FOLLOW US: facebook twitter

Δούρειος Τύπος: «Μετέφερε το μήνυμά σου απέναντι με λίγο μέλι»

Ημερομηνία: 28-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Λίγες μόνο μέρες μετά την κυκλοφορία του «Imagine», του δίσκου του πρώην σκαθαριού Τζον Λένον, το ομώνυμο κομμάτι αρχίζει να παίζει σε όλα τα ραδιόφωνα και να συζητιέται παντού. Ήταν μία εκπληκτική στιγμή στην ιστορία της μουσικής, από την άποψη της αμεσότητας της πρόσληψης ενός τραγουδιού από το κοινό, το οποίο το ερωτεύθηκε από την πρώτη στιγμή και έκτοτε αποτελεί τον ανεπίσημο ύμνο της παγκόσμιας ειρήνης.

Ήταν τόσο ακαριαία η απήχησή του στα πλήθη, που ακόμη και ο ίδιος ο Λένον, ο οποίος εκτός από απίστευτο μουσικό τάλαντο ήταν και ιδιαίτερα ευφυής, εξεπλάγη από την επιτυχία του. Σε αυτό ακριβώς το χρονικό σημείο έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση, η οποία σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως εξής: «Τώρα καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνεις: Πέρνα το μήνυμά σου απέναντι με λίγο μέλι». Προφανώς αυτό που εννοούσε είναι ότι ο πιο  αποτελεσματικός τρόπος να παροτρύνεις τις μάζες να προβληματιστούν για τα μείζονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, είναι τα ντύσεις με πιο βελούδινα μουσικά υφάσματα…

Λίγες μόνο μέρες μετά το «Imagine», στο οποίο γίνεται λόγος για μία κοινωνία στην οποία οι λαοί θα συνυπάρχουν αδελφωμένοι, χωρίς σύνορα, ιδιοκτησία και θρησκευτική μισαλλοδοξία, ο Λένον αποδεικνύει έμπρακτα το αληθές του ισχυρισμού του. Τον Δεκέμβριο του 1971, κυκλοφορεί το σινγκλ «Happy Xmas (War Is Over», ένα όχι και τόσο σύνηθες χριστουγεννιάτικο κομμάτι, το οποίο μεταξύ άλλων και όπως ήδη προδίδει ο τίτλος του, αναφέρεται στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Σαράντα έξι χρόνια από εκείνον τον Δεκέμβρη, ο κόσμος εξακολουθεί να βιώνει πολέμους και θηριωδίες σε κάθε μεριά του πλανήτη. Από την Γάζα μέχρι την Χομς και από την Δυτική Αφρική μέχρι τη Σομαλία και το Σουδάν, ο κύκλος του αίματος καλά κρατεί. Αν συνυπολογίσουμε και τα τυφλά χτυπήματα των ισλαμοβαρβάρων, τότε μιλούμε κυριολεκτικά για έναν «bellum omnium contra omnes», έναν πόλεμο εναντίον όλων, κατά την φημισμένη χομπσιανή ρήση. Παρά ταύτα, οι άνθρωποι ετοιμάζονται και φέτος να γιορτάσουν το νέο έτος, ανταλλάσσοντας τις καθιερωμένες ευχές για αγάπη και ειρήνη. Γιατί παρά την φρικτή πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι οι οποίοι δεν θα σταματήσουν να τραγουδούν και να εύχονται το τέλος κάθε πολέμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος