FOLLOW US: facebook twitter

Δυο κρούσματα Ιλαρά και τρία ύποπτα σε παιδιά Ρομά στην Ηλεία

Ημερομηνία: 07-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Ήταν ανεμβολίαστα-Νοσηλεύτηκαν στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Πύργου

-Δεκατέσσερα συνολικά στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

Δυο κρούσματα ιλαράς, εργαστηριακά επιβεβαιωμένα και τρία ύποπτα (δηλαδή κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα και επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα) έχουν εμφανιστεί στην Ηλεία.

Και τα πέντε περιστατικά αφορούν παιδιά Ρομά που κατοικούν σε χωριό στα περίχωρα του Πύργου και ήδη έχουν επιληφθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες καθώς δυο εξ αυτών, νοσηλεύτηκαν στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Πύργου και είναι πλέον καλά στην υγεία τους.

Μάλιστα, τα τρία ύποπτα περιστατικά ανήκουν στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ήδη οι υπηρεσίες του Γ.Ν. Ηλείας έχουν αναλάβει να καλύψουν εμβολιαστικά το συγκεκριμένο πληθυσμό.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική μελέτη του ΚΕΕΛΠΝΟ, στη Δυτική Ελλάδα καταγραφεί συνολικά 14 κρούσματα εκ των οποίων 12 στην Αχαΐα, 2 στην Ηλεία και 1 στην Αιτωλοακαρνανία. Τα συνολικά κρούσματα σε όλη την χώρα ανέρχονται σε 368 με την πλειοψηφία αυτών να αφορά κυρίως σε έλληνες Ρομά, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ευρεία διασπορά της νόσου γίνεται σε θύλακες πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (όπως είναι οι Ρομά).

Τι είναι όμως η ιλαρά; Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Ο χρόνος επώασης είναι 7-21 ημέρες (συνήθως 10-12 ημέρες από την έκθεση έως το πρόδρομο στάδιο και 14 ημέρες από την έκθεση έως την εμφάνιση του εξανθήματος). Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυνθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) μέχρι 2 ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς.

Η ιλαρά έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί να μεταδοθεί από το άτομο που έχει εκτεθεί στη νόσο σε ένα άλλο, τέσσερις ημέρες πριν έως και τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Είναι τόσο μεταδοτική ώστε αν ένα άτομο νοσεί, το 90% των ατόμων που είναι σε στενή επαφή με το άτομο αυτό και δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, θα μολυνθούν με τον ιό της ιλαράς.

Ο ιός της ιλαράς ζει στις βλέννες της μύτης και του λαιμού του μολυσμένου ατόμου. Όταν το άτομο βήχει ή φταρνίζεται τα σταγονίδια ψεκάζονται στον αέρα και μεταδίδονται στη μύτη και το λαιμό άλλων ατόμων καθώς αναπνέουν ή μέσω των χεριών τους που αγγίζουν τη μύτη ή το στόμα τους, ενώ πριν έχουν αγγίξει μολυσμένες επιφάνειες με σταγονίδια του ιού της ιλαράς.

Πως εκδηλώνεται η ιλαρά: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση του ατόμου με τον ιό και περιλαμβάνουν:

Κηλιδώδες εξάνθημα σε όλο το σώμα

Πυρετό

Βήχα

Ρινόρροια

Ερυθρότητα οφθαλμών και δακρύρροια

Αίσθημα αδυναμίας

Μικροσκοπικές λευκές κηλίδες με υποκύανο – λευκό κέντρο που βρίσκονται στο κέντρο του στόματος (Koplik’s spots)

Μια τυπική περίπτωση ιλαράς αρχίζει με μέτριο πυρετό, βήχα, ρινόρροια, ερυθρότητα οφθαλμών και ερεθισμό στο λαιμό. Δύο ή τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να εμφανιστούν οι μικροσκοπικές λευκές κηλίδες στο στόμα.

Τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται ερυθρό εξάνθημα στο σώμα. Το εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται αρχικά στην τριχοειδή γραμμή του προσώπου και διαχέεται (προχωρά) προς το λαιμό, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια. Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα ο πυρετός μπορεί να φτάσει έως και 40 °C. Μετά από λίγες ημέρες ο πυρετός υποχωρεί και το εξάνθημα εξασθενίζει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος