FOLLOW US: facebook twitter

Επείγοντα μέρα για αγρότες- κτηνοτρόφους

Ημερομηνία: 12-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

koutsoukos

Ερώτηση Γιάννη Κουτσούκου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση συνεπειών της κακοκαιρίας

 Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Ευάγγελο Αποστόλου, κατέθεσε ο Ηλείος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος με θέμα  «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας σε αγρότες – κτηνοτρόφους», τονίζοντας τα εξής:

 «Η παρατεταμένη και συνεχιζόμενη κακοκαιρία του πρώτου δεκαημέρου του Γενάρη, με πρωτοφανή για την Ηλεία φαινόμενα χαμηλών θερμοκρασιών και χιονόπτωσης, επέφερε ολική καταστροφή σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σοβαρές  αρνητικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και του παγετού καταστράφηκαν ολοσχερώς καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, ενώ μεγάλες αναμένονται οι απώλειες στο φυτικό κεφάλαιο, κυρίως σε εσπεριδοειδή και ελιές.

Ταυτόχρονα οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν έκτακτες συνθήκες, καθώς ο παγετός και το χιόνι δημιούργησαν πρόσθετες ανάγκες προμήθειας ζωοτροφών και επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή γάλακτος.

Το βάρος που αναλογεί πλέον στον ΕΛΓΑ για την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών, ώστε οι πληγέντες αγρότες να αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια είναι πολύ μεγάλο, αν συνυπολογισθούν τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και το μέγεθος των φυσικών καταστροφών που προηγήθηκαν το 2016.

Είναι απαραίτητο επομένως να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός, με επείγοντα και αναγκαία μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που κατεγράφησαν το προηγούμενο διάστημα στον ΕΛΓΑ και αφορούν κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες προς την Ε.Ε., σχετικά με τις Ελάχιστες Επιτρεπόμενες Κρατικές Ενισχύσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί κατά ένα μέρος η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων αλλά και των γεωργών κατά την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου.

Τα μέτρα αυτά είναι επιβεβλημένα, καθώς πέραν των φυσικών καταστροφών οι αγρότες αντιμετωπίζουν μία πρωτοφανής επίθεση στο εισόδημά τους από την αύξηση των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών και του κόστους παραγωγής γενικότερα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Θα παρακολουθεί αμέτοχος την όποια προσπάθεια του ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στον πρωτοφανή όγκο των υποχρεώσεών του, λόγω και της νέας παρατεταμένης και συνεχιζόμενης κακοκαιρίας ή πρόκειται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες στη βάση ενός ειδικού έκτακτου σχεδίου για την αντιμετώπισή τους;
  2. Προτίθεται να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες της Ελάχιστης Επιτρεπόμενης Κρατικής Ενίσχυσης προς την Ε.Ε., ώστε να καλύψει ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων, λόγω των σφοδρών και παρατεταμένων καιρικών φαινομένων;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος