FOLLOW US: facebook twitter

Ελληνική γαλακτοκομία: Η ανάπτυξη του κλάδου και η καθετοποίηση

Ημερομηνία: 03-10-2016 | Συντάκτης:

selida-agroti

galaktokomika

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν άριστα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε όλα τα στάδια της ζωής. Και αυτό γιατί περιέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών στοιχείων(Πρωτεΐνες, Ασβέστιο, Βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία).

Η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλη παράδοση στην κτηνοτροφία και ειδικότερα και αιγοπροβατοτροφία. Ο γαλακτοκομικός τομέας συμβάλλει σημαντικά στην εθνική μας οικονομία και στην απασχόληση. Με την κτηνοτροφία ασχολούνται 120.000 οικογένειες ενώ πάνω από 300.000 άτομα βρίσκουν μερική ή ολική απασχόληση σε αυτήν.

Η χώρα μας συμβάλλει στην παραγωγή πρόβειου και γίδινου γάλακτος σημαντικά κατέχοντας την δεύτερη θέση στον τομέα αυτό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα κατέχουμε την 5η θέση μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Αντίθετα ελάχιστη είναι η παραγωγή της χώρας μας στο αγελαδινό γάλα.

Η ετήσια ελληνική γαλακτοπαραγωγή ανέρχεται περίπου σε 1.800.000 τόνους εκ των οποίων 1.300.000 τόνοι αξιοποιούνται από μονάδες επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων στην χώρα μας είναι περίπου 650.

Το παραγόμενο πρόβειο και γίδινο γάλα κατευθύνεται κυρίως(το 90%) για την παραγωγή τυριών ενώ το αγελαδινό γάλα κατά 80% διατίθεται για εμφιάλωση. Οι παραγόμενοι τόνοι τυριού ετησίως ανέρχονται περίπου σε 220.000 κυρίως με την παραγωγή της φέτας.

Αναβάθμιση της ελληνική γαλακτοκομίας

Η ελληνική γαλακτοκομία έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και πολλές αδυναμίες. Για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία και στην οικονομική κρίση θα πρέπει άμεσα να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι:

– Βελτίωση των συνθηκών άσκησης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας.

– Εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και εντατικοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης μεταδοτικών νοσημάτων των ζώων( μελιταίος πυρετός, φυματίωση, οζώδης δερματίτιδα κλπ.)

– Καλύτερη αξιοποίηση των βοσκοτόπων και ίδρυση-λειτουργία κτηνοτροφικών πάρκων

– Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων προκειμένου να ενημερώνονται τακτικά για τις σύγχρονες μεθόδους της κτηνοτροφίας και της γαλακτοκομίας.

– Η δημιουργία διεπαγγελματικώνοργανώσεων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων για την προστασία, προβολή και διαχείριση των προϊόντων αυτών.

– Στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και διασύνδεσή τους με την πρακτική εφαρμογή στον κτηνοτροφικό τομέα.

galaktokomika1

Η καθετοποιημένη μορφή γαλακτοκομικών επιχειρήσεων διέξοδος στην κρίση

Στην Ευρώπη η καθετοποιημένη μορφή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης υπάρχει και αναπτύσσεται οργανωμένα εδώ και χρόνια. Δυστυχώς στην χώρα μας δεν υπήρξε  αγροτική στρατηγική προς αυτή την κατεύθυνση. Τόσο η ενημέρωση όσο  η ασαφής και δυσνόητη πολλές φορές νομοθετική προσέγγιση δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα την ανάπτυξη καθετοποιημένων μορφών των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων.

Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύει το 75% ενώ η παραγωγή μέσω των γεωργικών-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων το 25%.

Οι αυξητικές τάσεις που παρουσιάζει η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, η έλλειψη μεταποιητικών μονάδων και η έλλειψη κινήτρων για την δημιουργία δομών για καθετοποιημένες επιχειρήσεις φαίνεται να οδηγούν αναπόφευκτα στην ίδρυση και λειτουργία μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων του κλάδου των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων. Με την απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση ότι θα παράγουν ποιοτικά προϊόντα και ειδικότερα προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  τις γεωγραφικέςενδείξεις (ΠΟΠ-ΠΓΕ) και που θα έχουν  παραδοσιακά χαρακτηριστικά.

Καράμπελας Θάνος

Γεωπόνος

Email:thanoskarabelas@gmail.com

Τηλ.επικοιν.6977842861


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος