FOLLOW US: facebook twitter

“Ετοιμάζεται το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας”

Ημερομηνία: 18-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Ένας από τους στόχους που εξαρχής είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αλλάξει το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της συμμετοχικής διαδικασίας.Για το σκοπό αυτό έπρεπε να βρεθεί τρόπος να συνομιλήσει η κεντρική εξουσία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επαγγελματικά επιμελητήρια, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα σωματεία εργαζομένων, αλλά και με ενεργούς πολίτες, που νοιάζονται για τοπικά ζητήματα.

Για την αναγκαία αυτή συνάντηση της κυβέρνησης με όλους τους παραπάνω, που αποτελούν την κοινωνική βάση, άρχισαν ήδη να οργανώνονται στην επικράτεια τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια. Σ` αυτάχαράσσεται μια αναπτυξιακή κατεύθυνση για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Που δε μπορεί να γίνει χωρίςνα ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες και τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής στον πρωτογενή (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), στον δευτερογενή (μεταποίηση, βιομηχανία) και στον τριτογενή τομέα (υπηρεσίες),.

Η χώρα μας βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και στο ξεκίνημα μιας ζωντανής περιόδου για την οικονομίας της, πράγμα που αναγνωρίζεται πια από όλα τα διεθνή ινστιτούτα, τις κυβερνήσεις, αλλά και τις αγορές. Μετά από μία μακρά περίοδο περιθωριοποίησης της κοινωνίας, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι το υποκείμενο της ανάπτυξης δεν είναι ούτε το κράτος, ούτε οι αγορές, ούτε οι επιχειρήσεις από μόνες τους: είναι τελικά η ίδια η κοινωνία, με τους θεσμούς που η ίδια διαμορφώνει, τις επιλογές που κάνει, το πλαίσιο  που δημιουργεί για τη λειτουργία του κράτους, των αγορών, των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό πρέπει να διευρυνθεί η συμμετοχή της κοινωνίας και των φορέων της στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση κάθε νέας στρατηγικής. Η εμπλοκή, όμως, της κοινωνίας πρέπει να πάρει μόνιμη και θεσμοθετημένη μορφή.

Αναπτυξιακό υπόδειγμα για κοινωνία δημιουργίας και γνώσης

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξημε οικολογικό πρόσημο, κοινωνική συνοχή,με αντιμετώπιση ανεργίας,με δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, προς όφελος όλων , κυρίως όμως σε αυτούς που έπληξε βαθιά η κρίση. Αυτή η κατεύθυνση θα στηριχθεί  με επενδύσεις στα συγκριτικά πλεονεκτήματα,με σωστό ανταγωνιστικό περιβάλλον.Το “αναπτυξιακό υπόδειγμα” μας δημιουργεί τελικά τη κοινωνία της δημιουργίας και της γνώσης.

Τα 13 συνολικά Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια – που ήδη έγιναν και θα γίνουν σε όλη την επικράτεια – αποτελούν μια πρόκληση, προκειμένου να συγκεντρωθεί και να συγκροτηθεί εκείνο το υλικό βάσης που θα αποτελέσει την παρακαταθήκη για την χαρτογράφηση των αναγκών, των προτάσεων και των προοπτικών του συνόλου της χώρας, με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Κατάληξη τους θα είναι το Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησηςτης χώρας. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία τέσσερα τέτοια συνέδρια: στη Δυτική Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία και στην Κρήτη.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάκαμψης. Κινητήρια δύναμη αυτής της ανάκαμψης είναι η αύξηση της απασχόλησης λόγω του τουρισμού, καθώς και άλλες ενθαρρυντικέςκινήσεις που συντελούνται, ιδίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ σημαντική ώθηση δίνουν και τα ειδικά προγράμματα απασχόλησης, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η κυβέρνηση στη μείωση της ανεργίας. Μέσα σ’ αυτές τις ευοίωνες συνθήκες, η διοργάνωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον επόμενο μήνα , γίνεται στη σωστή ώρα!

 

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος