FOLLOW US: facebook twitter

Ελληνικό Ωδείο παράρτημα Πύργου – Λειτουργία σχολών Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής

Ημερομηνία: 10-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

odeio2

Στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου λειτουργεί με επιτυχία, για τέταρτη συνεχή χρονιά, ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ αναγνωρισμένη  από το κράτος.

Στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής διδάσκουν καταξιωμένοι δάσκαλοι με μεγάλη διδακτική εμπειρία, αλλά  και  πρακτική μουσική ενασχόληση, με συμμετοχές σε Βυζαντινές Χορωδίες, μουσικά σχήματα, ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις, και  κυρίως με μεγάλη εμπειρία στη διακονία του ιερού Αναλογίου.

Στα Τμήματα μπορούν να συμμετάσχουν, σπουδαστές όλων των ηλικιών, που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη και θέλουν να ασχοληθούν με την Εκκλησιαστική  Βυζαντινή Μουσική.

odeio3

Το μάθημα της Βυζαντινής Μουσικής  εκτός από τη Θεωρία και την Πράξη,  περιλαμβάνει την Ιστορία της Βυζαντινής Μουσικής, την Λειτουργική, το Τυπικό και την Υμνολογία, καθώς και την Απαγγελία Εκκλησιαστικών Αναγνωσμάτων.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών ο μαθητής μπορεί να αποκτήσει πτυχίο Ιεροψάλτου και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής αναγνωρισμένο από το κράτος,  δίνοντας εξετάσεις σε εγκεκριμένη Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Ωδείου.

Στόχος της Σχολής είναι, αφ’ ενός μεν, η άριστη κατάρτιση Ιεροψαλτών και καθηγητών Βυζαντινής Μουσικής, και αφ’ ετέρου η διατήρηση και μεταλαμπάδευση της γνήσιας εθνικής μας μουσικής παράδοσης, ως παρακαταθήκη στις νέες γενιές. Με αυτόν τον τρόπο επιθυμεί να συμβάλλει στη διάσωση και ανάδειξη της βυζαντινής μουσικής ως ένα από τα πλουσιότερα και πλέον αξιόλογα μουσικά είδη στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Την ευθύνη λειτουργίας της Σχολής έχουν, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Πύργου και Καθηγητής  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νικόλαος Παπαδημητρίου και ο Διοικητικός Διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου και Καθηγητής Μουσικής Γιώργος Γεωργόπουλος.

odeio1

Στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου λειτουργεί  Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής με Παραδοσιακά Όργανα, Νυκτά, Κρουστά  & Τραγούδι που είναι μέρος της Μουσικής μας Παράδοσης.

Η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής χωρίζεται:

 Α΄ 1 Στα Παραδοσιακά Όργανα (Παραδοσιακό Βιολί, Ούτι, Λύρα, Ταμπουράς, Λαούτο, Παραδοσιακό Κλαρίνο) &

  1. Στο Παραδοσιακό Τραγούδι. Το μάθημα περιλαμβάνει  εκμάθηση μουσικού παραδοσιακού τραγουδιού, σολφέζ και θεωρία παραδοσιακής μουσικής.

Β΄ Στη Λόγια Παραδοσιακή Μουσική  &

Γ΄ Στα Παραδοσιακά Κρουστά με τα όργανα  (Τουμπελέκι, Νταούλι, Ηπειρωτικό Ντέφι, Μπεντίρ και Ρεκ). Γίνεται εκμάθηση  παραδοσιακού κρουστού, θεωρίας, ιστορικών  στοιχείων, ρυθμολογίας και δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή στη διδασκαλία του οργάνου. Κάθε κύκλος σπουδών διαρκεί τουλάχιστον 4 έτη.

Σκοπός των τμημάτων  είναι  η επαφή – γνωριμία των σπουδαστών με τον πλούτο της Παραδοσιακής μας  μουσικής,  μέσω επιλεγμένης ύλης με ανθρωπολογικά και εθνομουσικολογικά κριτήρια.

Τα τμήματα Παραδοσιακής Μουσικής λειτουργούν με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού σπουδαστών. Την ευθύνη λειτουργίας των τμημάτων έχουν ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού και καταξιωμένος καθηγητής & σολίστ Παραδοσιακής Μουσικής Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος καθώς και ο Καθηγητής Παραδοσιακών οργάνων και διακεκριμένος σολίστ Γιάννης Παναγιωτόπουλος.

 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΩΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ!

Οι Εγγραφές  στο Ωδείο συνεχίζονται, Πληροφορίες κάθε μέρα πρωί 10:30 – 13:30 και απόγευμα 17:00 – 21:00

& Σάββατο 10:30 – 13:30, τηλ.: 26210-33179

https://www.facebook.com/ellhniko.odeio.pyrgos


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος