FOLLOW US: facebook twitter

Δράσεις Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας & ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την αναβάθμιση εφαρμοσμένης έρευνας στον αγροδιατροφικό τομέα

Ημερομηνία: 22-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

?????????????

 Αναβαθμίζεται και το Ινστιτούτο Κοροίβου

Διήμερος κύκλος συναντήσεων Μητρόπουλου σε Ηλεία και Πάτρα

Επιταχύνεται η εφαρμογή των δράσεων συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», με κύριο σκοπό την αναβάθμιση της εφαρμοσμένης έρευνας και της ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειάς.

Οι δράσεις αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο του διήμερου κύκλου συναντήσεων που είχε στην Πάτρα και στον Κόροιβο Ηλείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Γεώργιο Καρέτσο.

Συζητήθηκε η υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη πριν μερικούς μήνες μεταξύ Περιφέρειας και Οργανισμού, οι οποίες και αφορούν στην επίλυση προβλημάτων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και στην προστασία της υγείας των παραγωγών και καταναλωτών.

?????????????

Επιπλέον, τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τις δύο πλευρές και για τα οποία αποφασίστηκαν οι από κοινού άμεσες ενέργειες για τη διευθέτησή τους, αφορούν, κυρίως:

α) τη συμμετοχή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη δράσεων καινοτομίας RIS3 στην αγροδιατροφή, όπως η αντιμετώπιση προβλημάτων και ασθενειών κατά την παραγωγική διαδικασία,

β) την υποστήριξη διαπίστευσης αλλά και τη στήριξη της λειτουργίας του Εδαφολογικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας με την εφαρμογή προγραμμάτων γεωργίας ακριβείας,

γ) την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των αγροκτημάτων των ινστιτούτων της Πάτρας και του Κόροιβου Ηλείας, για τη δημιουργία πειραματικών και επισκέψιμων αγροκτημάτων με σκοπό τη διάχυση της έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγή και

δ) την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των Νέων Γεωργών της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους και την αποπληρωμή τους.

Στον απόηχο της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Κόροιβο της Γαστούνης, συνολικής έκτασης αγροκτήματος 400 στρεμμάτων και εμβαδού κτιριακών εγκαταστάσεων 2.500 τ.μ. και θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων 4 στρεμμάτων.

Ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι «Η ανασύσταση των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρειά μας, με επαρκή στελέχωση, αναβάθμιση των κτιριακών, ερευνητικών και θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και εκμετάλλευση των μεγάλων αγροκτημάτων τους, θα μετατρέψει την περιοχή μας σε κύριο και αυτόνομο κέντρο αγροτικής έρευνας καινοτομίας για ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα. Επίσης η συμμετοχή του Οργανισμού στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας θα βοηθήσει σημαντικά, μέσω του υπομέτρου 16.1 του ΠΑΑ, στη δημιουργία συνεργασιών για την παραγωγή καινοτόμων μεθόδων αντιμετώπισης ασθενειών και καλλιεργητικών προβλημάτων όπως ο Διαλευρώδης και η Τριστέτσα στα εσπεριδοειδή και το παθογόνο καραντίνας Xyllela fastidiosa στην ελιά»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος