FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή Μπαλαούρα σε Κατσιφάρα για το αρδευτικό έργο στον Αγ. Ηλία

Ημερομηνία: 14-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

mpalaouras-vouli2

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ) ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ

Βουλευτής Ν. Ηλείας – ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αθήνα,  14– 10 – 2016

ΠΡΟΣ

κο Απόστολο Κατσιφάρα,

Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  1. κ. Λύτρα Ιωάννη,

Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας

  1. κ. Γεωργιόπουλο Γεώργιο,

Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας

  1. κ. Χριστοδουλόπουλο Χρήστο,

Δήμαρχο Ήλιδας

Κύριε Κατσιφάρα,

Έλαβα χτες επιστολή από τους κ. Θεόδωρο Τσάκο, Πρόεδρο της κοινότητας Κέντρου, Δημήτρη Ανδριόπουλο, Πρόεδρο της κοινότητας Αγ. Ηλία και Παναγιώτη Πλατανιά, Περιφερειακό Σύμβουλο Ηλείας, με μια ενδιαφέρουσα πρόταση τεχνικού αρδευτικού έργου, που σκοπό έχει την επίλυση αδυναμιών στην άρδευση των καλλιεργειών των δύο αυτών κοινοτήτων, οι οποίες αν και βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο φράγμα Πηνειού, δεν εξυπηρετούνται από αυτό.

Όπως εξηγούν οι κ. Τσάκος, Ανδριόπουλος και Πλατανιάς, στην παρούσα κατάσταση οι καλλιεργητές των χωριών Κέντρου και Αγίου Ηλία, που έχουν εντατικές καλλιέργειες, ως επί το πλείστον πιπεριάς, ποτίζουν τα χωράφια τους με ατομικές  αρδευτικές αντλίες, οι οποίες χρησιμοποιούν τα υπερχειλίζοντα νερά του φράγματος ή, εναλλακτικά, τις μικρές παροχές της κεντρικής διώρυγας, ενώ ειδικά οι καλλιεργητές του Αγίου Ηλία, επιπλέον των αρδευτικών αντλιών, φέρνουν και νερό στα χωράφια τους με υδροδεξαμενές, χρησιμοποιώντας κι αυτοί τα υπερχειλίζοντα νερά του φράγματος. Και οι δύο αυτοί τρόποι άρδευσης είναι όμως υδροβόροι και ενεργοβόροι, με συνέπεια την άνοδο του κόστους παραγωγής. Πρέπει να σημειώσω εδώ ότι αυτά τα αυξημένα κόστη παραγωγής γίνονται κυριολεκτικά δυσβάστακτα στο βαθμό που αφορούν τους καλλιεργητές δύο φτωχών και υποβαθμισμένων κοινοτήτων, όπως είναι το Κέντρο και ο Άξιος Ηλίας.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, οι κύριοι Τσάκος, Ανδριόπουλος και Πλατανιάς, προτείνουν την κατασκευή ενός τεχνικού αρδευτικού έργου που περιλαμβάνει:

Α) μια υδατοδεξαμενή, πάνω σε λόφο που βρίσκεται δίπλα στο φράγμα Πηνειού, με όση χωρητικότητα απαιτείται για την άρδευση των 2.000 στρεμμάτων καλλιεργητικής γης των δύο κοινοτήτων και με δυνατότητα τροφοδοσίας της από το περισσευούμενο νερό που χάνεται σήμερα από την κοίτη του ποταμού και την κύρια διώρυγα,

Β) 2-4 αγωγών – ή όσων αγωγών χρειαστούν από την μελέτη που θα εκπονηθεί – που, με αφετηρία τη δεξαμενή, θα διανέμουν το νερό στα διάφορα κτήματα με ικανή πίεση, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι καλλιεργητές των δύο χωριών με το σύστημα της εντοπισμένης επιτόπιας άρδευσης (στάγδην άρδευση).

Γνωρίζω ότι έχουν αποστείλει και προς εσάς την πρότασή τους και παρακαλώ να δείτε με προσοχή και να αναλάβετε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την έναρξη μιας μελέτης που θα γίνει αφετηρία υλοποίησης του συγκεκριμένου τεχνικού έργου, στο φράγμα του Πηνειού. Η βελτίωση της άρδευσης για τους καλλιεργητές των χωριών Κέντρο και Άγιος Ηλίας, θα έχει πολλαπλά οφέλη. Σε οικονομικό επίπεδο, θα επιφέρει μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της τοπικής παραγωγής πιπεριάς, ενός προϊόντος που τροφοδοτεί την τοπική μεταποίηση, είναι εξαγώγιμο και με ζήτηση (στην Αμερική) πολύ μεγαλύτερη της σημερινής προσφοράς μας. Σε κοινωνικό επίπεδο, θα ανεβάσει σε μεγάλο βαθμό το βιοτικό επίπεδο των οικογενειών της περιοχής, που βιώνουν έντονα σε όλη τους τη ζωή τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανέχεια, η οποία επιτάθηκε από την οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, και «επιβιώνουν» μέχρι σήμερα κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας.

Με εκτίμηση

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Μάκης Μπαλαούρας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος