FOLLOW US: facebook twitter

«Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδος…»: Επίσκεψη των Φίλων της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης

Ημερομηνία: 10-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Το εύστοχο σχόλιο του Αντώνη Σιμιτζή για τη νεανική, φιλική και καθόλου ξύλινη ραδιοφωνική γλώσσα του ιδρυτή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας Σπύρου Μπεράτη, εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, αρκετές δεκαετίες μετά από το μακρινό 1952, όταν ακούστηκε στους ελάχιστους ραδιοφωνικούς δέκτες της πόλης το «Εδώ…ραδιοφωνικός σταθμός Αμαλιάδος»!

Αυτό διαπιστώνουν οι επισκέπτες του Ραδιοφωνικού Μουσείου που έχουν την τύχη και την χαρά να βουτήξουν βαθιά στη μεταπολεμική ιστορία της Αμαλιάδας αλλά και της χώρας γενικότερα, μέσα από τις γλαφυρές διηγήσεις του κ. Μπεράτη και των συνεργατών του.

Τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 και ώρα 11.00 ο κ. Σπύρος Μπεράτης ιδρυτής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδος, περίμενε τα μέλη και τους φίλους της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης στο Ραδιοφωνικό Μουσείο που βρίσκεται στο ιστορικό ραδιομέγαρο Αγ. Τρύφωνος και Ρήγα Φεραίου.

Μαζί του βρέθηκε και ο κ. Αναστάσιος Καλύβας παλαιός πρόεδρος του Σωματείου Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη και γιός του αείμνηστου Σωκράτη Καλύβα διακεκριμένου νομικού που είχε πρωτοστατήσει στη νομιμοποίηση της λειτουργίας του Σταθμού.

Ο κ. Μπεράτης ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στις συλλογές που φιλοξενεί το Ραδιοφωνικό Μουσείο και μοιράστηκε τις αναμνήσεις του από τις περιπέτειες της ίδρυσης και της μετέπειτα πορείας του ΡΣΑ, που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του κοινωνικού ιστού της Αμαλιάδας.

Ιστορίες απίστευτης αποκοτιάς και ευρηματικότητας, ξεκαρδιστικές σκηνές πάντα με φόντο τον Ραδιοφωνικό Σταθμό, καθώς ήταν μια κίνηση ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τον 19χρονο φοιτητή Σπύρο Μπεράτη που όμως αγκαλιάστηκε θερμά και συσπείρωσε γύρω του τον κόσμο εκτινάσσοντας στα ύψη το πολιτιστικό προφίλ της Αμαλιάδας, εντός και εκτός Ελλάδας.

Στο Ραδιοφωνικό Μουσείο φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια της ερτζιανής και όχι μόνο ιστορίας. Φαντάζει απίστευτο ότι ο νεαρός που έστησε την πρώτη κεραία του ΡΣ στη μανταρινιά του κήπου του θα φτάσει να καλύψει, με δική του τεχνική πατέντα, την άρτια ηχητική απόδοση της Τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας του 1964 κρύβοντας έναν πομπό στον κότσο της πρωθιέρειας Αλέκας Κατσέλη!

Ο κ. Θεόδωρος Τσαπάρας διευθύνων σύμβουλος και ραδιοφωνικός παραγωγός στον Ήλιδα fm 91.1 ενημέρωσε για τη σύγχρονη πορεία του ΡΣΑ, σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει επηρεάσει ριζικά τον τομέα των τηλεπικοινωνιών αλλάζοντας οριστικά την ατζέντα των σημερινών αναγκών και διεκδικήσεων του ιστορικού Ραδιοφωνικού Σταθμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος