FOLLOW US: facebook twitter

Δημοσκόπηση – ανατροπή!

Ημερομηνία: 27-09-2016 | Συντάκτης:

dimoskopisi-toxoni1Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 22,4% έναντι της Νέας Δημοκρατίας που συγκεντρώνει 18,4%,  

Η νέα δημοσκόπηση  έρχεται από την εταιρία Βridging Europe και δημοσιεύεται στο «Χωνί της Κυριακής»

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 22,4% έναντι της Νέας Δημοκρατίας που συγκεντρώνει 18,4%,  δίνει η νέα δημοσκόπηση που έρχεται από την εταιρία Βridging Europe και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Το Χωνί την Κυριακή (25.09.2016). Δίνει Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 7,4% και ακολουθούν: η Χρυσή Αυγή με 7,1%, το ΠΑΣΟΚ (μαζί με τη ΔΗΜΑΡ) με 4,9% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,2%. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, εκτός Βουλής μένουν Το Ποτάμι που συγκεντρώνει 1,1% και η Ένωση Κεντρώων με 2,2%. Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου λαμβάνει 2,5%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη 2,1%. Εξαιρετικά υψηλό και αυτή τη φορά το ποσοστό των αναποφάσιστων, που φτάνει το 26,1%. To πληρες ρεπορτάζ της εφημερίδας έχει ως εξής:

«Μετά από κανάλια και ΔΕΘ, στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, µε 4,2 µονάδες διαφορά από τη δεύτερη ΝΔ. Οι συγκυβερνήτες ΑΝΕΛ καταγράφονται στο 3,2%. Μόλις στο 1,1% το Ποτάµι.

Τα νούµερα πάνε καλά, µήνα µε το µήνα. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσµατος θα πιαστεί για το 2016 και τότε η κυβέρνηση θα µπορεί να λέει -για πρώτη φορά- ότι την επόµενη χρονιά δεν θα ψηφιστούν νέα µέτρα λιτότητας. Μπροστά σ’ αυτό, η καταστροφολογία µεταµορφώνεται σε πατάτα που… ζεµατάει

Υπάρχουν στιγµές που έχουν χαράξει ανεξίτηλα την πολιτική µνήµη του ελληνικού λαού. Μία από αυτές, απολύτως κοµβική για την πορεία του τόπου, υπήρξε και το δηµοψήφισµα. Τότε, που ο ελληνικός λαός κλήθηκε να επιλέξει ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Τότε που ήταν ΟΛΑ τα µίντια µε το ΝΑΙ και όλες οι δηµοσκοπήσεις επίσης. Για να είµαστε ειλικρινείς, το έβγαζαν µέχρι το τέλος ντέρµπι, µε κάποιες από αυτές να δίνουν και προβάδισµα στο ΝΑΙ. Τελικά, η διαφορά ήταν πάνω από 20 µονάδες υπέρ του ΟΧΙ!

Τότε, στην πιο σηµαντική στιγµή, οι δηµοσκοπικές εταιρείες έχασαν κοντά στο 1 /4 του ελληνικού πληθυσµού από τις µετρήσεις τους! Να µην το ξεχνάµε ποτέ αυτό, όταν διαβάζουµε δηµοσκοπήσεις. Καλό είναι να κοιτάµε πρώτα τα προηγούµενα αποτελέσµατά της, για να κρίνουµε την αξιοπιστία της κάθε εταιρείας.

Οι εξελίξεις, µετά το περσινό δηµοψήφισµα, οδήγησαν σε νέες εκλογές (του Σεπτεµβρίου του 2015) και σήµερα βρισκόµαστε ακριβώς ένα χρόνο µετά. Μετά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, λοιπόν, ποιες ακριβώς είναι οι τάσεις πρόθεσης ψήφου, που καταγράφονται στην ελληνική κοινωνία;

∞ Πρώτο κόµµα ο ΣΥΡΙΖΑ, µε 22,4%.
∞ Δεύτερο κόµµα η ΝΔ, µε 18,2%.
∞ Η διαφορά αυτή τη στιγµή είναι στις 4,2 µονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι ένα αποτέλεσµα, µε 26% αναποφάσιστους. Που σηµαίνει ότι, µε τη σχετική αναγωγή, η µεταξύ τους διαφορά µεγαλώνει και άλλο.
∞ Τρίτο κόµµα το ΚΚΕ, µε 7,4%.
∞ Τέταρτο κόµµα η Χρυσή Αυγή, µε 7,1%.
∞ Πέµπτο κόµµα το ΠΑΣΟΚ, µε 4,9%.
∞ Εκτο κόµµα οι ΑΝΕΛ, µε 3,2%.

Αυτοί είναι πάνω από το όριο του 3%. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης µετριούνται κάτω του ορίου. Το Ποτάµι πιάνει 1,1%. Αντίθετα, η Ενωση Κεντρώων είναι στο 2,2%, πάνω από τη Λαϊκή Ενότητα (2,1%) αλλά κάτω από την Πλεύση Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που µετριέται στο 2,5%.

ΟΙ ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να πείσει τη Φώφη Γεννηµατά να µην περάσει η απλή αναλογική µε 180 ψήφους, στις επόµενες εκλογές (του 2019) θα ισχύει το µπόνους. Αυτό το µπόνους, λοιπόν, βάσει της συγκεκριµένης έρευνας της Bridging Europe (που έγινε το διάστηµα 20-22 Σεπτεµβρίου), οδηγείται στον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι, που καταλαµβάνει την πρώτη θέση στις προτιµήσεις των ψηφοφόρων. Θα έλεγε, µάλιστα, κανείς ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση, ιδιαίτερα άνετα!

∆ιότι, αφενός µε τη σχετική αναγωγή η διαφορά µεταξύ των δύο κοµµάτων µεγαλώνει, όπως προείπαµε (και άρα η πραγµατική εικόνα είναι ακόµα καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ), αφετέρου όλα τα υπόλοιπα νούµερα, που έχουν να κάνουν µε την κυβερνησιµότητα του τόπου, βαίνουν προς το συµφέρον του.

Για παράδειγµα, Ν∆ και Ποτάµι µαζί δεν ξεπερνούν το 19,3%, ακόµη και αν αποφάσιζαν να ενώσουν προεκλογικά τις δυνάµεις τους, και όλο αυτό το βλέπαµε ως ένα απλό άθροισµα (που φυσικά δεν ισχύει ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά εν πάση περιπτώσει…). Αν δεν ενωθούν, τότε µάλλον ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει καθόλου την είσοδό του στη Βουλή και άρα δεν θα µπορεί να συνεισφέρει στο κοινό ταµείο. Θα µπορεί, όµως, το ΠΑΣΟΚ. Ν∆ και ΠΑΣΟΚ µαζί, αθροίζονται στο 23,1%.

Μα, ο ΣΥΡΙΖΑ µόνος του έχει 22,4%. Και µαζί µε τους ΑΝΕΛ… 27,6%! Και αυτά µε 26% αναποφάσιστους, θυµίζουµε! Η διαφορά είναι µεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται, δηλαδή. Και µάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτο κόµµα, θα πάρει και το µπόνους. Μ’ αυτή τη δηµοσκοπική εικόνα, η κυβερνησιµότητα της χώρας και η σταθερότητα είναι ένα θέµατα που δεν πρέπει να απασχολούν πλέον την ελληνική κοινωνία. Σήµερα, µετά από τον πιο δύσκολο (πρώτο) χρόνο του νέου προγράµµατος, που νοµοθετήθηκαν όλα τα δηµοσιονοµικά µέτρα για την επόµενη τριετία, η κυβέρνηση απολαµβάνει της εµπιστοσύνης του ελληνικού λαού, ως πρώτο κόµµα στην προτίµησή του. Και γνωρίζει ότι, από τώρα και µετά, εµπλουτίζεται και άλλο το επικοινωνιακό οπλοστάσιό της.

ΑΠΟ ΘΕΤΙΚΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Εχοντας ως αφετηρία αυτό το προβάδισµα των τεσσάρων (4) µονάδων, ο Αλέξης Τσίπρας το επόµενο διάστηµα θα αρχίσει να µιλάει για ανάπτυξη όλο και περισσότερο, µιας και τα επίσηµα στοιχεία θα του δίνουν το δικαίωµα να το κάνει. Εφόσον το θετικό πρόσηµο µπήκε στα νούµερα της οικονοµίας, ήδη από το δεύτερο τρίµηνο του 2016, είναι απλά θέµα χρόνου να το δει και η κοινωνία, άσχετα από την καταστροφολογία των καναλιών. Και µια µεγάλη απόδειξη αυτού του πράγµατος, φυσικά, θα έρθει την άνοιξη του 2017. Τότε που θα κριθεί αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

Αν λοιπόν δεν ενεργοποιηθεί ο κόφτης (όπως όλα τα επίσηµα στοιχεία φωνάζουν εδώ και µήνες!) και έτσι αποδειχθεί περίτρανα στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση τα καταφέρνει µε τα νούµερα, χωρίς να παίρνει νέα µέτρα λιτότητας, τότε όλη αυτή η καταστροφολογία του 2016… θα πέσει στο κενό! Η ανεργία µειώνεται συνεχώς, οι οφειλές του δηµοσίου σταδιακά αποπληρώνονται (ολοκληρωτικά µέχρι το τέλος του έτους), τα capital controls όλο και χαλαρώνουν, οι τράπεζες βρίσκονται εν όψει της ένταξής τους στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα τους δώσει επιπλέον ρευστότητα.

Γενικά, όλα αυτά αποτελούν σούπερ εργαλεία για το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, που γνωρίζει ότι το επόµενο διάστηµα θα µπορεί να αυξήσει κατά πολύ τη διαφορά, που ήδη τώρα καταγράφεται.

Η Ν∆, από την άλλη, έχει να αντιµετωπίσει όλα τα παραπάνω, έχοντας ως καυτή πατάτα πάνω της ακόµα την καταστροφολογία. Γνωρίζει ότι ο λαός δεν θέλει εκλογές και ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει τον επιπλέον χρόνο της και επίσηµα (µέχρι το 2019) µε τη µη ενεργοποίηση του κόφτη, την άνοιξη του 2017. Τα νούµερα πάνε καλά, µήνα µε το µήνα. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσµατος θα πιαστεί για το 2016. Και τότε η κυβέρνηση θα µπορεί να λέει -για πρώτη φορά- ότι την επόµενη χρονιά δεν θα ψηφιστούν νέα µέτρα λιτότητας. Μπροστά σ’ αυτό, η καταστροφολογία µεταµορφώνεται σε πατάτα που… ζεµατάει. Ειδικά, αν είσαι και τέσσερις µονάδες πίσω στην πρόθεση ψήφου. Οµως, µέχρι σήµερα δεν φαίνεται να έχει απάντηση σε όλα αυτά.

Ταυτότητα της έρευνας

Εταιρεία: Bridging Europe

Σκοπός: Ερευνα για την πολιτική/οικονοµική επικαιρότητα
Ηµεροµηνία διεξαγωγής: 20-22 Σεπτεµβρίου
∆είγµα: 1.168 άτοµα από 13 περιφέρειες της χώρας. Χρήση ποσόστωσης βάσει τοποθεσίας, φύλου, ηλικίας.
Μέθοδος: τηλεφωνική συνέντευξη, ηλεκτρονικό ερωτηµατολόγιο
Τυπικό σφάλµα: 2,5%

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ

Ο λαός -στην απόλυτη πλειοψηφία του- 
δεν θέλει εκλογές

dimoskopisi-toxoni2

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά εκλογές. Ο ελληνικός λαός τι λέει; Λέει «ΟΧΙ σε εκλογές» στη µεγάλη του πλειοψηφία (55%). Μόλις το 31% λέει ΝΑΙ. Και αυτό το αποτέλεσµα έρχεται µε όλα τα κανάλια να καταστροφολογούν από το πρωί ως το βράδυ. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να επιµείνει από το βήµα της ∆ΕΘ στο αίτηµά του για εκλογές, γιατί ο τόπος δήθεν καταστρέφεται. Ενα σύνθηµα, που πλέον έχει γίνει τόσο κλισέ τα τελευταία δύο χρόνια, που σε λίγο θα γίνει ανέκδοτο (σήµερα, τι ώρα καταστρεφόµαστε;)! Το αποτέλεσµα όλης αυτής της καταστροφολογίας, πάντως, δεν φαίνεται να ευνοεί άλλο τη Ν∆. Σε επίπεδα απόλυτης πλειοψηφίας (55%), ο ελληνικός λαός απορρίπτει την ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι αυτή τη στιγµή προς το συµφέρον της χώρας είναι να συνεχίσουν να κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ.

dimoskopisi-toxoni3

Mε 44% ο Κυριάκος… 
νικητής στην παροχολογία!

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφεραν, στην αρχή των οµιλιών τους στη ∆ΕΘ, ότι η εποχή δεν ενδείκνυται για παροχολογία. Ποιος από τους δύο, όµως, το τήρησε αυτό και ποιος όχι; Σύµφωνα µε το 44% του ελληνικού λαού, νικητής στην παροχολογία αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Και αν κάνουµε την αναγωγή του 26% του ∆Γ/∆Α (που προφανώς είναι άνθρωποι που δεν είδαν τις οµιλίες και για αυτό δεν πήραν θέση), τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εύκολα αναδεικνύεται σε εθνικό παροχολόγο, µε διαφορά από τον αντίπαλό του, γύρω στις 25 µονάδες! Ξεκάθαρη εικόνα, δηλαδή!»

Πηγή: ”Το Χωνί”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος