FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση ιστορικής μνήμης και πολιτισμού με θέμα το θεατρικό έργο του Ρήγα Φεραίου «ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ»

Ημερομηνία: 24-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

rigas-feraios-1

Μια ιδιαίτερης σημασίας εκδήλωση ιστορικής μνήμης και πολιτισμού συνδιοργανώνουν το απόγευμα της 25ης Μαρτίου 2017 η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας και το Επιμελητήριο Ηλείας με ομιλητή τον επίτιμο διδάκτορα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και γνωστό θεατρικό κριτικό Κώστα Γεωργουσόπουλο.

Η εκδήλωση έχει θέμα το άγνωστο στο ευρύ κοινό θεατρικό έργο του Ρήγα Βελεστινλή ή Φεραίου «ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ», το οποίο είναι δημιούργημα της προεπαναστατικής περιόδου, γραμμένο το 1797. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους Ηλείους στοιχείο του έργου είναι ότι αυτό εξελίσσεται – σύμφωνα με τη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα- στην περιοχή μεταξύ Ολυμπίας και Ήλιδας, προς τις όχθες του ποταμού Αλφειού και πλησίον της σημερινής πόλης του Πύργου. Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο δράμα του Pietro Metastasio και γράφτηκε από το Ρήγα για να συνδεθεί ο επικείμενος ξεσηκωμός των Ελλήνων με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τη Γαλλική Επανάσταση και τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό.

georgousopoulos

Ο ομιλητής Κώστας Γεωργουσόπουλος θα αναφερθεί τόσο στα ιστορικά στοιχεία που αφορούν στη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου όσο και στο περιεχόμενό του και βεβαίως η ανάλυση του πλέον έμπειρου περί τα θεατρικά πράγματα της χώρας μας ειδικού αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η εκδήλωση, που επέχει θέση τιμητικού προοιμίου ενόψει της επετείου για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα της 25ης Μαρτίου στο Συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος