FOLLOW US: facebook twitter

Εισήγηση Μπαλαούρα προς Μοσκοβισί: “Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο ο “στενός κορσές””

Ημερομηνία: 22-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

mpalaouras

Στην εισήγησή του προς τον  αρμόδιο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, στη κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκης Μπαλαούρας αναφέρθηκε στα προβλήματα της χώρας μας «από τότε που μπήκε στα προγράμματα», με το χρέος να έχει εκτιναχτεί από το 120% το 2009 στο 177% το 2015, με το 25% του πλούτου της χώρας να χάνεται, την ανεργία να φτάνει το 26,5%, ενώ ειδικά η ανεργία των νέων ξεπερνά το 58,3% και η φτώχεια το 36%. Αναφερόμενος στην πρόσφατη παραδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ ότι στην ελληνική περίπτωση έγιναν μεγάλα λάθη, αναρωτήθηκε αν το ΔΝΤ πειραματίστηκε «στου κασίδη το κεφάλι» και σχολίασε: «την μπάλα, δυστυχώς, για την απομείωση του Χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα, την παίζει μόνο το ΔΝΤ, ενώ  τα κεντρικά όργανα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. είναι άφωνα». Η υλοποίηση του προγράμματος, είπε, είναι διαφορετικό πράγμα από την ασφυκτική επιτήρηση. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτός ‘‘ο στενός κορσές’’. Περιμένουμε να τελειώσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση και η χώρα μας να γίνει και να της συμπεριφέρονται σαν μια κανονική χώρα».

 Σχετικά με τα εργασιακά, ο κ. Μπαλαούρας ανέφερε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι το εργασιακό περιβάλλον και το κράτος πρόνοιας, επομένως δεν μπορεί να περάσουν οι ακραίες θέσεις του Δ.Ν.Τ., το οποίο έχει εμπειρίες από άλλα κράτη, της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής κ.λπ.

Όσον αφορά το προσφυγικό, εστιάζοντας στο πρόβλημα της χρηματοδότησης, επικαλέστηκε την απάντηση που του έδωσε ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι οι δαπάνες για το προσφυγικό θα καλυφθούν από την Ε.Ε., και είπε:

«Μας ζήτησαν από τα λίγα χρήματα που δίνουμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να δώσουμε για το προσφυγικό. Μας ζήτησαν οι πόροι του ΕΣΠΑ να ανακατευθυνθούν και αντί να πηγαίνουν στην ανάπτυξη, να πηγαίνουν στη στήριξη των προσφυγικών δομών. Δε δεχόμαστε αυτά, αντίθετα ζητάμε πρόσθετη και εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση για το προσφυγικό. Για παράδειγμα, οι δαπάνες της Ελλάδας μέχρι τώρα είναι 280 εκατ. και μόνο 88 εκατ. δώθηκαν από την Ε.Ε., τα οποία, φυσικά, είναι ελάχιστα για τις ανάγκες που υπάρχουν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δόθηκαν τριπλάσια χρήματα σε διεθνείς οργανισμούς από ό,τι στην Ελλάδα, που σηκώνει όλα τα βάρη.»

Τέλος, ο βουλευτής, απευθυνόμενος στον κο Μοσκοβισί, ανέφερε ότι προσβλέπουμε «στη θετική στάση σας, για να υπερβούμε την κρίση σύντομα, και να χαρίσουμε ξανά το χαμόγελο της ελπίδας στα χείλη των Ελλήνων.»

Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας 

Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος