FOLLOW US: facebook twitter

Ειδικές συντάξεις γήρατος-Γονείς ανάπηρων παιδιών, συζύγων και ανάπηρων αδελφών

Ημερομηνία: 14-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

zafeiropoulou-gewrgia

Άρθρο της Δικηγόρου-Εργατολόγου Δήμητρας Γεωργίου Ζαφειροπούλου

Κατόχου Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Εργατικό Δίκαιο από την Νομική Σχολή Αθηνών Κρέστενα Ηλείας τηλ2625024696, 6977787924

Με ειδικές διατάξεις της νομοθεσίας (άρθρο 37 του Ν. 3996/2011, παρέχεται η δυνατότητα σε γονέα ανάπηρου τέκνου, σύζυγο ή αδελφό ανάπηρου ατόμου, ασφαλισμένο σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης να συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας και την ημερομηνία υπαγωγής του στην ασφάλιση, εφόσον έχει πραγματοποιήσει 7.500 ημέρες εργασίας (χρόνος πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης) και δεν έχει καταστεί συνταξιούχος οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου ή δεν θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο. Ειδικότερα, οι προϋποθέσεις ανά κατηγορία δικαιούχου έχουν ως εξής:

Σύζυγος Αναπήρων: Πρέπει να συντρέχουν, επί πλέον των γενικών προϋποθέσεων, οι κατωτέρω προϋποθέσεις αθροιστικά:

– Το ανάπηρο άτομο να φέρει ποσοστό αναπηρίας 80%.

-Το ανάπηρο άτομο να μην εργάζεται.- Ο γάμος να μην έχει λυθεί και να έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 έτη πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Γονείς Αναπήρων: Οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά, εκτός των γενικών προϋποθέσεων, για τη συνταξιοδότηση γονέα ανάπηρου τέκνου είναι οι εξής:

 -Το τέκνο να είναι άγαμο και ανάπηρο με ποσοστό 67% και άνω, να μην εργάζεται και να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα.

 -Ο έτερος γονέας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης του γονέα που ασκεί το δικαίωμα: Να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες ή 8 έτη πραγματικής ασφάλισης, εκ των οποίων οι 600 ημέρες ή τα 2 έτη να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 4 χρόνια. Να εργάζεται. Να μην λαμβάνει και να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο. Να έχει υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση προς τον ασφαλιστικό του φορέα ή τους φορείς που είναι ασφαλισμένος ότι δεν έχει ασκήσει, ούτε προτίθεται να ασκήσει στο μέλλον, το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις της διάταξης αυτής.

Αδελφοί/ες Αναπήρων: Οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά, εκτός των γενικών, είναι οι εξής:

– Ο ανάπηρος αδελφός πρέπει: Να είναι άγαμος και ανάπηρος με ποσοστό 67% και άνω. Να μην εργάζεται. Να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα, και να συνοικεί αποδεδειγμένα και να βαρύνει οικονομικά τον αδελφό που θα συνταξιοδοτηθεί, για τουλάχιστον μία 5ετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

– Ο αδελφός που θα συνταξιοδοτηθεί με αυτές τις διατάξεις πρέπει: Να έχει τεθεί δικαστικός συμπαραστάτης του ανάπηρου αδελφού με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τουλάχιστον μία 5ετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

– Κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης οι δύο αδελφοί απαιτείται να είναι ορφανοί και από τους δύο γονείς ή ο εν ζωή γονέας να έχει συμπληρώσει το 75 έτος της ηλικίας του ή ο εν ζωή γονέας να είναι ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Χρόνοι ασφάλισης: Για την συμπλήρωση των 7.500 ημερών ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος της πραγματικής ή και προαιρετικής ασφάλισης. Δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση του χρόνου αυτού με άλλους αναγνωριζόμενους χρόνους παρά μόνο με: α) το χρόνο στρατιωτικής θητείας που αναγνωρίζεται κατόπιν εξαγοράς, β) το χρόνο γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, που αναγνωρίζεται κατόπιν εξαγοράς, γ) τον προβλεπόμενο από την ΕΓΣΣΕ χρόνο απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος