FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση-αφιέρωμα στη σεβάσμια μορφή των Ελληνικών Γραμμάτων

Ημερομηνία: 15-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

fililogoi-papadiamantis

Α. Παπαδιαμάντης «Μαγευτικές αφηγήσεις»

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της εκ Πύργου  φιλολόγου-συγγραφέα κ. Μαρίας Σπυροπούλου-Θεοδωρίδου «Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μαγευτικές αφηγήσεις».

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, άνοιξε με το χαιρετισμό του προέδρου του Συνδέσμου Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο Έλληνα πεζογράφο με τις διαχρονικές αξίες και μηνύματα, κοινωνικά και πολιτικά.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η συγγραφέας, η οποία μίλησε για τη σχέση του σπουδαίου Ελληνιστή-μελετητή του Παπαδιαμάντη Γάλλου Οκτάβιου Μερλιέ με τον Παπαδιαμάντη μέσα από την προβολή αξιόλογου φωτογραφικού υλικού.

Κατόπιν, η γεν. γραμματέας του Συνδέσμου Αγγελική Τσούρα παρουσίασε κριτικά το βιβλίο της κ. Σπυροπούλου δίνοντας έμφαση στις θεματικές ενότητες στις οποίες δομείται το βιβλίο (βιογραφικό, προσωπικότητα, ύφος και τεχνική του Παπαδιαμάντη, ο υμνητής του έρωτα Παπαδιαμάντης, ο πρώιμος φεμινιστής, ο πολιτικά επίκαιρος στοχαστής, ο κοινωνικός καθοδηγητής, ο θρησκευτικός ταγός και ο δεξιοτέχνης μεταφραστής Παπαδιαμάντης). Πρόκειται για ένα βιβλίο που διακρίνεται από την ευαισθησία και τη διεισδυτική ματιά της συγγραφέα, η οποία μα επιστημονικό τρόπο προσεγγίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου του Παπαδιαμάντη.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης η κ. Σπυροπούλου με εμφανή συγκίνηση και σεβασμό σχολίασε κάποια από τα ερωτικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη («Όνειρο στο κύμα», «Έρως-ήρως», «Η Νοσταλγός», «Ο έρωτας στα χιόνια»), ενώ αποσπάσματα από αυτά διάβασε με θεατρικότητα η φιλόλογος Αθανασία Κατσηδήμα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής, ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας του Παραρτήματος της Ένωσης Θεολόγων Ηλείας  π. Θ. Χαμάλης και π. Γ. Κάμπρας, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Τ. Καλαμπόκα, ο πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου Α. Φωτόπουλος, η πρόεδρος της ΘΟΠ Ευ. Γερασιμοπούλου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Β. Βασιλειάδης, διευθυντές  σχολείων (3ο, 4ο Γυμνάσιο Πύργου, Λύκειο Κρεστένων, Γυμνάσιο Μακρυσίων και Πελοπίου), καθώς και πλήθος φιλολόγων και φίλων του Συνδέσμου.

Το Δ. Σ του Συνδέσμου με την κ.  Μ. Σπυροπούλου και την Αθ. Κατσηδήμα μετά το τέλος της εκδήλωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος