FOLLOW US: facebook twitter

Επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου

Ημερομηνία: 05-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

petrelaio-trakter

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα ποσά και η διαδικασία για το 2015 και 2016

Στα 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για το 2015 και… 97 ευρώ για το 2016

Στα διακόσια τριάντα (230) ευρώ ανά χιλιόλιτρο ορίζεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του αγροτικού πετρελαίου για το έτος 2015, ενώ για το έτος 2016 (από 1/1/2016 έως 30/9/2016) ορίζεται σε ενενήντα επτά (97) ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Αυτό αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 3155), στην οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις των δικαιούχων, καθώς και των ποσοτήτων και της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. Θυμίζουμε ότι από την 1η Οκτωβρίου 2016, ο ΕΦΚ που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας αυξήθηκε κατά 65% (από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο). Συγκεκριμένα οι αγρότες, κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους, θα καταβάλλουν πλέον τον ΕΦΚ των 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης, χωρίς να δικαιούνται καμία επιστροφή φόρου εκ των υστέρων.

Διαδικασία επιστροφής

Τα στοιχεία των δικαιούχων προσώπων, πιστοποιούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι το τέλος έκαστου έτους και διαβιβάζονται σε ηλεκτρονική μορφή, στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβαίνει στη μηχανογραφική επεξεργασία τους.

Κατά την επιστροφή του ΕΦΚ στους δικαιούχους ισχύουν οι διατάξεις περί αποδεικτικού ενημερότητας και συμψηφισμού με βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, παρακρατείται ποσό μέχρι το ύψος οφειλών.

Ο έλεγχος για την ύπαρξη οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση πραγματοποιείται από τη ΔΗΛΕΔ στα πληροφοριακά συστήματα τελωνείων (Icisnet) και ΔΟΥ (Taxis), ενώ για τις οφειλές στους Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ο.Κ.Α.) η ΔΗΛΕΔ ενημερώνεται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.). Επίσης ελέγχονται αν υπάρχουν βεβαιωμένα χρέη στα Τελωνεία προς συμψηφισμό.

Ποσά επιστροφής ΕΦΚ, τα οποία κατά την μηχανογραφική επεξεργασία τους προσδιορίζονται σε ποσά μικρότερα ή ίσα των 5 ευρώ, ανά δικαιούχο πρόσωπο, δεν θα επιστρέφονται στους δικαιούχους. Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων προσώπων, γίνεται με ειδική εντολή του Υπουργού Οικονομικών ή του εξουσιοδοτημένου με την παρούσα, Προϊσταμένου της Δ/νσης Λογαριασμών Δημοσίου (Λογαριασμοί του Δημοσίου) ή του νόμιμου αναπληρωτή του. Η ανωτέρω ειδική εντολή, με ενσωματωμένη ή συνημμένη την τελική συγκεντρωτική κατάσταση της ΔΗΛΕΔ, αποστέλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος