FOLLOW US: facebook twitter

ΕΝΦΙΑ: Το βάρος στις μεγάλες περιουσίες στην Ηλεία

Ημερομηνία: 01-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

akinita1

Στις ΔΟΥ οι φορολογούμενοι για τον συμψηφισμό με την επιστροφή φόρου

Μικρές είναι οι διαφορές στον ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους της Ηλείας που η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Κυρίως μικρές αυξήσεις παρουσιάζονται για εκείνους που τα ακίνητά τους βρίσκονται εκτός αστικών κέντρων. Η πρώτη εκτίμηση μετά την εκτύπωση των ειδοποιήσεων φανερώνει πως το βάρος πέφτει με σημαντικές αυξήσεις σε εκείνους που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

ntaoularis

Ο φοροτεχνικός, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Ηλείας Αλέξης Νταουλάρης, εξήγησε πως οι αλλαγές είναι μικρές για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Υπάρχουν περιπτώσεις που είτε παρουσιάζουν μικρή μείωση, είτε πάλι μικρή αύξηση. Σε πολλές περιπτώσεις για ιδιοκτησίες εντός αστικών κέντρων παρουσιάζονται μικρές μειώσεις. Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, παρουσιάζονται όπως ανέφερε σε περιπτώσεις ιδιωτών που η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, καθώς μειώθηκε το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ. Επίσης διαφορές με αυξητικές τάσεις θα δουν και τα νομικά πρόσωπα που κάνουν ιδιοχρησία της ακίνητης περιουσίας τους, λόγω και του συμπληρωματικού φόρου.

Τέλος σε ότι αφορά το συμψηφισμό ποσών του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή του φόρου εισοδήματος, οι δικαιούχοι φορολογούμενοι θα πρέπει να μεταβούν στις ΔΟΥ για να καταθέσουν σχετικό αίτημα καθώς ο συμψηφισμός δεν γίνεται αυτόματα μέσα από το TAXIS. Αυτό αφορά τους φορολογούμενους που δεν έχουν περσινές οφειλές. Επίσης το ποσό που διαμορφώνεται στον ΕΝΦΙΑ, μετά την αφαίρεση της επιστροφής φόρου, πληρώνεται βάσει των δόσεων που προκύπτουν.

patrinos

Σε δηλώσεις του ο λογιστής από τον Πύργο Βασίλης Πατρινός τόνισε ότι «… στον ύπνο έπιασε τους φορολογούμενους ο ΕΝΦΙΑ αφού η ανάρτηση τους έγινε μεσάνυχτα, ξημερώνοντας Δευτέρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό θα πληρώσει σχετικά λιγότερα με πέρσι, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θα πληρώσει τα ίδια και έως 10,00 ευρώ παραπάνω και οι υπόλοιποι (μικρότερο ποσοστό) θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ποσό λόγο του συμπληρωματικού φόρου. Αν και αναμενόμενο, οι αντιδράσεις του κόσμου είναι έντονες και δυσάρεστες, αφού ο συγκεκριμένος φόρος έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν υπολογίζεται στις πραγματικές τιμές. Είναι στην επιλογή του φορολογούμενου η ολική εξόφληση ή σε πέντε ισόποσες δόσεις και ένα ποσοστό θα πρέπει να προβεί σε συμψηφισμό με τυχόν επιστροφές που έχει. Από τις πρώτες επισκέψεις που είχαν φορολογούμενοι με την ΔΟΥ ενημερώθηκαν πως οι συμψηφισμοί θα αργήσουν λίγο χρονικά λόγο φόρτου εργασίας και αναμενόμενης διαταγής. Και για φέτος ένα μεγάλο ποσοστό λογιστικών γραφείων θα λειτουργήσει ως εκτυπωτικό κέντρο αφού οι κατά τόπου ΔΟΥ δεν αποστέλλουν το φόρο με «ατομική ειδοποίηση χρεών» όπως κάνει για αντίστοιχους φόρους άλλωστε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος