FOLLOW US: facebook twitter

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας: «Ψεκάστε, μόνοι σας!»

Ημερομηνία: 04-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

dakoktonia

Ελλείψει εργολάβων δακοκτονίας δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του Προγραμματος μετα την 15η Αυγούστου

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2016, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς, πως κατά τη φετινή περίοδο η καταπολέμηση του δάκου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω των χαμηλών ποσοστών καρποφορίας και των μέχρι σήμερα ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών για την ανάπτυξη δακοπληθυσμών.

Στους ελαιοκομικούς τομείς / τοπικές κοινότητες που δεν έχει ακόμη αναδειχθεί εργολάβος ψεκασμών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Ηλείας, καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να βρίσκονται σε εγρήγορση, μεριμνώντας οι ίδιοι για την προστασία της ελαιοπαραγωγής τους από τον δάκο, όπου αυτό απαιτείται, σε συνεργασία με την Υπηρεσία και τους τοπικούς γεωπόνους, λαμβάνοντας υπόψη τις συλλήψεις των δάκων, την προσβολή του ελαιοκάρπου και τις μικρο-κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2016, δεν δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής του Προγράμματος, για ημερομηνία έναρξης του πρώτου δολωματικού ψεκασμού μετά την 15η Αυγούστου.

Οι ελαιοκομικοί τομείς στους οποίους δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες εργολάβοι δολωματικών ψεκασμών, είναι οι παρακάτω:

2ος Τομέας: Βαρθολομιό, Μάχου, Δήμητρα, Καλύβια Μυρτουντίων, Λυγιά

5ος Τομέας: Λαστέικα, Αγ. Γεώργιος, Αμπελώνας, Ελαιώνας, Άγιοι Απόστολοι, Βροχίτσα, Κορυφή

6ος Τομέας: Αγ. Ιωάννης, Βυτινέικα, Γρανιτσέικα, Σκουροχώρι , Πύργος

10ος Τομέας: Λιναριά, Πεύκες, Κάμενα, Μουριά, Λούβρο, Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι, Άσπρα Σπίτια

11ος Τομέας: Αλφειούσα, Επιτάλιο, Αγρίδι, Ανεμοχώρι, Ράχες

12ος Τομέας: Ζαχάρω, Ξηροχώρι

13ος Τομέας: Ροδινά, Αρήνη, Σχίνοι, Κακόβατος, Καλίδονα, Νεοχώρι,

14ος Τομέας: Νέα Φιγαλεία.

Στους ελαιοκομικούς τομείς / τοπικές κοινότητες που υπάρχουν εργολάβοι δολωματικών ψεκασμών, έχει πραγματοποιηθεί ο 1ος δολωματικός ψεκασμός σε όλους τους τομείς και είναι σε εξέλιξη ο 2ος δολωματικός ψεκασμός για:

  • τον 1ο τομέα: Κάστρο, Κυλλήνη, Κ. Παναγιά, Νεοχώρι, μέχρι και το Σάββατο 6/8/2016 και
  • τον 3ο τομέα: Καρδαμά, Δουνέικα, μέχρι και τη Δευτέρα 8/8/2016,

με περαιτέρω κλιμάκωση και στις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες, βάσει των συλλήψεων του δάκου και των δειγματοληψιών ελαιοκάρπου.

Σε κάθε περίπτωση οι ψεκασμοί να γίνονται μόνο με εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και τις πληροφορίες της ετικέτας, τις πρωινές ώρες (μέχρι 28 0C) και να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές ενημερώνοντας τους περίοικους.

Καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Υπηρεσίας και να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2621360 – 140, 145, 155 για περισσότερες πληροφορίες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος