FOLLOW US: facebook twitter

Δημοπρατείται και το 4ο τμήμα του δρόμου Πάτρα-Πύργος

Ημερομηνία: 06-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

olympia-odos

Στις 27 Σεπτέμβρη ο διαγωνισμός

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του 4ου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, σύμφωνα με την επίσημη προκήρυξη που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Το συγκεκριμένο έργο αφορά το οδικό τμήμα ΑΚ Κυλλήνης-Βάρδα (ΧΘ 37+500 έως 46+500) και έχει προϋπολογισμό 70,1 εκατ. ευρώ με προαίρεση 3,3 εκατ. ευρώ, για τη διαπλάτυνση του οδικού τμήματος από τον Α.Κ. Κυλλήνης μέχρι τη διασταύρωση με την Παλαιά Εθνική Οδό Πύργου-Πάτρας, μήκους 3,5 χλμ, και την ανακατασκευή του οδοστρώματος της Παλαιάς Εθνικής Οδού, μήκους 3 χλμ.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, τα έργα που θα εκτελεστούν είναι:

Α. Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, μήκους 9 χλμ, που διαμορφώνεται με νέα χάραξη. Σημειώνεται ότι έχουν εκτελεστεί κατά τόπους ημιτελείς χωματουργικές εργασίες από άλλο ανάδοχο.

Β. Ανισόπεδος Κόμβος Κυλλήνης (Χ.Θ. 46+016).

Γ.Νέοι και αναβαθμιζόμενοι παράπλευροι & κάθετοι δρόμοι.

Δ. Λοιπά συνοδά έργα, δηλαδή έργα αποχέτευσης ομβρίων – αποστράγγισης, έργα σήμανσης– ασφάλισης– περίφραξης, τεχνικά έργα (Άνω & Κάτω Διαβάσεις, οχετοί, κ.λπ.), έργα περιβάλλοντος, εγκαταστάσεις οδοφωτισμού, τηλεφωνοδότησης, δικτύων άρδευσης– πυρόσβεσης, κ.λπ.

Ε. Εργασίες που υπολείπονται στα κατασκευασμένα/ ημικατασκευασμένα τεχνικά (Άνω & Κάτω Διαβάσεις και οχετοί) για την έντεχνη ολοκλήρωσή τους.

Στ. Εργασίες πρασίνου.

Ζ. Προσωρινές παραλλαγές οδών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά την διάρκεια κατασκευής των έργων.

Στο αντικείμενο του προς κατασκευή έργου περιλαμβάνεται η εκτέλεση των κάθε είδους χωματουργικών εργασιών (με τα σχετικά έργα δανειοθαλάμων και αποθεσιοθαλάμων), τεχνικών έργων (γεφυρών, Άνω και Κάτω Διαβάσεων, οχετών, κρασπεδορείθρων, πλακοστρώσεων, κ.λπ.), έργων ευστάθειας πρανών και βελτίωσης συμπεριφοράς των έργων έναντι υποχωρήσεων (εξυγιάνσεις), οδοστρωσίας, ασφαλτικών, σήμανσης (κατακόρυφης και οριζόντιας), ασφάλισης, περίφραξης των οδικών έργων, αποχέτευσης -αποστράγγισης, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (οδοφωτισμού, άρδευσης, υποδομής τηλεφωνοδότησης, αντλιοστάσιο, κ.λπ.), εγκατάστασης πρασίνου, άρδευσης πρασίνου, συντήρησης πρασίνου, μετατόπισης – αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ, κ.λπ.

Ο κύριος του έργου μπορεί να ασκήσει δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον ποσό μέχρι 3,3 εκατ. ευρώ για τη διαπλάτυνση υφιστάμενης οδού μήκους 3,5 χλμ από τον Α.Κ. Κυλλήνης μέχρι τη διασταύρωση με την Παλαιά Εθνική Οδό Πύργου-Πάτρας και την ανακατασκευή του οδοστρώματος της Παλαιάς Εθνικής Οδού, μήκους 3 χλμ.

Οι εργασίες στις δύο οδούς θα περιλαμβάνουν διαπλάτυνση στα τμήματα που διατίθεται χώρος από την υφιστάμενη ζώνη απαλλοτρίωσης και άλλου είδους εργασίες, καθώς και εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στην ισόπεδη συμβολή της διαπλατυνόμενης οδού με την Παλαιά Εθνική Οδό. Η συνολική προθεσμία του έργου είναι 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Όσον αφορά τις 4 υπολειπόμενες εργολαβίες, στόχος του υπουργείου είναι να έχουν βγει όλες στον αέρα έως τον Νοέμβριο. Παράλληλα, είναι σε διαδικασία κατάρτισης η μελέτη κόστους-οφέλους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών.

Η ολοκλήρωσή της προσδιορίζεται στα τέλη του μήνα και στη συνέχεια ο φάκελος θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει την έγκριση εκτέλεσης ως φακέλου μεγάλου έργου και να ενταχθεί και επίσημα στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Μετά και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, θα γίνουν οι συμβάσεις με τους αναδόχους και θα ακολουθήσει ο προσυμβατικός έλεγχος στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για την 5η εργολαβία και το πιθανότερο είναι να καθυστερήσει. Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την αλλαγή χάραξης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών τηρείται σιγή ιχθύος, καθώς το θέμα παραμένει υπό εξέταση. Στόχος του υπουργείου είναι να αρχίσουν τα έργα στις αρχές του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν δημοπρατηθεί τρία τμήματα, στα οποία έχει αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης η εταιρεία «ΤΟΞΟΤΗΣ-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος