FOLLOW US: facebook twitter

Επαφές Βαρθολομαίου στην Αθήνα με φόντο το θέμα της ΠΓΔΜ

Ημερομηνία: 04-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκαν σήμερα (Δευτέρα) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Η επίσκεψη Βαρθολομαίου στην Αθήνα γίνεται λίγα 24ωρα πριν από τα νέα συλλαλητήρια στη Βόρεια Ελλάδα για το Μακεδονικό, λίγες ημέρες μετά το αίτημα της Εκκλησίας των Σκοπίων να επιστρέψει στο Πατριαρχείο, καθώς και εν μέσω των διαπραγματεύσεων Αθήνας-Σκοπίων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός αφού συνεχάρη τον Πατριάρχη για τις πρωτοβουλίες του σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, δήλωσε ότι καλωσορίζει τις προσπάθειες τού Βαρθολομαίου «για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών που έχουμε ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δυνατότητα επίλυσης διαφορών που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, «θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια… αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασπάζονται και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη».

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης, αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι «είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία…».

Νωρίτερα, ο Βαρθολομαίος είχε συναντηθεί με τον Έλληνα ΠτΔ, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας στο έργο του Πατριαρχείου για την υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της Ορθοδοξίας, αλλά και των πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, τόνισε ότι υπολογίζει στη στήριξη του ελληνικού λαού και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, με τη συζήτηση να περιστρέφεται στα θέματα του ναού στο Κτήμα Προμπονά, της Σχισματικής Εκκλησίας της ΠΓΔΜ και του αιτήματος της Εκκλησίας της Ουκρανίας για αυτοκεφαλία.

Οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας και της Ελλαδικής Εκκλησίας συνομίλησαν και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος