FOLLOW US: facebook twitter

«Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας»

Ημερομηνία: 04-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ανακοινώθηκε η τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για τη Δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014 – 2020). Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί από την πλευρά των Δήμων και για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των αιτήσεων χρηματοδότησης που θα υποβάλουν, ορίζεται νέα ημερομηνία έναρξης υποβολών η 16.01.2018.

Πρόκειται για τη νέα δράση του ΕΠΑνΕΚ που απευθύνεται στους ΟΤΑ α’ βαθμού της χώρας και στοχεύει στην ανάδειξη των δημοτικών κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με την κατάλληλη διαμόρφωση των κτιρίων εσωτερικά και εξωτερικά και την εφαρμογή της νέας τους χρήσης, θα πρέπει να επιτευχθεί η επανάχρησή τους και η λειτουργική επανένταξή τους στον ιστό της πόλης, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των αστικών περιοχών.

Κάθε Δήμος θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με μέγιστο ποσό 2,5 εκ. €. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης που θα υποβληθούν θα πρέπει να αφορούν στην υλοποίηση παρεμβάσεων ανακατασκευής, αναστήλωσης αποκατάστασης και επανάχρηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων. Στο συγκεκριμένο κτιριακό δυναμικό, ενδεικτικά, εντάσσονται:

-Βιομηχανικά Κτίρια,

-Ανενεργά ΞΕΝΙΑ

-Ανενεργά Νοσοκομεία

-Στεγασμένες Αγορές,

– Αποθήκες,

-Στεγασμένες Στοές,

-Δημοτικά Λουτρά,

-Δημοτικά Σφαγεία,

-Στρατιωτικές Εγκαταστάσεις,

-Δικαστικά Μέγαρα

-Άλλα κτίρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας

 

Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα α) την ανάδειξη των κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και β) την ουσιαστική αναζωογόνηση και την αλλαγή προσανατολισμού περιοχών σε πολιτιστικές / τουριστικές περιοχές. Οι παρεμβάσεις που θα προταθούν θα πρέπει όχι απλώς να διατηρούν το κτίριο αλλά να μην αλλοιώνουν τα αρχιτεκτονικά και αισθητικά του χαρακτηριστικά και θα πρέπει να γίνεται χρήση εφαρμογών φιλικών προς το περιβάλλον καθώς και υιοθέτηση των βιοκλιματικών αρχών αρχιτεκτονικής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος