FOLLOW US: facebook twitter

«Δύσκολα δεν θα στηρίξει η αντιπολίτευση συμφωνία για το Μακεδονικό»

Ημερομηνία: 29-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ είναι σε τελική ευθεία και ότι όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα μπορούν να μην τη στηρίξουν, εξέφρασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην παραδώσει τα διαπραγματευτικά της όπλα μόνο και μόνο για να πετύχει ένα συμβιβασμό.

Σε δηλώσεις της η Μαρία Σπυράκη υποστήριξε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος «να αποδεχθεί συμβιβασμό».

«Η Νέα Δημοκρατία προειδοποιεί την κυβέρνηση να μη συναινέσει προκαταβολικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δίνει στα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το πράσινο φως για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να παραδώσει εκ των προτέρων τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει και να αναμένει στο μέλλον και με δόσεις τη συμμόρφωση της γειτονικής μας χώρας».

Από τη δική του πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών «έχουν κάνει εξαιρετικά μεγάλη πρόοδο, βρισκόμαστε, θα μπορούσε να πει κανείς, σε μια τελική ευθεία, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί το αποτέλεσμα σε μια τόσο πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθώ να είμαι πολύ αισιόδοξος και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις και το επόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης, με δεδομένο ότι θα είναι πιθανότητα και το τελικό».

Αφού επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι η διαπραγμάτευση είναι εν εξελίξει, τόνισε ότι στην κυβέρνηση «ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τη συμφωνία για την οποία δουλεύουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ωστόσο, θέλουμε να είμαστε υπομονετικοί, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και αυτό ακριβώς κάνουμε. Σημασία δεν έχει απλώς η συμφωνία. Σημασία έχει να έχουμε μια καλή συμφωνία και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να κρατάμε χαμηλούς τόνους».

Άλλωστε όπως είπε, «αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε σε μια διαπραγμάτευση τόσο πολύπλοκη, όπως η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ».

Απαντώντας στις εγκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, τους κάλεσε να τοποθετηθούν και να πουν τη δική τους θέση, σημειώνοντας ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πεντακάθαρη.

«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε, αντί να σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις, να μας πει, πρώτα και κύρια, ποια είναι η δική του θέση σε ό,τι αφορά στην επίλυση του ζητήματος. Διότι βδομάδα τη βδομάδα ακούμε και μια διαφορετική τοποθέτηση. Σήμερα ο κ. Κουμουτσάκος μας είπε ότι η ΝΔ δουλεύει για μια “καλή λύση”. Δεν προσδιόρισε τι σημαίνει “καλή λύση”. Είναι με τη σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, η οποία θα είναι erga omnes και με συνταγματική αναθεώρηση; Επομένως, καλό είναι η ΝΔ να πει τη δική της πολιτική θέση».

«Η κυβέρνηση έχει θέση», σημείωσε. «Με αυτήν τη θέση διαπραγματεύεται και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει. Δηλαδή, στην επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, πράγμα το οποίο σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση. Μία πεντακάθαρη θέση για την οποία και η Ν.Δ. οφείλει τελικά να τοποθετηθεί».

Απευθυνόμενος ειδικά στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, τον κατηγόρησε ότι αποφεύγει επισταμένως να πάρει καθαρή θέση, γιατί «στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος ακροδεξιών πολιτικών, οι οποίες αυτήν τη στιγμή ελέγχουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας».

Όπως επισήμανε, αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν τολμάει να πει στο εσωτερικό της χώρας αυτά που είπε στη Σόφια, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, όπου μίλησε για μια συμφωνία σύνθετης ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων και θα προϋποθέτει μια συνταγματική αναθεώρηση.

Ανακολουθία

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, καθώς οι διαπραγματεύσεις ως προς το όνομα γίνονται στη βάση των προτάσεων του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, εφόσον έρθει η συμφωνία στη Βουλή, η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής θα έχουν τεράστια δυσκολία να μην την υποστηρίξουν, διότι θα είναι ανακόλουθα και τα δύο κόμματα με τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς.

Όπως είπε, εφόσον η συμφωνία πάει στη Βουλή, θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ευρύτατες συγκλίσεις και συναινέσεις.

Όσον αφορά τη στάση του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε ενδεχόμενη συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής. Τελεία και παύλα».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε αν θα γίνει συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στις Πρέσπες, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε: «Να μην προτρέχουμε».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος