FOLLOW US: facebook twitter

Εντυπωσίασε η γιορτή του αλόγου Πηνείας

Ημερομηνία: 05-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

aloga-pineias1

“Γεωργαλίδικα” άλογα από πολλές περιοχές της Ελλάδας συμμετείχαν στις φετινές εκδηλώσεις

Βήμα – βήμα μεγαλώνει η γιορτή για τα άλογα Πηνείας, τα γνωστά «γεωργαλίδικα». Η τοπική φυλή, ως μια από τις πιο γνωστές της Πελοποννήσου, μαζί με τα άλλα ξακουστά άλογα της Ηλείας, αυτά της φυλής Ανδραβίδας, κεντρίζουν το ενδιαφέρον των φίλων των αλόγων και αυξάνουν την παρουσία τους ανά την Ελλάδα.

aloga-pineias3

Τα άλογα Πηνείας ή «γεωργαλίδικα» αποτελούν μια φυλή με ρίζες στα αρχαία ελληνικά άλογα και εντυπωσιάζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Στη χθεσινή μεγάλη γιορτή στο Σιμόπουλο Πηνείας, η συμμετοχή ήταν εξαιρετική, από ίππους με τους αναβάτες τους και κοινό. Η τρίτη γιορτή που διοργάνωσαν ο Ιππικός Σύλλογος Αμαλιάδας – Πηνείας «Αμαλία», ήταν ακόμα καλύτερη από την περσινή, με 55 συμμετοχές, από την Πελοπόννησο, την Ηλεία, την Αχαΐα, τη Λακωνία και την Αιτωλοακαρνανία, κυρίως…

aloga-pineias9

Ανάμεσα στους θεατές βρέθηκαν ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μαυρίκος και Ζάρας. Όπως τόνισε απευθυνόμενος στο κοινό κ. Χριστοδουλόπουλος, «η γιορτή αυτή του Πηνειώτικου αλόγου, ξεκίνησε με 33 συμμετοχές, πέρυσι ανέβηκε στις 45 και φέτος έφτασε τις 55 από πολλές περιοχές της χώρας. Ο δήμος θα είναι δίπλα σας σε ότι βοήθεια χρειαστείτε θα είμαστε αρωγοί σας και εύχομαι πραγματικά αυτή η εκδήλωση να γίνει θεσμός.

aloga-pineias4

Έχουμε κάθε δικαίωμα να την καθιερώσουμε, είναι τα άλογα του τόπου μας, τα «γεωργαλίδικα τα πηνιώτικα. Πρέπει να προχωρήσουμε και εμείς, όχι μόνο ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης με τη ράτσα τους αλλά και με τα δικά μας άλογα να το καθιερώσουμε. Χαίρομαι που έχουν έρθει ιππείς από όλη την ευρύτερη περιφέρεια. Όπου υπάρχει «Γεωργαλίδικο» άλογο, πρέπει να έρχεται εδώ σε αυτή τη γιορτή.  Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες και στον κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ήλιδας.

aloga-pineias6

Ο γενικός γραμματέας του ιππικού συλλόγου Αμαλιάδας – Πηνείας «Αμαλία», Αλέξανδρος Νησιώτης, τόνισε πως «δώσαμε μια υπόσχεση στον κόσμο εδώ και 3 χρόνια, ότι ήρθαμε για να μείνουμε και αυτό έχουμε εφαρμόσει. Από χρονιά σε χρονιά η επιτυχία είναι όλο και μεγαλύτερη. Ξεκινήσαμε με 30 άλογα, πήγαμε στα 45 και φέτος θα ξεπεράσουμε τα 60, ενώ έχουμε και πολύ κόσμο στην εκδήλωση. Ευελπιστούμε ότι ό κόσμος θα ανταποκριθεί και του χρόνου  αλλά και κάθε χρονιά που θα γίνεται, για να έχουμε επιτυχία και να δείχνουμε στον κόσμο την όμορφη φυλή του Πηνειώτικου αλόγου στην πράξη».

aloga-pineias5

Ο παλιός αλογάρης Πηνειώτικων αλόγων Κώστας Παναγόπουλος μίλησε με έναν στίχο. «Όποιος δεν είναι μερακλής, του πρέπει να αποθάνει σε τούτον τον ντουνιά τσάμπα τον τόπο πιάνει» και συνέχισε μιλώντας για αυτή την ιδιαίτερη φυλή αλόγων. «Οι ιδιώτες που έχουν αυτά τα άλογα και δεν έχουν επιδοτηθεί ή βοηθηθεί, από το μεράκι τους έρχονται οικειοθελώς και συμμετέχουν σε κάθε εκδήλωση που κάνουμε με άλογα. Σήμερα έχουν έρθει εδώ από πολύ μακριά, από Πύλο, Σπάρτη, Πάτρα, Μέτσοβο, Βόνιτσα κλπ, αλλά και από τα γύρω χωριά της περιοχής, με δικά τους χρήματα. Το πηνειώτικο άλογο είναι αρχαιοελληνικό, εικονίζεται σε μακεδονικά νομίσματα και ο Βουκεφάλας κατά 80% ήταν «γεωργαλίδικο» άλογο, δηλαδή πάει τα δύο πόδια  μπροστά, δύο δεξιά δύο αριστερά χωρίς να καλπάζει, σε μεταφέρει χωρίς να κινείται και χωρίς να τα πετάει τα εμπορεύματα ή να κόβει τα σκοινιά. Είναι πολύ δυνατό άλογο.

aloga-pineias7

Στην Πηνεία τα δύο τελευταία χρόνια κάνανε τη γιορτή και έχουν επίσης 200 τέτοια άλογα στη Βόνιτσα. Το άλογο αυτό σώθηκε γιατί είναι ζωικό κεφάλαιο της πατρίδας μας και είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο ως άλογο που εκπροσωπεί την Ελλάδα παντού, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κρατικός φορέας να βοηθήσει στην κατεύθυνση. Συγχαίρω το σύλλογο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης στην καρδιά του Πηνειώτικου αλόγου για τρίτη χρονιά. Θα έπρεπε ο δήμαρχος να κρατήσει 2-3 επιβήτορες εκλεκτούς και να έρχονται να βάζουν τις φοράδες στην Πηνεία όπως παλιά για αναπαραγωγή» σχολίασε ο κ. Παναγόπουλος. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκε και η πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Ανδραβίδας «Κένταυροι» Αλεξάνδρα Αλτούνη, που απηύθυνε χαιρετισμό. Μετά την παρουσίαση των αλόγων και των αναβατών, ξεκίνησαν οι αγώνες στους οποίους συμμετείχαν 20 από τα 55 άλογα. Αμέσως μετά τιμήθηκαν οι νικητές και οι συμμετέχοντες καθώς επίσης άνθρωποι που έχουν συμβάλει στη διάδοση του αλόγου Πηνείας.

aloga-pineias8

H φυλή της Πηνείας εκτρέφεται στις ημιορεινές περιοχές της Hλείας, στο Σιμόπουλο και την Εφύρα. Έλκει την καταγωγή της από τα αρχαία ελληνικά άλογα. Σημειωτέων ότι στην Αρχαία Ολυμπία έγιναν οι πρώτες ιπποδρομίες και ότι ο Ξενοφών τις πραγματείες του για τα άλογα, τον «Iππαρχικό» και το «Περί Iππικής Tέχνης», που είναι τα πρώτα εγχειρίδια ιππολογίας, τα συνέγραψε στη Σκιλλούντα της Ηλείας.

aloga-pineias2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος