FOLLOW US: facebook twitter

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Εξαιρετικές ταινίες και εκδηλώσεις

Ημερομηνία: 30-01-2017 | Συντάκτης:

ntokinater-amaliada-3o-diethnes-festival-amaliada

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Αμαλιάδα

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που ολοκληρώθηκε αργά σήμερα  το βράδυ στην Αμαλιάδα με την συνδιοργάνωση του Δήμου Ήλιδας.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ διεξήχθη και φέτος παράλληλα σε πέντε πόλεις, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Τζίνας Πετροπούλου.

Η συμμετοχή του κόσμου στις τριήμερες προβολές ντοκιμαντέρ στο Cine Cinema ήταν μεγάλη και τα σχόλια πολύ ενθαρρυντικά, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τους διοργανωτές, οι οποίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μεταφέρουν στους θεατές τον υπέροχο κόσμο των ταινιών τεκμηρίωσης.

ntokinater-amaliada-3o-diethnes-festival-amaliada1

Συνολικά προβλήθηκαν 15 ντοκιμαντέρ της τελευταίας διετίας από διάφορες χώρες και από την Ελλάδα, με την παρουσία δημιουργών- προσκεκλημένων του Φεστιβάλ, το οποίο φέτος είχε στο επίκεντρό του τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ, όπου η υπεύθυνη διοργάνωσης στην Αμαλιάδα, Λίνα Γιαννοπούλου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι δίνεται η ευκαιρία σε όλους μας να δούμε εικόνες που διαφορετικά δεν θα περνούσαν από μπροστά μας.

«Τρεις ημέρες στην Αμαλιάδα, τη μόνη πόλη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που φιλοξενεί, όχι ένα αλλά δυο φεστιβάλ κινηματογράφου με επίκεντρο το ντοκιμαντέρ και που φιλοδοξεί να γίνει η πόλη του ντοκιμαντέρ, προβάλλονται αξιόλογες ταινίες τεκμηρίωσης με χαρακτήρα εθνογραφικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, κοινωνικό, οικολογικό και ανθρωποκεντρικό», ανέφερε η κ. Γιαννοπούλου τονίζοντας τη σημασία τέτοιων φεστιβάλ στην ελληνική Περιφέρεια.

ntokinater-amaliada-3o-diethnes-festival-amaliada2

 Εκπλήξεις από την ομάδα zizanionews

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής δήμαρχος Ήλιδας Νώντας Παναγιωτόπουλος εξήρε τη σημαντική αυτή διοργάνωση και τόνισε ότι ο Δήμος θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες. Αμέσως μετά τις εναρκτήριες ομιλίες  πραγματοποιήθηκε ειδική προβολή-έκπληξη  ταινιών, φτιαγμένες από μαθητές της Αμαλιάδας, που συμμετείχαν στα κινηματογραφικά εργαστήρια καθώς και αποσπάσματα από τις  δημοσιογραφικές απόπειρες της ομάδας zizanio news, στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2016.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ «1.000 miles» και είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με έναν εκ των δύο δημιουργών, τον Βασίλη Κεχαγιά, ο οποίος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις γύρω από τις συνθήκες και τις λεπτομέρειες του οδοιπορικού του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ.

Παράλληλα στο φουαγιέ του σινεμά, με την υποστήριξη της Comicdom Press, πραγματοποιήθηκε η έκθεση comics «Εν Αιθρία 7» με 44 αδημοσίευτα έργα περισσότερων από 50 καταξιωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων ελλήνων δημιουργών, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γαβριήλ Τομπαλίδη.

Το αφιέρωμα «ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούσαν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Διά Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Να σημειωθεί ότι όλες οι προβολές ήταν ελεύθερες για το κοινό. Το φεστιβάλ στο Δήμο Ήλιδας διεξήχθη με την υποστήριξη του Ilida FM, του iliaweb και του Vox FM.

Σημαντική ήταν και η συμβολή της bio- οινοποιητικής Κουτσοδήμου με τα υπέροχα κρασιά που προσέφεραν στους θεατές.

Ωστόσο, το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνδρομή του Cine Cinema, ενός από τα καλύτερα σινεμά της χώρας μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος