FOLLOW US: facebook twitter

‘Ελληνας εκπρόσωπος ΔΝΤ: Πιθανότατα τον Ιούλιο η συμφωνία για το χρέος

Ημερομηνία: 07-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

«Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην εικόνα και δεν θα αφήσει την Ελλάδα να διαπραγματευθεί μόνη της την απομείωση του χρέους».

Αυτή είναι μία μεταξύ των πολλών απαντήσεων που ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, έστειλε γραπτά στους βουλευτές κρατώντας την υπόσχεση που τους είχε δώσει πριν λίγες εβδομάδες όταν είχε εμφανιστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να μιλήσει για το ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ δεν είναι αυτόνομος οργανισμός. Υπάρχει χάριν των μελών του. Συνεπώς δεν αποχωρεί από την εικόνα αφήνοντας την Ελλάδα να διαπραγματευτεί τα της απομείωσης του χρέους από μια ασθενέστερη αφετηρία. Μια χώρα βρίσκεται σε αδύναμη θέση όταν δεν αξιοποιεί όλους τους τρόπους και τις δυνατότητες που έχει σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Και βέβαια τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει και συναποδεχθεί οι οποίες δεσμεύουν όλους τους εμπλεκόμενους. Η Ελλάδα έκανε, κάνει και θα κάνει ότι είναι δυνατό για να εξασφαλίσει τα όσα οι εταίροι της συμβατικά αποδέχτηκαν. Δεν γίνεται να ζητάς και μείωση συντάξεων και να γράφεις κατά της λιτότητας».

Ο κ. Ψαλιδόπουλος αφήνει αιχμές για μέλη του ταμείου που σε προσωπικές τους αναρτήσεις στο internet καταδικάζουν τη λιτότητα ενώ την ίδια ώρα επιμένουν όσον αφορά την Ελλάδα στη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.

«Το προσωπικό του Ταμείου έχει τις συγκεκριμένες απόψεις περί συντάξεων και αφορολόγητου στην Ελλάδα λόγω της απόκλισης που το ίδιο διαπιστώνει με άλλα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά και φορολογικά συστήματα. Στις απόψεις αυτές ασκείται κριτική μια και πολλές φορές συγκρίνονται ανόμοια πράγματα. Οι κατά καιρούς αναρτήσεις απόψεων του προσωπικού σε μπλογκ όπου καταδικάζεται η λιτότητα είναι σαφώς αντιφατικές προς τα παραπάνω αιτήματα».

«Η μαγική λέξη για την ελληνική οικονομία είναι η ανάπτυξη»

Όσον αφορά το πως θα προχωρήσει η ελληνική οικονομία από τον Αύγουστο και μετά ο κ. Ψαλιδόπουλος αναφέρει ότι η μαγική λέξη είναι η ανάπτυξη.

«Σχετικά με τα μελλούμενα στην Ελλάδα, όντως από τον μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης εξαρτώνται τα πάντα. Η μείωση της ανεργίας και η επίτευξη των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων, από τη μέλλουσα ανάπτυξη θα προκύψουν. Η δημιουργία υπερπλεονασμάτων τα δυο τελευταία χρόνια είναι, κατά τη γνώμη πολλών αναλυτών, περισσότερο αποτέλεσμα αλλαγών που έχουν επέλθει στο σύστημα πληρωμών (χρήση πλαστικού χρήματος) και φορολογικών ελέγχων. Υπάρχουν όμως, όπως είναι γνωστό, ρήτρες επιστροφής του υπέρ το συμφωνημένο ποσοστό πλεονάσματος στην κοινωνία, η οποία αμβλύνει εν μέρει τις εισοδηματικές ανισότητες».

«Το πρόγραμμα του 2010 έγινε υπό πίεση και υπό περιορισμούς»

Ο κ.Ψαλιδόπουλος αρνείται να αναφέρει τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει το 2010, παραδέχεται ότι το πρόγραμμα καταρτίστηκε υπό περιορισμούς και με πίεση χρόνου και τονίζει πως αυτό μπορεί να το γράψει κάποια στιγμή στο μέλλον ως ακαδημαϊκή δημοσίευση.

«Το 2010 επικράτησε κατάσταση πανικού από το ενδεχόμενο ξεσπάσματος κρίσης στην Ευρωζώνη, μια και δεν υπήρχαν τότε ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιμετώπισής τους . Τα ελληνικά προγράμματα καταρτίστηκαν υπό περιορισμούς και πίεση χρόνου, γεγονός που δεν επέτρεψε τον συνυπολογισμό η την παραμετροποίηση όλων των πιθανών δεδομένων. Όντως όταν πρωτοήρθε το Ταμείο το 2010 υπήρχε η αισιοδοξία ότι με τη γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια που δόθηκε θα μπορούσε η χώρα σύντομα να επανέλθει στην κανονικότητα. Αυτό δεν προέκυψε, εξ ου και το δεύτερο και, αργότερα, το τρίτο πρόγραμμα. Το τι θα μπορούσε να είχε κάνει η χώρα εναλλακτικά το 2010 είναι ένα μεγάλο, ανεξερεύνητο θέμα, αλλά υποθετικό, και για τον ιστορικό του μέλλοντος. Παραδέχομαι ότι ως οικονομολόγος έχω άποψη σχετικά με αυτό που πιθανά θα καταγράψω στο μέλλον σε κάποια ακαδημαϊκή δημοσίευση».

«Το ΔΝΤ δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο 4,8%»

Όσον αφορά το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα από το ΔΝΤ ο κ. Ψαλιδόπουλος αναφέρει ότι είναι περίπου στα 4,8% ενώ υπάρχουν και φτωχές χώρες τις οποίες το ΔΝΤ δανείζει με επιτόκιο σχεδόν μηδέν.

«Τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ ποικίλουν. Χώρες πολύ φτωχές δανείζονται με 0% αλλά χώρες που έχουν δανειστεί ένα πολλαπλάσιο του κεφαλαίου συμμετοχής τους, δανείζονται με υψηλοτέρα και κλιμακούμενα επιτόκια , εξ ου και το περίπου 4,8% που ισχύει για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή».

«Τα δάνεια του ΔΝΤ δεν μπορούν να ενταχθούν στην μείωση του χρέους»

Ο κ. Ψαλιδόπουλος αναφέρει όμως ότι η μείωση του χρέους που ζητάει το ΔΝΤ από τα ευρωπαϊκά κράτη για την περίπτωση της Ελλάδος εξαιρεί τα δάνεια που έδωσε το ίδιο το ταμείο στην Ελλάδα.

«Η συζητούμενη απομείωση του χρέους εξαιρεί τα δανειακά κεφάλαια του Ταμείου προς την Ελλάδα. Τυχούσα συμπερίληψή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη μια και θα ξεσήκωνε παρόμοια αιτήματα από φτωχότερα κράτη μέλη του ΔΝΤ που θα διεκδικούσαν ίση μεταχείριση».

«Το ΔΝΤ κάνει πάντα λάθη είναι αναπόφευκτο»

Ως προς τα λάθη που έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας ο κ. Ψαλιδόπουλος αναφέρει πως τα λάθη του ΔΝΤ είναι περίπου αναπόφευκτα και πως «το κυριότερο ήταν η υποεκτίμηση της περιστολής των δημοσίων δαπανών στο εθνικό εισόδημα το οποίο συρρικνώθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Το σφάλμα αναγνωρίστηκε από το Ταμείο. Σφάλματα τέτοιου τύπου (υπολογισμών, εκτίμησης) είναι περίπου αναπόφευκτα στα εφαρμοσμένα οικονομικά, όπου επιχειρείται με τεχνικά μοντέλα η πρόβλεψη μελλουσών εξελίξεων».

«Υπάρχουν κίνδυνοι να ξαναέχουμε κρίση»

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο αναφέρει ακόμη πως υπάρχουν κίνδυνοι επανεμφάνισης κρίσεων όχι τόσο ισχυρών όμως όσο αυτή του 2008.

«Κίνδυνοι επανεμφάνισης περιφερειακής η παγκόσμιας κρίσης, ίσως όχι τόσο δριμείας όπως το 2008, αλλά αρκετά σοβαρής, υπάρχουν, και ήδη κάποιες χώρες (πχ Αργεντινή) νοιώθουν την κατάσταση αυτή να πλησιάζει. Αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η μοίρα της ελεύθερης οικονομίας, η πρόοδος μέσα από κρίσεις».

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος