FOLLOW US: facebook twitter

Είναι καλό στην άμμο να χτίζεις παλάτια…

Ημερομηνία: 04-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

palatia-sthn-ammo2

Ξεκίνησε το 1ο Πανηλειακό Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο

Το 1ο Πανηλειακό Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο είναι γεγονός στην παραλία της Σπιάντζας. Από χθες ο γνωστός στην περιοχή παραθεριστής Σαράντης Χιλέλης δημιουργεί για το κοινό μοναδικά γλυπτά στην άμμο με στόχο να παραμείνουν εκτεθειμένα στην παραλία για να τα θαυμάσει το κοινό. Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Σύλλογος Οικιστών Σπιάντζας με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη μεγάλη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος το Σάββατο 6 Αυγούστου.

palatia-sthn-ammo3

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από το βράδυ της Τρίτης και νωρίς το πρωί της Τετάρτης, βρήκαμε τον Σαράντη Χιλέλη να δημιουργεί. Το σχέδιο πάνω στην άμμο… ένας «σκαραβαίος». Ένα VW Beetle σε αρκετά μεγάλο μέγεθος και με πολλές λεπτομέρειες. Όπως μας δήλωσε ο ίδιος ένα γλυπτό στην άμμο αυτού του μεγέθους θέλει περίπου πέντε ώρες δουλειάς, ενώ αν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες που πρέπει να γίνουν τότε ο χρόνος δημιουργίας αυξάνεται. Γνωστός από τις δημιουργίες του στην άμμο της Σπιάντζας από τα περασμένα καλοκαίρια, ο Σαράντης Χιλέλης καταφέρνει να συγκεντρώσει πάνω του όλα τα βλέμματα στην παραλία, την ώρα της δημιουργίας αλλά και μετά από αυτή.

palatia-sthn-ammo1

«Έχουμε φτάσει σε πολύπλοκα και δύσκολα γλυπτά. Όμως ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει φτιάχνοντας ένα κάστρο παίζοντας με τα κουβαδάκια του. Το μυστικό είναι να κάνεις την άμμο σκληρή. Αν το πετύχεις μπορεί να ανέβεις σε ύψος και να κάνεις πολλά πράγματα». Αναφερόμενος στην πρώτη αυτή διοργάνωση γλυπτικής στην άμμο ανέφερε ότι «… ελπίζουμε να γίνει θεσμός για να προσελκύσουμε εικαστικούς και καλλιτέχνες στον τόπο, να δώσουν άλλη πνοή και να δημιουργήσουν έργα, χρησιμοποιώντας άμμο και νερό. Το ξεκίνησα παίζοντας με τα παιδιά στην παραλία σαν χόμπι. Σκεφτήκαμε με το Σύλλογο Οικιστών Σπιάντζας να διοργανώσουμε αυτό το φεστιβάλ μπροστά στο «Νταραβέρι» ώστε να δει και ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά, τι μπορείς να φτιάξεις με την άμμο».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημιουργηθούν ακόμα πέντε – έξι γλυπτά και θα γίνει προσπάθεια με τη χρήση των κατάλληλων υλικών να διατηρηθούν ανέπαφα σε αυτό το χρονικό διάστημα έως το Σαββατοκύριακο. «Ο ήλιος είναι εχθρός για αυτό δημιουργήσαμε και τα κιόσκια. Στεγνώνει την άμμο και καταρρέουν όλα. Θα καλύψουμε την επιφάνεια των γλυπτών με μια κόλλα για να δημιουργηθεί μια κρούστα προστασίας για λίγες ημέρες» εξήγησε ο κ. Χιλέλης.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Γιώργος Μπρης, τόνισε από την πλευρά του ότι «στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σπιάντζας ο σύλλογος οικιστών εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ξεκίνησε το πρώτο πανηλειακό φεστιβάλ γλυπτών στην άμμο σε συνεργασία με το μέλος Σαράντη Χιλέλη. Ξεκινάμε μια πρώτη προσπάθεια και ελπίζουμε τη νέα χρονιά να λάβει πανελλήνια διάσταση με γλύπτες από όλη την Ελλάδα ώστε να γίνει θεσμός στην παραλία της Σπιάντζας». Στην προσπάθεια αυτή χορηγοί είναι το κομμωτήριο Γιάννης Διονυσόπουλος και η  βιοτεχνία λευκοσιδηρουργίας Χαράλαμπου Κλουκίνα στον Πύργο, ενώ ο κ. Χιλέλης ευχαρίστησε και τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή των έργων του ήδη από την περσινή χρονιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος