FOLLOW US: facebook twitter

Εγκαινιάζεται το Σάββατο στην οικία Τατάνη στην Αμαλιάδα η έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θάνας Λυκουρέση

Ημερομηνία: 14-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

thana

«Κάθε μου πίνακας μια κατάθεση ψυχής»

«Εξπρεσιονισμός και έκρηξη χρωμάτων» – Υπό την αιγίδα του δήμου Ήλιδας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

Ο Εξπρεσιονισμός θεωρείται ο θρίαμβος της αυτοέκφρασης και της έκρηξης χρωμάτων της μοντέρνας τέχνης που αποτυπώνονται στον καμβά του ζωγράφου δημιουργώντας μια αίσθηση ελευθερίας και αυτά ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά της Έκθεσης ζωγραφικής της εικαστικού Θάνας Λυκουρέση που εγκαινιάζεται αύριο Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στην οικία Τατάνη στην Αμαλιάδα. Ο τίτλος της Έκθεσης ζωγραφικής που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου ΄’Ηλιδας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, είναι ακριβώς αυτός «Εξπρεσιονισμός και έκρηξη χρωμάτων»  με 48 έργα της ζωγράφου, ενώ στα εγκαίνια θα δοθεί συναυλία από τους Enseble Leipzig από την Λειψία με 8 ακορντεόν. Η έκθεση θα διαρκέσει ως το επόμενο Σάββατο 22 Οκτωβρίου και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 9.30 το βράδυ, όπου η ζωγράφος θα υποδέχεται το φιλότεχνο κοινό στο χώρο της έκθεσής της στην οικία Τατάνη, που διαμόρφωσε με πολύ αγάπη και υψηλή αισθητική.

thana2

Η Θάνα Λυκουρέση μιλώντας στην Πρωινή, μας εξομολογείται ότι είναι πολύ δεμένη συναισθηματικά από τα παιδικά της χρόνια, με τον χώρο της οικίας Τατάνη που της παραχώρησε ο δήμος Αμαλιάδας και το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας «και τους ευχαριστώ που μου έδωσαν την ευκαιρία να δείξω την πολύπτυχη δουλειά μου σε έναν αγαπημένο μου χώρο» σημειώνει η ζωγράφος.

thana3

Μιλώντας μας για το έργο της και την τεχνική της, τονίζει ότι «ξεκίνησα να ζωγραφίζω πολύ νωρίς. Λατρεύω το χρώμα και τις περίεργες ενώσεις  και θα έλεγα ότι κάθε μου πίνακας είναι μια κατάθεση ψυχής!!   Η δουλειά μου σε αυτά τα έργα εντάσσετε στο καλλιτεχνικό ρεύμα του εξπρεσιονισμού, έχει μια δημιουργική ασάφεια με προέκταση στον αφαιρετικό εξπρεσιονισμό, Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διαφορετικές, μικτές τεχνικές, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και χρώματα όπως ακρυλικά λάδι, ακουαρέλες, μελάνια.  Σε κάθε έργο μου αντικατοπτρίζεται η ψυχική κατάσταση εκείνης της ώρας ή της ημέρας και έτσι ο καθένας μπορεί να ταξιδέψει μέσα στο έργο χρησιμοποιώντας την δική του φαντασία.»

thana1

Το πολύπλευρο ταλέντο της και την αγάπη για την ζωγραφική και την τέχνη γενικότερα, η Θάνα το κληρονόμησε όπως μας λέει κυρίως από την μητέρα της, η οποία ζωγράφιζε και δημιουργούσε παπούτσια χειροποίητα και από μικρό παιδί συχνά την είχε κοντά της στο εργαστήριο. « Της έπαιρνα θυμάμαι τα μολύβια και τα χρώματα και ζωγράφιζα μόνη μου όπου έβρισκα, ακόμα και τους… τοίχους και της ανακάτωνα τα πάντα! Νομίζω πως σε εκείνο το εργαστήριο πήρα και το βάπτισμα του πυρός, αν και από την πλευρά του πατέρα μου είχα καλλιτεχνικές καταβολές, γιατί ο θείος μου ήταν ζωγράφος». Πηγή έμπνευσής της,  εικόνες, αντικείμενα ακόμα και συναισθήματα, δημιουργούν τα  απαραίτητα ερεθίσματα που αποτυπώνει στην παλέτα της και τα ντύνει με έντονα κυρίως χρώματα.

Η ζωγράφος δηλώνει ενθουσιασμένη με την νέα ατομική της έκθεση και καλεί τους Ηλείους να γνωρίσουν το έργο της.

thana4

Αντί βιογραφικού

Η Θάνα  Λυκουρέση γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Είναι απόφοιτη της Σχολής Βελουδάκη, όπου διδάχθηκε σχέδιο και ζωγραφική από τους εικαστικούς Μιχάλη Βελουδάκη και Θεόδωρο Πάντο. Στην δεκαετία του 1990 διδάχθηκε ζωγραφική από τον ζωγράφο Γιώργο Φωκά και Αγιογραφία στν Μονή του Αγίου Ιωάννη. Το 2014-2015 παρακολούθησε εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα «πειραματισμοί στην σύγχρονη τέχνη». Στην καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνονται δύο  ατομικές εκθέσεις στην πόλη της Αμαλιάδας, το 1986 στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο το 1992 στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας και 20 περίπου ομαδικές εκθέσεις στην Αμαλιάδα και την ευρύτερη περιοχή, συγκεκριμένα από το 1980-2014 με την εικαστική ομάδα της πόλης στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη αλλά και άλλες ακόμα ομαδικές εκθέσεις.  Παράλληλα έχει συμμετάσχει με έργα της σε πολλές διαδικτυακές εκθέσεις και ομαδικά projects με τελευταία την τρέχουσα έκθεση  στην Αυστρία- φόρο τιμής στον GUSTAV KLIMT  με την δημιουργία  ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ.  Σήμερα χει και δημιουργεί στην Αμαλιάδα, έχει δύο κόρες και έναν εγγονό, τον Θανάση Σωτηρόπουλο που φαίνεται ότι έχει κληρονομήσει το ταλέντο της γιαγιάς, αφού το 2015 σε ηλικία 6,5 χρονών, πήρε το πρώτο βραβείο ζωγραφικής. Το έργο του έγινε κάρτα Χριστουγεννιάτικη για το ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη  όπου και βραβεύτηκε από την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος