FOLLOW US: facebook twitter

«Είναι η σωστή λύση…»

Ημερομηνία: 26-10-2016 | Συντάκτης:

vraveio

Ο αν. υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης  για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά

Τον δημόσιο έπαινο απέδωσαν στον συμπατριώτη αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιαν. Τσιρώνη και σε όλους όσους συνέβαλλαν στην λύση του τεράστιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία που βασάνιζε επί 20 χρόνια ολόκληρη την κοινωνία, η πόλη του Πύργου, ο δήμος και οι τοπικοί φορείς. Όπως είναι γνωστό ο κ. Τσιρώνης τίμησε με την παρουσία του τον δήμο Πύργου στην Γιορτή ανακύκλωσης την περασμένη Παρασκευή όπου ειπώθηκαν πολλές και σημαντικές αλήθειες.

Ο Δήμαρχος Πύργου είχε τόλμη και αποφασιστικότητα

Σε μια σεμνή εκδήλωση, που έγινε στο Λάτσειο, ο δήμαρχος Πύργου κ. Λιατσής, παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων, αυτοδιοικητικών υπαλλήλων, εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και δημοτών, έκανε μια σύντομη αναφορά στην περιπέτεια που έζησε ο ίδιος και ο Δήμος επί δύο χρόνια, προσπαθώντας να λύσει το μείζον αυτό πρόβλημα. απευθυνόμενος στον υπουργό κ. Τσιρώνη είπε, μεταξύ άλλων: «Από την αρνητική εικόνα που είχαμε δώσει σε ολόκληρη τη χώρα, είμαστε πλέον στη θετική πλευρά της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θέλω να ομολογήσω δημόσια ότι συνέβαλε τα μέγιστα και ο δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Χριστοδουλόπουλος, ο κ. Καστρινός, ο οποίος διευκόλυνε ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ. Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ και σας παρακαλώ να μεταβιβάσετε τις ευχαριστίες μου στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κουρουμπλή. Ξέρω ότι έχουμε ακόμα δρόμο για την οριστική διευθέτηση του θέματος αλλά έχουμε φύγει από την πίεση και το άγχος που μας δημιουργούσε η καθημερινότητα. Δεν σας κρύβω ότι είχαμε φτάσει πολύ κοντά στις επιδημίες. Είχαμε φτάσει πολύ κοντά στη χολέρα  Δεν υπάρχει άνθρωπος στην πόλη, που να μην αναγνωρίζει ότι φύγαμε από τη θηλιά που μας έσφιγγε και μόνο μικρόψυχοι άνθρωποι μπορούν να πουν ότι το έργο δεν ήταν  μεγάλο, δεν ήταν σημαντικό. Και ένα τέτοιο μεγάλο έργο ποτέ δεν ανήκει μόνο σε έναν. Ανήκει σε πολλούς. Εγώ ως δήμαρχος, παρά το γεγονός ότι θεωρώ ότι ήταν ό,τι καλύτερο μπόρεσα να κάνω ασχολούμενος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεπικουρώντας το έργο το δικό σας το μεγάλο, επιμερίζεται σε όλους και στους συμπολίτες μου, οι οποίοι με καρτερικότητα, με σεβασμό, ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή έκαναν αυτό που έπρεπε. Και οι υπερβάσεις τους και εκείνα που υπέστην σαν φυσικό πρόσωπο δικαιολογούνται απολύτως. Δεν έχω καμία κακία απέναντι σε κανέναν. Όλοι πρέπει να έχουμε, και εμείς και οι επόμενες γενιές, ελπίδα ζωής. Θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο των υπαλλήλων του Δήμου, την τοπική Εκκλησία που έχει βοηθήσει, Αντιδημάρχους, Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων και Τεχνικούς που με ιδιαίτερο ζήλο κάλυψαν ανάγκες του δήμου. Πάντα να έρχεστε στον Πύργο, πάντα θα σας καλοδεχόμαστε.»Κλείνοντας ο κ. Δήμαρχος απένειμε αναμνηστικό δώρο στον κ. Υπουργό λέγοντας: «Είναι μια μικρή ένδειξη της αγάπης και της ευγνωμοσύνης του συνόλου των συμπολιτών μου, για να σας θυμίζει ότι και εσείς κάνατε μεγάλο έργο για την πόλη μας».

 Γ. Τσιρώνης: «Δεν έκανα κάτι παραπάνω από το καθήκον μου»

 Ακολούθως ο κ. Υπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «κ. Δήμαρχε, πραγματικά με συγκίνησαν τα λόγια σας. Δεν νομίζω ότι έχω κάνει κάτι παραπάνω από το καθήκον μου, από τη δουλειά μου. Άλλοι άνθρωποι πρωπατορές μας κάνανε το παραπάνω και ελευθερώθηκε η χώρα. Από κει και πέρα εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, αυτό είναι το καθήκον μας και προσφέρουμε τις γνώσεις μας στο σύνολο. Εγώ όμως θέλω να πω ότι εσύ Δήμαρχε έκανες το παραπάνω,  ειδικά όταν πάρα πολλοί συνάδελφοί σου πάνω στην απόγνωση τους, όχι εδώ στην Ηλεία, πέταγαν τα σκουπίδια στις ρεματιές για να μην βρωμίσει η πόλη τους.Δεν γίνομαι τιμητής, ξέρω ότι δεν το έκαναν με χαρά αλλά από ανάγκη αλλά αυτή η ανάγκη κίνησε τον κόσμο. Και χρειάστηκε, θυμίζω το παράδειγμα του Κουρουπητού,  να φάμε πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι έγκλημα. Βέβαια δεν κινδύνευσαν από χολέρα οι πολίτες αυτών των πόλεων αλλά ουσιαστικά πριονίζαμε το κλαδί που καθόμασταν.Εσύ όμως, με θάρρος, και αν δεν είχες αυτό το θάρρος, μπορεί και εμείς ως Πολιτεία να μην είχαμε κάνει αυτό που χρειαστηκε να κάνουμε,, δεν τα πέταξες κάπου αλλού. Και αυτό, βέβαια, σε οδήγησε σε σύγκρουση με τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες, με τις νοικοκυρές και τους νοικοκυραίους. Αυτό, είναι τόλμη, να πεις ότι εδώ είναι το πρόβλημα ή το λύνουμε ή το κουκουλώνουμε παραδίπλα. Και δεν συνέχισες τις αδιέξοδες καταστάσεις. Είπαμε λοιπόν, θα το λύσουμε το πρόβλημα και το λύσαμε ως έπρεπε να λυθεί.»

 Η προσωρινή λύση είναι το σπέρμα της τελικής λύσης

 Ο υπουργός συμπλήρωσε ακόμα ότι λύση της Μηχανικής Μονάδας στην Τριανταφυλλιά είναι η προσωρινή λύση «αλλά αυτή η προσωρινή λύση είναι το σπέρμα του τελικής λύσης. Γιατί εκεί πέρα γίνεται σωστή δουλειά. Χωρίζουμε ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί από το οργανικό, το οργανικό το κάνουμε χώμα και ό,τι υπόλοιπο περισσεύει, αυτό το υπόλειμμα αύριο μεθαύριο που θα έχουμε καινούργιες τεχνολογίες θα μπορούμε να το αξιοποιήσουμε ενεργειακά.Προβλέπεται ένας ΧΥΤΥ για να θάβεται υγειονομικά το υπόλειμμα. Αυτή είναι η έννοια η νόμιμη. Άρα η προσωρινή λύση είναι ήδη η σωστή λύση. Δεν είναι «κουκούλωμα». Και αυτό είναι σημαντικό.Από την άλλη πλευρά εμείς αυτό που κάναμε είναι το αυτονόητο. Υπάρχουν μερικές βασικές αρχές. Να πω την πρώτη αρχή που τήρησες σε αυτή την μικρή θητεία, μαθητής δικός σας είμαι, το γεγονός ότι με ρωτάγανε πάρα πολλοί και από όλες τις παρατάξεις, μα γιατί εμπιστεύεσαι τους δημάρχους. Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Δεν εμπιστεύομαι κανέναν συμπολίτη μου περισσότερο από κάποιον άλλο. Αλλά τα σκουπίδια τα έχουν οι δήμοι παντού στον κόσμο. Όποιος πιστεύει ότι τα σκουπίδια δεν θα τα μαζεύουν οι δήμοι αλλά θα τα μαζεύουν οι εταιρείες ή θα τα μαζεύει η αρχιεπισκοπή ή θα τα μαζεύει κάποιος άλλος φορέας, τότε θα έπρεπε να συνομιλώ με κάποιον φορέα. Είναι τόσο απλό λοιπόν, είναι βασική αρχή σε όλο τον πλανήτη, ότι τα σκουπίδια τα μαζεύει ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί ο δήμος είναι αυτός που τα είχε στον χώρο του. Άρα λοιπόν αυτή ήταν η μια αρχή που υπηρέτησα με συνέπεια, ότι θα μιλάω με τους δημάρχους χωρίς να κοιτάω με παρωπίδες, α! αυτός είναι δεξιός, α! αυτός είναι αριστερός, α! αυτός είναι οικολόγος, και τι είναι. Δεν μας ενδιαφέρουν αυτά, είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, και αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί το ίδιο πρόβλημα. Η δεύτερη βασική αρχή ότι πλέον όλος ο πλανήτης μπαίνει στην εποχή της κυκλικής οικονομίας. Αυτό δεν είναι η επιταγή της ευρωπαϊκής ένωσης αυτό είναι η επιταγή της κοινής λογικής.»

 Η βουλευτής Έφη Σαλτάρη

 Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Σαλτάρη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Θέλω πρωτίστως να ευχαριστήσω τον κ. Τσιρώνη, τον κ. Υπουργό και τον κ. Λιατσή, ο οποίος βέβαια του αποδίδει την τιμή που πρέπει στον Υπουργό και νομίζω στο πρόσωπό του σε όλους τους Υπουργούς οι οποίοι ενεπλάκησαν από την αρχή με το τόσο σοβαρό θέμα των σκουπιδιών και του Πύργου, βέβαια και της Ολυμπίας. Δεν ξεχνάμε τις προσπάθειες που είχαν γίνει όταν ήταν και ο κ. Βούτσης Υπουργός Εσωτερικών, στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής έδωσαν κι αυτοί πραγματικό αγώνα για να μπορέσουμε αυτό που είπε και ο κ. Υπουργός όχι να τα χώσουμε κάτω από το χαλί και να τα πετάξουμε δεξιά – αριστερά στις ρεματιές ή στο δάσος της Φολόης, που όλοι θα θυμάστε παλιότερα έρχονταν σκουπίδια είτε δικά μας, τοπικά είτε από την Καλαμάτα. Λοιπόν, όλοι αυτοί έκαναν πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες και εγώ στο μέτρο του δυνατού, παρακολουθούσα από κοντά και πιέζαμε αφόρητα και βέβαια το ξέρατε, για να μπορέσει να βρεθεί μία λύση και σιγά – σιγά, λίγα, λίγα δηλαδή, να ξεμπλοκάρει η πόλη του Πύργου και η Ολυμπία και τα χωριά βέβαια, οι τοπικές κοινότητες από τα σκουπίδια.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος