FOLLOW US: facebook twitter

Δροσιά στο σπίτι…: 5 συμβουλές για να διαλέξεις το σωστό κλιματιστικό

Ημερομηνία: 12-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Η σωστή επιλογή κλιματιστικού αποτελεί συνήθως «πονοκέφαλο» για τον υποψήφιο αγοραστή αφού είναι άμεσα συνδεδεμένη με πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον βαθμό καταλληλόλητας του και κατά συνέπεια την αίσθηση δροσιάς το καλοκαίρι, αλλά και θέρμανσης το χειμώνα.

1ος Κανόνας

Η επιλογή κλιματιστικού έχει άμεση σχέση με τον χώρο που θέλεις να καλύψεις.

Βασική προϋπόθεση για τη σωστή επιλογή κλιματιστικού είναι να διαπιστώσεις πόσα BTU/h χρειάζεται να είναι το κλιματιστικό που θα επιλέξεις για να καλύψει επαρκώς τον χώρο σου με την ανάλογη θέρμανση ή ψύξη. Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει ενδεικτικά την σχέση BTU με τα τετραγωνικά μέτρα χωρίς βέβαια να υπολογίζονται και άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες, όπως ο βαθμός μόνωσης της κατοικίας, οι ειδικές καιρικές συνθήκες στην περιοχή, το είδος της κατασκευής, σε ποιόν όροφο βρίσκεται ο χώρος κλπ.

BTU/h Επιφάνεια χώρου σε m2
7.000 9 – 13
9.000 13 – 18
12.000 18 – 25
14.000 25 – 30
16.000 30 – 35
18.000 35 – 40
20.000 40 – 45
22.000 45 – 55
24.000 55 – 65

2ος Κανόνας

Προσοχή στα χαρακτηριστικά και τις πιστοποιήσεις.

Απαράβατος σύγχρονος κανόνας στην αγορά κλιματιστικού είναι η τεχνολογία inverter. Χάρη στην τεχνολογία inverter το κλιματιστικό έχει την δυνατότητα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια με άμεση συνέπεια τη λιγότερη κατανάλωση ρεύματος.

Άλλο βασικό στοιχείο είναι να διαθέτει πιστοποίηση Eurovent. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό φορέα, ο οποίος πιστοποιεί ότι οι αποδόσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων κλιματισμού ακολουθούν τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.  ‘Ενα πιστοποιημένο κατά Eurovent κλιματιστικό θα αποδίδει εγγυημένα αυτά που αναγράφει ο κατασκευαστής του.

3ος Κανόνας

Τι άλλο πρέπει να προσέξεις.

Πέρα των παραπάνω, σημαντικό είναι να προσέχουμε και κάποια άλλα χαρακτηριστικά και λειτουργίες όπως:

  • Ενεργειακή κλάση & εποχικοί δείκτες ενεργειακής απόδοσης.
  • Βαθμός απόδοσης σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθηκες (παγετός/καύσωνας).
  • Εγγύηση.
  • Επώνυμο brand – εργοστάσιο.
  • Φίλτρο κλιματισμού αέρα.
  • Ιονιστής.
  • Αθόρυβη λειτουργία.
  • Σύνδεση με το internet (wifi).

Η αποδοτικότητα των κλιματιστικών μπορεί να μετρηθεί με βάση τους δείκτες SCOP/SEER που δείχνουν σε σημαντικό βαθμό το ενεργειακό κόστος της συσκευής κλιματισμού.  Μάλιστα, με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα κλιματιστικά από το 2013 και έπειτα οφείλουν να φέρουν εποχικό δείκτη ενεργειακής απόδοσης για την περίοδο ψύξης (SEER) και εποχικό δείκτη ενεργειακής απόδοσης για την περίοδο θέρμανσης (SCOP), καθώς και δείκτες θορύβου (dB).

Με βάση αυτόν τον πίνακα οι καταναλωτές μπορούν να βγάζουν αξιόπιστα συμπεράσματα ώστε να συγκρίνουν τα κλιματιστικά μεταξύ τους με βάση την ετήσια κατανάλωση, όπου το πλέον μη ενεργοβόρο κλιματιστικό φέρει σήμανση Α+++.

Οι κατασκευάστριες εταιρίες οφείλουν επίσης να δίνουν τα στοιχεία απόδοσης των μονάδων τους σε θερμοκρασίες κάτω του 0οC τον χειμώνα και άνω των 36οC το καλοκαίρι.

4ος Κανόνας.

Εγγύηση και σωστή λειτουργία.

Ως καταναλωτής οφείλεις να ζητήσεις την γραπτή εγγύηση της επίσημης αντιπροσωπείας, όπως και να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στα… «ψιλά» γράμματα. Οι 10ετής εγγυήσεις πολλές φορές κρύβουν παγίδες για εξτρά χρεώσεις.

Καλό είναι επίσης να επιλέγουμε κλιματιστικά από επώνυμα αξιόπιστα εργοστάσια και να αποφεύγουμε τα no-name, όπου δεν ελέγχονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα φυλλάδια τους.

5ος Κανόνας.

Οι λεπτομέρειες κάνουν πάντα τη διαφορά!

Υπάρχουν χαρακτηριστικά και λειτουργίες σε διάφορες κλιματιστικές μονάδες που μπορεί να θεωρηθούν «περιττά» για κάποιον που χρησιμοποιεί ως μοναδικό γνώμονα στην τελική επιλογή του το κόστος. Όπως όμως αναλύσαμε και παραπάνω αυτό είναι λάθος και συνήθως -πράγματι- οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Για αυτό λοιπόν πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο φίλτρο κλιματισμού που αφαιρεί τα βλαβερά σωματίδια από τον αέρα για να κρατήσει τόσο το σύστημα κλιματισμού καθαρό όσο και τον αέρα που θα βγει προς το σπίτι σας, κυρίως γιατί η σωστή λειτουργία του είναι πολύ σημαντική για την απόδοση του ίδιου του κλιματιστικού. Ο μετέπειτα τακτικός καθαρισμός των φίλτρων θεωρείται, φυσικά, απαραίτητος.

Ο ιονιστής είναι ένα επιπλέον φίλτρο και ένας μηχανισμός που επί της ουσίας κρύβει μέσα του ένα κλιματιστικό το οποίο φιλτράρει επιπλέον τον αέρα εξουδετερώνοντας μυρωδιές, μικρόβια, αλλεργιογόνα, βακτήρια και μύκητες.

Μια ακόμη παράμετρος για την επιλογή κλιματιστικού είναι ο δείκτης θορύβου (dB) o οποίος εφόσον κυμαίνεται για την εσωτερική μονάδα μεταξύ 19dB και 23dΒ θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα ικανοποιητικός (αθόρυβη λειτουργία).

Τέλος, πολλά σύγχρονα κλιματιστικά είτε έχουν ενσωματωμένη λειτουργία wifi είτε μπορούν να εμπλουτίσουν τις λειτουργίες τους με το κατάλληλο wifi kit. Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι η ενσωμάτωση wifi είναι μια περιττή λειτουργία, όμως η δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου ακόμα κι αν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι αποτελεί μια έξυπνη λύση και σημαντικό κριτήριο για πολλούς.

Του Ευάγγελου Κόκοτα- μηχανολόγου- μηχανικού  από το  Yellowday.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος