FOLLOW US: facebook twitter

«Εκκλησιάζουσες» στην Ήλιδα: Αριστουργηματική παράσταση από το 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 16-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Της Πουλχερίας Γεωργιοπούλου

Το Σάββατο  14 Ιουλίου,  η θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Αμαλιάδας «Αλέξανδρος Κοσμόπουλος»(2017-2018) με τη συμμετοχή μαθητών του 1ου και 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας και του Γυμνασίου Χαβαρίου στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας,  παρουσίασε το έργο «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, στο νέο θέατρο της Ήλιδας.

Η  βραδιά ξεκίνησε με ένα αφιέρωμα στην ποίηση του Γιώργη Παυλόπουλου (Πύργος Ηλείας 1924-2008) με απαγγελία των ποιημάτων του από τις φοιτήτριες και μέλη θεατρικών ομάδων παρελθόντων ετών του 1ου ΓΕΛ Αμαλιάδας Νίκο Ρουμελιώτη, Γάσπαρη Μαρία, Παπασταθοπούλου Αγγελική και Χρυσοπούλου Ειρήνη.

Με την απαράμιλλη καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Ιωάννας Παπαδάκη οι ταλαντούχοι μαθητές παρουσίασαν με μαεστρία την κωμωδία Εκκλησιάζουσες, του Αθηναίου ποιητή Αριστοφάνη κερδίζοντας δικαίως το θερμό χειροκρότημα των θεατών, οι οποίοι σχολίαζαν την επαγγελματικού επιπέδου αρτιότητα της παράστασης και εξέφρασαν την ευχή να επαναληφθεί για να την χαρούν και πάλι.

Οι μαθητές παρουσίασαν υποδειγματικά τη διαφθορά, τη ρεμούλα αλλά και την  άρνηση του πολίτη ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, το βόλεμα και η ανευθυνότητά του θίγονται λες και το έργο θέλει να σατιρίσει τη σύγχρονη εποχή, και μάλιστα τις ζοφερές καταστάσεις που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Διαφοροποιούμενες αρκετά από τις γυναίκες που παρουσιάζονται στην κωμωδία Λυσιστράτη του ιδίου συγγραφέα, οι εκκλησιάζουσες της ομώνυμης κωμωδίας, αναλαμβάνουν μόνιμα την εξουσία από τους άνδρες και διοικούν την πόλη. Παράλληλα, η εν λόγω κωμωδία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς προτείνεται από την πρωταγωνίστρια Πραξαγόρα, η εφαρμογή της πρωτοποριακής ιδέας της κοινοκτημοσύνης, όχι μόνο στα υλικά αγαθά αλλά και στον έρωτα.

Η πανούργα,  Πραξανόρα μεταμφιέζεται σε άνδρα, μαζί με όλες τις γυναίκες της Αθήνας  η γυναικεία πομπή φτάνει ως την Εκκλησία του δήμου – στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου – και ψηφίζουν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών. Κάτι που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω, καθώς οι γυναίκες είναι έτοιμες να επιβάλλουν εκτός από την περιουσιακή και την ερωτική κοινοκτημοσύνη.

Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι οι  Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά.

Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Η θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ αποτελείται συνήθως από μαθητές της Α΄και Β΄τάξης και κάθε σχολικό έτος πλαισιώνεται και με νέα μέλη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει να παρουσιάζουν έργα αρχαίου δράματος όπως τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη 2012-2013, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή 2013-2014, «Εκάβη» του Αισχύλου 2014-2015 καθώς και συμμετοχή στο άνοιγμα του αρχαίου θεάτρου της Αρχαίας Ήλιδας με παρουσίαση κειμένων και δραματοποίηση του συμφωνικού ποιήματος για τους Ολυμπιακούς αγώνες, «Αρετών Ανωτέρα», του συνθέτη και τότε καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, Γ. Βούκανου, “Λαμπεντούζα» του Άντερς Λουστγκάρτεν, σπουδή και προβληματισμός για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα 2015-2016, «Ορέστεια: Αγαμέμνων» του Αισχύλου 2016-2017, ενώ με το ίδιο έργο συμμετείχαν στη Διεθνή συνάντηση Αρχαίου Δράματος «Ολύμπια εν Δίω» 2017. Με τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Ήλιδας 2018.

Διανομή ρόλων

ΠΡΑΞΑΓΟΡΑ: Μαραγκού Μαριάννα
ΒΛΕΠΥΡΟΣ: Γκατζούνα Ευσταθία
ΧΡΕΜΗΣ: Λίτσο Τζενσίλντα
1ος ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Μαρίτσας Παναγιώτης
2ος ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Γεωργόπουλος Ιάσων
1η ΓΡΙΑ: Ρουμελιώτης Νικόλαος
2η ΓΡΙΑ: Χρυσόπουλος Αναστάσιος
3η ΓΡΙΑ: Γεωργόπουλος Ιάσων
ΝΕΑ: Θεοδωρακοπούλου Μαύρα- Μαρία
ΝΕΟΣ: Κολέτσης Ευθύμιος
ΚΗΡΥΚΑΣ: Αγγελόπουλος Μάριος- Χρίστος
ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ: Γκιώνη Γεωργία
ΧΟΡΟΣ:
Αγγελόπουλος Μάριος- Χρίστος
Γεωργόπουλος Ιάσων
Γκιώνη Γεωργία
Θεοδωρακοπούλου Μαύρα- Μαρία
Κολέτσης Ευθύμιος
Λεβέντης Γεώργιος
Λίτσο Τζενσίλντα
Μαρίτσας Παναγιώτης
Πετροπούλου Αθανασία
Πετροπούλου Γεωργία
Ρουμελιώτης Νικόλαος
Στασινόπουλος Κωνσταντίνος
Χρυσόπουλος Αναστάσιος
Μουσική :
Γεωργόπουλος Ιάσων
Θεοδωρακοπούλου Μαύρα- Μαρία
Κολέτσης Ευθύμιος
Λεβέντης Γεώργιος
Στασινόπουλος Κωνσταντίνος
Ρουμελιώτης Νικόλαος
Χορογραφία:
Θεατρική Ομάδα
Μετάφραση, σκηνικά, κοστούμια, επιμέλεια αφίσας , προγράμματος και σκηνοθεσία:
Ιωάννα Παπαδάκη, φυσικός


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος