FOLLOW US: facebook twitter

Ενοχλήσεις από τη δήλωση Μπουτάρη για το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Ημερομηνία: 13-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Τη χθεσινή τοποθέτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, για τη διαπραγμάτευση Αθήνας – Σκοπίων σχολίασαν αρνητικά ο Δημ. Καμμένος (ΑΝ.ΕΛΛ.) και οι Μαρία Σπυράκη, Γ. Κουμουτσάκος, Βασ. Κικίλιας (Ν.Δ.)

«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα βλέπεις το “Alexander the Great” και σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει, όμως, να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Έχουμε το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, όλοι που κατεβαίνουν νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια. Τι θα κάνουμε; Θα κρατήσουμε τα ονόματα αεροδρόμιο “Μακεδονία” και τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων και ό,τι άλλα τέτοια έχουμε κάνει; Χάσαμε, πρέπει να το καταλάβουμε ότι χάσαμε», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης.

«Διαπραγμάτευση είναι να μπεις και στα πόδια του άλλου και να μην του ανακοινώσεις τις δικές σου κόκκινες γραμμές. Καλύτερα να έχεις το 50% από κάτι, παρά το 100% από το τίποτα. Χάσαμε στη Χάγη, δεν μπορούμε πια να βάλουμε βέτο στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και συνέχισε λέγοντας ότι «εάν ετίθετο θέμα μετονομασίας το αεροδρόμιο θα μπορούσε να ονομαστεί “Νίκος Γκάλης”».

Σε σημερινές του δηλώσεις («ΣΚΑΪ») ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι δεν έθεσε ζήτημα αλλαγής ονόματος στο αεροδρόμιο, αλλά αναρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει.

«Δεν είπα να αλλάξουμε το όνομα, είπα ότι έχουμε πρόβλημα εμείς με το αεροδρόμιο διότι οι ξένοι τα Σκόπια τα ξέρουν ως “Μακεδονία”, κατεβαίνουν στο αεροδρόμιο και μπερδεύονται», εξήγησε.

Ανέφερε επίσης ότι ο όρος «Μακεδονία» «έχει διχάσει τον κόσμο, μας έχει διαλύσει» και πρόσθεσε πως «είναι ντροπή να οξύνουμε μια κατάσταση».

Η πρώτη αντίδραση από τη Ν.Δ. ήρθε από τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος έγραψε στο twitter:

Ακολούθησαν, σε πιο έντονο ύφος, δηλώσεις του τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ., Βασ. Κικίλια, ο οποίος κάλεσε Μπουτάρη και Τσίπρα «να μαζευτούν».

«Ο κ. Μπουτάρης είναι ταλαιπωρημένος από το μεγάλο συλλαλητήριο και ο κ. Τσίπρας συγχυσμένος από τον “ετερόκλητο όχλο”, όπως τον αποκάλεσε. Τους λέω ένα πράγμα που λέει ο λαός: Να μαζευτούν και να συνέλθουν» τόνισε (ΑΝΤ1) ο κ. Κικίλιας.

Λίγο αργότερα, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Ν.Δ. για τη Novartis, σημείωσε ότι δεν περιλαμβάνεται στην περιγραφή των καθηκόντων του δημάρχου η άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Αντίδραση υπήρξε και από τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ., Δημ. Καμμένο, ο οποίος σημείωσε (ΣΚΑΪ) ότι στο θέμα με την ονομασία της ΠΓΔΜ δεν χωράνε αστεία και η πρόταση Μπουτάρη να μετονομαστεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σε «Νίκος Γκάλης» είναι εθνικά ανεπίτρεπτη και βραχίονας στήριξης των γειτόνων στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης «έχει φτάσει στο τέλος της καριέρας του και προσπαθεί να μείνει στην επικαιρότητα με το αρρωστημένο χιούμορ του».

«Μην τον ξαναψηφίσετε, απορώ πώς τον ψηφίζουν, προσβάλλει το ίδιο τους το σπίτι, την Ιστορία και τους ψηφοφόρους», πρόσθεσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος