FOLLOW US: facebook twitter

Ερώτηση-θεσμικός καταλύτης του Κ. Τζαβάρα για την ίδρυση μη κρατικού δημόσιου Πανεπιστημίου από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία

Ημερομηνία: 19-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Την ίδρυση μη κρατικού δημόσιου πανεπιστημίου στη Δυτική Ελλάδα ζητά με ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, τονίζοντας ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να «σπάσει» το κρατικό μονοπώλιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση και να απαλλαγούν οι Πανεπιστημιακές Σχολές από τους περιορισμούς που προκαλεί ο κρατικός εναγκαλισμός στην ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και στην ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας.

Ο Ηλείος βουλευτής επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής του ότι η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, αφενός είναι ρητά διατυπωμένη στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία και αφετέρου είναι απόλυτα συμβατή με το άρθρο 16 του Συντάγματος (παρ.5), το οποίο προβλέπει ρητά ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν πλήρως αυτοδιοικούμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα οποία τελούν υπό την εποπτεία του κράτους και έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους.

Επικαλούμενος σχετικές γνωμοδοτήσεις καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Άλκης Δερβιτσιώτης, ο Κώστας Τζαβάρας σημειώνει πως η ισχύουσα συνταγματική διάταξη επιτρέπει στον κοινό νομοθέτη να θεσπίσει ειδικό νόμο για την ίδρυση μη κρατικών δημοσίων και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με τη μορφή ΝΠΔΔ, κάτι που εγγυάται ότι η εισαγωγή των φοιτητών δεν θα εξαρτάται από εισοδηματικά ή άλλα οικονομικά, αλλά από μόνο αξιοκρατικά – βαθμολογικά κριτήρια.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικού πανεπιστημίου έχει ταχθεί με δήλωσή του από το 2017 και ο νυν υπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, και προσθέτει πως μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα τύχει ευρείας και διακομματικής υποστήριξης, δεδομένου ότι και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έχει εκφραστεί θετικά για το θέμα αυτό με δηλώσεις της τον Φεβρουάριο του 2019.

«Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν σημαίνει αναγκαστικά και κρατικό μονοπώλιο, άποψη με την οποία έχει συνταχθεί η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών Δημοσίου και Συνταγματικού Δικαίου της χώρας. Κατά συνέπεια είναι συνταγματικά δυνατή η δημιουργία Πανεπιστημιακών Σχολών στις οποίες θα συμμετέχουν μη κερδοσκοπικοί φορείς (π.χ. κοινωφελή Ιδρύματα, ΟΤΑ κλπ) αρκεί να έχουν τη μορφή του Ν.Π.Δ.Δ. και να τελούν φυσικά υπό κρατική εποπτεία. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που υποστηρίζει σταθερά εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη άποψη και την έχει ενσωματώσει στο πρόγραμμά της. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να τερματιστεί ο ασφυκτικός εναγκαλισμός του κράτους με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να δώσουμε τη δυνατότητα σε φορείς όπως η Αυτοδιοίκηση να πρωταγωνιστήσουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, απελευθερώνοντας δημιουργικές δυνάμεις και θύλακες αριστείας. Και η αρχή πρέπει να γίνει από την Περιφέρεια στην οποία ανήκει διοικητικά το παγκόσμιας δυναμικής και ακτινοβολίας brand name της Αρχαίας Ολυμπίας», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος