FOLLOW US: facebook twitter

Εκτάκτως στο Μαξίμου ο Κοτζιάς – Εξελίξεις στο Σκοπιανό;

Ημερομηνία: 11-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Στο Μέγαρο Μαξίμου για σύσκεψη με τον πρωθυπουργό βρίσκεται ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Προφανώς αναμένονται εξελίξεις στο Σκοπιανό και συγκεκριμένα αναμένεται ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας να τηλεφωνίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό κάτι που «φωτογραφίζει» και η επίσκεψη Κοτζιά στο Μαξίμου.

Ο στενός πυρήνας των συνεργατών του πρωθυπουργού εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ότι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για λύση με σύνθετη ονομασία σε εσωτερικό και εξωτερικό (erga omnes), αφαίρεση των αλυτρωτικών βλέψεων και την αλλαγή του συντάγματος και αισιοδοξούν.

Την πληροφορία πως σήμερα, με καθυστέρηση 10 ημερών, θα γίνει η επικοινωνία ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Σκοπίων μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο makfax.

Έχει μάλιστα τίτλο D-Day με αφορμή το αναμενόμενο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα μετά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που έγινε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα» αναφέρει το Makfax επικαλούμενο ανώτατες διπλωματικές πηγές. «Είναι μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει πριν από 10 μέρες».

Το σκοπιανό πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι αργά το σαββατοκύριακο, σε επίπεδο συμβούλων, οι δυο χώρες συζήτησαν κάποια ανοιχτά θέματα και έκαναν πρόοδο. Η σκοπιανή πλευρά «προσέφερε «δημιουργικές λύσεις» που προστατεύουν την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας, αναφέρει το Makfax.

Μάλιστα, αποκαλύπτει πως μετά τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, ο Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ (σ.σ. μετά τη βόλτα με τις… γουρούνες στην εξοχή) είχαν συνάντηση, παρουσία του διαπραγματευτή Ντάνε Ταλέσκι για να συζητήσουν τη στάση τους σε θέμα που παραμένουν ανοιχτά.

Τέλος το πρακτορείο «Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρουν οι πηγές, δεν είναι σε οριακό σημείο. Οι δυο πλευρές πρότειναν πιθανές λύσεις σε συγκεκριμένα επίμαχα ζητήματα και επιβεβαίωσαν την δέσμευση να φτάσουν σε συμφωνία».

Πηγή: dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος