διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας.

xors_1

Το βράδυ της ίδιας μέρας έγιναν στο Μηχανοστάσιο ΟΣΕ Αρχαίας Ολυμπίας τα εγκαίνια της έκθεσης «Μαρία Χορς» όπου παρουσιάστηκε χορο-θεατρικό δρώμενο σε χορογραφία του μαθητή της Χορς Πέτρου Γάλλια και εκτέλεση από τη Νικολέτα Καρμίρη. Αξιοσημείωτη η συμμετοχή της Αλίκης Καγιαλόγλου στο τραγούδι και του Νίκου Μανιταρά στην κιθάρα, σε τραγούδια από τον «Ματωμένο Γάμο» του Μάνου Χατζηδάκι.

Σημαντικά επιστημονικά δεδομένα ανακοινώθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Η Αποκατάσταση του Τοπίου της Ολυμπίας και ο Βοτανικός Κήπος» που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Απριλίου στο δημαρχείο Ολυμπίας, πάντα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Αφή της Φλόγας. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» – Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Συστημάτων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και ο Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας. Εκεί, έγινε παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο “Τα Φυτά της Ολυμπίας – Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος – Βοτανικός Οδηγός” από την Δρα Κωνσταντινιά Τσαγκάρη, Διευθύντρια Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα».

olympia-xoroi_2Το βράδυ, μια εντυπωσιακή επίδειξη παραδοσιακών χορών από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα που διοργάνωσε ο Δήμος. Η εκδήλωση έγινε στον αύλειο χώρο του παλαιού δημαρχείου Ολυμπίας, οι κερκίδες του οποίου γέμισαν από κόσμο που παρακολούθησε για δύο και πλέον ώρες ένα απολαυστικό θέαμα.

Μια ανεπανάληπτη συναυλία έδωσε το βράδυ της Τρίτης 19 Απριλίου ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, παρουσιάζοντας το σπουδαίο του έργο «Η Λειτουργία του Ορφέα», με τη συμμετοχή της πολυμελούς ορχήστρας «Παλίντονος Αρμονία» και της μικτής χορωδίας Τρίπολης «Ορφέας». Το κοινό χειροκρότησε τον βαρύτονο Κώστα Μαυρογένη, την σοπράνο Έλενα Κελεσίδη αλλά και τον ηθοποιό Πάνο Σκουρολιάκο για την καθηλωτική αφήγηση. Στο δεύτερο μέρος ο συνθέτης παρουσίασε έντεχνα τραγούδια του, με ερμηνευτές τους Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Λάκη Χαλκιά, Δάφνη Ζουρνατζή και Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη.

Την Τετάρτη 20 Απριλίου, σε μια απέριττη τελετή μπροστά από το ναό της Ήρας στην Άλτη, υπογράφηκε από τους δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης η Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ένα κείμενο ελπίδας για παύση των εχθροπραξιών και διάλογο για εξεύρεση αναίμακτων λύσεων. Το κείμενο συνυπέγραψαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η πρέσβειρα της UNESCO Κατερίνα Παναγοπούλου, καθώς και ξένοι πρεσβευτές.

Λίγο αργότερα, στην αίθουσα των αετωμάτων στο μουσείο της Ολυμπίας, δόθηκε η αντιπολεμική παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες», σε σκηνοθεσία, μουσική και σύνθεση ήχου της Λουΐζας Κωστούλα. Η παράσταση μεταδιδόταν ζωντανά στο αίθριο του Μουσείου, το οποίο είχε κατακλυστεί από θεατές. Λίγη ώρα αργότερα, στο ξενοδοχείο «Olympic Village» δόθηκε επίσημο δείπνο στους υψηλούς προσκεκλημένους του Δήμου. Εκεί ο δήμαρχος Ευθύμιος Κοτζάς βράβευσε τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής «Ρίο 2016» Κάρλος Νούζμαν και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο.

Την Πέμπτη 21 Απριλίου στις 11 π.μ. λίγο πριν την μεγάλη στιγμή της Αφής της Φλόγας, πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας η τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη της πόλης. Με μια ομιλία γεμάτη μηνύματα και συμβολισμούς, ο κ. Παυλόπουλος αποδέχτηκε τον τίτλο του επίτιμου δημότη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ολυμπιακή Φλόγα, κυρίως αυτή την κρίσιμη περίοδο, πρέπει να γίνει, σε παγκόσμια κλίμακα, το καθαρτήριο πυρ της συλλογικής συνείδησης κάθε πολιτισμένου λαού, υπενθυμίζοντάς του την ιστορική του ευθύνη ως προς το απαράγραπτο χρέος να υπερασπισθεί τον Άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του σε κάθε πεδίο, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό, υπό όρους ανυπόκριτης Αλληλεγγύης και αναλογικής Δικαιοσύνης». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε λίγο αργότερα και το κείμενο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

yakutskΟι εκδηλώσεις στην Αρχαία Ολυμπία έκλεισαν με την παρουσίαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων (χορός, μουσική, τραγούδι) από μέλη της αποστολής του Yakutsk, το απόγευμα της Πέμπτης 21 Απριλίου.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος