FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Μπαξεβανάκης για τη στέγαση του Γυμνασίου Σιμόπουλου

Ημερομηνία: 06-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Μετά τη συνένωση των Δήμων Αμαλιάδας και Πηνείας, η τότε δημοτική αρχή του Δήμου Ήλιδας αποφάσισε τη μετατροπή του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου Πηνείας σε σχολική μονάδα για να στεγάσει το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σιμόπουλου. Στην απόφαση αυτή ήταν αντίθετοι οι σύλλογοι διδασκόντων των δύο σχολικών μονάδων και ο Διευθυντής του Λυκείου ενημέρωσε ότι δεν είναι ρεαλιστική η μεταφορά και των δυο σχολείων στο νέο κτίριο. Πρότεινε διάφορες λύσεις, μεταξύ των οποίων και τη δυνατότητα να μεταφερθεί το Γυμνάσιο στο νεόδμητο κτίριο του πρώην Γυμνασίου Εφύρας. Συγχρόνως, η ΕΛΜΕ Ηλείας επισήμανε την αδυναμία συστέγασης των δυο σχολικών μονάδων στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου. Ενδεικτικό είναι δε ότι, στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Σεπτέμβριο του 2012, όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας συντάχθηκαν με τη θέση της ΕΛΜΕ. Η δημοτική αρχή, όμως, επέμεινε στον σχεδιασμό της.

Με την έναρξη του σχολικού έτους 2014-2015, ζητήθηκε από τους Διευθυντές του Γυμνασίου και του Λυκείου να μεταστεγαστούν στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Πηνείας, που είχε μετατραπεί σε σχολική μονάδα. Οι δύο Διευθυντές ενημέρωσαν εκ νέου το Δήμο Ήλιδας ότι είναι ανέφικτη η μεταστέγαση και των δύο σχολείων στο νέο κτίριο γιατί δεν χωράνε. Έτσι, μεταφέρθηκε μόνο το Λύκειο. Σήμερα, το Γυμνάσιο στεγάζεται ακόμα, από το 2008, στις λυόμενες αίθουσες.

Δεδομένου ότι έχει εξευρεθεί κατάλληλο οικόπεδο στο Σιμόπουλο, θα πρέπει να προγραμματιστεί το ταχύτερο η ανέγερση νέας σχολικής μονάδας. Ταυτόχρονα όμως, επιβάλλεται να εξευρεθεί μια προσωρινή – μεταβατική λύση.

Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα συνηγορεί ότι η μοναδική μεταβατική λύση, που στηρίζεται στην κοινή λογική, είναι η μεταφορά του Γυμνασίου στις εγκαταστάσεις που λειτουργούσε το νεόδμητο Γυμνάσιο Εφύρας πριν την κατάργησή του, το 2011. Διότι αφενός πληροί όλες τις προβλεπόμενες κτιριακές προδιαγραφές και αφετέρου η πολύ μικρή απόστασή του από το Σιμόπουλο διευκολύνει τη μεταφορά των μαθητών. Τη μεταβατική αυτή λύση υποστηρίζουν και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και η ΕΛΜΕ Ηλείας.

Σημειώνουμε ότι η στέγαση των σχολικών μονάδων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων. Δυστυχώς, και η σημερινή αρχή του Δήμου Ήλιδας συντάσσεται τώρα με την απελθούσα και δεν επιτρέπει να υλοποιηθεί αυτή η αναγκαία μεταστέγαση.

Με ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή για το θέμα αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από τον Ιούνιο του 2015, η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνει αυτό που όλη η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει. Ότι δηλαδή «το θέμα της προσωρινής ή μόνιμης μεταστέγασης του Γυμνασίου Σιμόπουλου στο κτήριο του Γυμνασίου Εφύρας εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου».

Καλούμε τον Δήμο Ήλιδας, έστω και τώρα, να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να επιτρέψει τη μεταστέγαση του Γυμνασίου Σιμόπουλου στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του πρώην Γυμνασίου Εφύρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος